null Kommentti: Seuraavissa seurakuntavaaleissa on voitava äänestää myös verkossa

Puheenvuorot

Kommentti: Seuraavissa seurakuntavaaleissa on voitava äänestää myös verkossa

Ensimmäinen askel sähköisessä äänestyksessä olisi siirtyminen sähköiseen äänioikeusrekisteriin. Hiippakuntavaltuusto käsittelee tällä viikolla Kallion seurakuntaneuvoston aloitetta seurakuntavaalien sähköistämisestä.

Kirkko katsoo mallia vaalien järjestämisessä valtiolta, koska kirkko on julkishallinnollinen toimija. Oikeusministeriön nettiäänestystyöryhmät eivät ole verkkoäänestykselle lämmenneet. Entä jos mallia otettaisiinkin osuuskauppavaaleista?

Kirkon vaalit ovat vahvasti paikalliset, samoin kuin alueellisten osuuskauppojen. Seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti, 12,7, on niin matala, ettei kukaan voi olla siihen tyytyväinen. Kuntavaalien alhaisinkin äänestysprosentti (55,1 vuonna 2021) on seurakuntavaaleissa silkkaa utopiaa. 

Vaalien käytännön toteutus on valtava ponnistus seurakunnille ja koko kirkolle. Työ tehdään ”täysin käsin”, eli paperisen äänioikeusrekisterin ja paperisten äänestyslippujen kautta. Virheiden mahdollisuus on suuri, samoin hylättyjen äänien määrä.

Kuinka paljon hylättyjä ääniä on? Sitä ei tiedetä kirkkohallituksessa. Helsingin seurakuntayhtymästäkään ei lukua löydy kuin kunkin seurakunnan vaalipöytäkirjasta. Tampereen seurakuntayhtymässä ääniä hylättiin 756, kun kaikkiaan äänestäneitä oli 10 632 ja äänestysprosentti oli 8,6. Kahden äänestyslipun käyttö, yksi seurakuntaneuvoston ja yksi yhteisen kirkkovaltuuston ehdokasta varten, hämmentää ja tuottaa paljon hylkäyksiä. 

Kallion kirkolla ovelta käännytettiin 25 ihmistä vaalipäivänä – melko noloa.

Äänioikeutettujen luettelon päivittäminen on hyvin hidasta. Sen on oltava valmiina viimeistään 1.9. eli lähes kolme kuukautta ennen marraskuun vaaleja, kun kuntavaaleissa viive on puolitoista kuukautta.

Moni seurakuntalainen ehtii muuttaa alkusyksystä. Kun äänioikeus on vain omassa seurakunnassa, muutto vaikka kilometrin päähän naapuriseurakuntaan sotkee tiedot helposti. Moni seurakuntalainen ehtii saada äänestyskirjeen entisestä seurakunnastaan, ja jos hän menee väärälle kirkolle äänestyspäivänä, hänet joudutaan käännyttämään ovelta. Kallion kirkolla ovelta käännytettiin 25 ihmistä vaalipäivänä – melko noloa. Kuntavaaleissa muutto kaupungin sisällä ei vaikuta äänioikeuteen.

Palataan osuuskauppavaaleihin. 2020-luvun alkuvuosina S-ryhmässä kävi ensimmäistä kertaa niin, että kaikkien 19 osuuskaupan edustajiston vaaleissa oli myös verkkoäänestysmahdollisuus postiäänestyksen ohella, eli vaali toteutettiin hybridinä. HOK-Elannon viime vaaleissa vuonna 2020 mahdollisuutta äänestää netin kautta käytti ensi kertaa yli puolet äänestäneistä. Alue kattaa pääkaupunkiseudun lisäksi Tuusulan, Keravan, Järvenpään, Nurmijärven, Hyvinkään ja Mäntsälän. Äänestysprosentti nousi ja oli tuplasti suurempi kuin seurakuntavaalien äänestysprosentti samalla alueella.

Vaalien volyymia voidaan vertailla näin: Seurakuntavaaleissa äänesti koko Suomessa noin 360 000 jäsentä. Pelkästään HOK-Elannon vaaleissa äänesti noin 120 000 asiakasomistajaa.

Fakta on, että hoidamme yhä useampia asioitamme verkossa, myös äärimmäisen yksityisiä.

Fakta on, että hoidamme yhä useampia asioitamme verkossa, myös äärimmäisen yksityisiä, kuten terveysasioita. Tietosuojaan on voitava luottaa. Mitä nuorempi henkilö, sen luontevampaa on hoitaa asioita kännykällä tai läppärillä. Kun muistutin erästä hyvin tuntemaani 26-vuotiasta seurakuntavaaleista, hänen ensimmäinen kysymyksensä oli: Voiko sen hoitaa verkossa?

Myös sähköisten vaalien tekniikka kehittyy vuosi vuodelta. Kirkolliskokouksen yleisvaliokunta totesi mietinnössään vuonna 2014, että ”verkko- ja kirjeäänestys eivät nykyisellään pysty turvaamaan vaalisalaisuutta riittävällä tavalla”. Entä nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin? Ja seuraaviin kirkon vaaleihin on vielä lähes neljä vuotta aikaa.

Vaikka verkkoäänestys kyettäisiin järjestämään, ihmisillä on oltava myös mahdollisuus äänestää paperilla. Kukaan ei ole ajamassa marginaaliin niitä kirkon jäseniä, jotka eivät käytä älypuhelinta tai edes internetiä. Eikä nettiäänestys suinkaan ole mikään taikatemppu, joka ratkaisisi seurakuntavaalien – saati kirkon – ongelmat.

Joka tapauksessa ensimmäinen askel vaalien kehittämisessä olisi siirtyminen sähköiseen äänioikeusrekisteriin. Asiaa on valmisteltu kirkkohallituksessa, mutta se pysähtyi kolme vuotta sitten.

Vuonna 2023 sillä on jo kiire!


Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin toimitussihteeri.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.