null Naisten Pankin tuore puheenjohtaja Anni Vepsäläinen: "Hankkeista on hyötynyt 59 000 ihmistä"

Anni Vepsäläinen työskentelee Messukeskuksen toimitusjohtajana.

Anni Vepsäläinen työskentelee Messukeskuksen toimitusjohtajana.

Ajankohtaista

Naisten Pankin tuore puheenjohtaja Anni Vepsäläinen: "Hankkeista on hyötynyt 59 000 ihmistä"

Anni Vepsäläinen haluaa tukea kehitysmaiden naisten toimeentuloa ja yrittäjyyttä.

1. Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, mikä sai sinut lupautumaan luottamustoimeen?

– Olin vuonna 2007 mukana synnyttämässä Naisten Pankkia. Yhteinen unelmamme oli saada aikaan kansanliike, joka tekee vaikuttavaa työtä kehitysmaiden naisten eteen.

– Tunnen hyvin kumppanimme Kirkon Ulkomaanavun toiminnan. Kun edellinen puheenjohtaja Reetta Meriläinen tiedusteli kiinnostustani, tiesin heti, että tässä haluan olla mukana.

– Nyt on kerätty varoja jo 14,5 miljoonaa euroa. Minulle on tärkeää tehdä työtä, jolla on vahva missio. Naisten Pankin missiona on tukea kehitysmaiden naisten toimeentuloa ja yrittäjyyttä kestävän kehityksen periaattein.

2. Voivatko miehet tallettaa rahaa Naisten Pankkiin?

– Kaikki ihmiset voivat olla mukana Naisten Pankin varainhankinnassa sukupuolesta riippumatta. 3 000 vapaaehtoisen joukossa on myös miehiä, samoin ohjausryhmässä. Toivommekin lisää miehiä mukaan.

– Meillä on nyt kaksistoista hanketta kuudessa eri maassa, ja niissä hyödynsaajina ovat naiset. Kahdentoista vuoden kokemuksella tiedämme, että naisyrittäjät sijoittavat perheen hyvinvointiin. Tätä kautta toiminnasta hyötyvät myös heidän perheensä ja sukunsa. Näinä vuosina hankkeista on hyötynyt 59 000 ihmistä, suurin osa naisia. Välillisiä hyödynsaajia on peräti 290 000.

Minulle on tärkeää tehdä työtä, jolla on vahva missio.
– Anni Vepsäläinen

3. Miksi Naisten Pankki tukee juuri yrittäjyyttä ja kyläpankkeja?

– Haluamme varmistaa, että avustukset synnyttävät kestävää kehitystä. Kun kyläpankki saa lainoja takaisin korkoineen, pankin pääoma kasvaa ja yhä useampi voi saada pienlainaa. Yrittäjyys on kehitysmaissa tärkeä ja kestävä keino työllistyä ja parantaa toimeentuloa.

4. Olet tehnyt pitkän uran yritysmaailmassa, muun muassa Diacor Terveyspalvelut Oy:n, HRM Partnersin ja TeliaSonera Finlandin toimitusjohtajana. Tarvitsevatko naisyrittäjät Suomessa erityistä tukea?

– On hyvä, että naisyrittäjiä ja johtajina toimivia naisia kannustetaan etenemään urallaan. Tässä toimivia malleja ovat erilaiset mentorointiohjelmat ja verkostot. Niin meillä kuin Naisten Pankin kohdemaissakin on tärkeää, että yhteiskunta hyödyntää naisten osaamisen.

– Meillä Suomessa on erinomaiset palvelut ja rakenteet. Esimerkiksi vanhempainvapaat ja toimiva päivähoito ovat tärkeitä perusedellytyksiä naisten tasavertaiselle toiminnalle liike-elämässä. Kehitysmaissa tilanne on aivan toinen.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Kiitollisuus täyttää usein mieleni ennen nukkumaanmenoa. Olen kiitollinen siitä, että minulla on ihana perhe, mies ja kaksi aikuista lasta, ja siitä, että työlläni on merkitystä, niin päivätyölläni Messukeskuksessa kuin vapaaehtoistyölläni Naisten Pankissa.

Otsikkoa muokattu 8.3.2019 klo 9.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Jos haluat, että maailma on parempi paikka, tue naisia”, sanoo Naisten Pankin aktiivi Reetta Meriläinen

Hyvä elämä

Naisten Pankin tukemissa hankkeissa on viidentoista vuoden aikana ollut mukana 92 000 kehittyvien maiden naista. Koulutetut naiset synnyttävät vähemmän lapsia ja haluavat lapsilleenkin koulutuksen.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.