null Koronajouluna aattohartauksiin hiljennytään puistoissa ja joululaulut lauletaan pihoilla – Helsinkiin on tulossa toppatakkijoulu

Lauttasaaren seurakunnan työntekijät Annette Markkunen (vas.), Joel Niemi, Taina Viherkari ja Eemeli Monni virittelevät lyhtyjä Särkiniemen ulkoilualueella. 

Lauttasaaren seurakunnan työntekijät Annette Markkunen (vas.), Joel Niemi, Taina Viherkari ja Eemeli Monni virittelevät lyhtyjä Särkiniemen ulkoilualueella. 

Ajankohtaista Ajankohtaista

Koronajouluna aattohartauksiin hiljennytään puistoissa ja joululaulut lauletaan pihoilla – Helsinkiin on tulossa toppatakkijoulu

Jotkut asiantuntijat suosittelivat jo lokakuun lopussa joulukirkosta ja sukujuhlista luopumista maailman ensimmäisenä korona­jouluna. 

Helsingin seurakunnat ovat syksyn mittaan suunnitelleet aktiivisesti joulukautta, joka on kirkon tärkein ajanjakso pääsiäisen ohella. ­Samalla terveysviranomaisten ohjeistusta seurataan tarkasti.

– Joulua ei ole tänäkään vuonna peruttu! Löydämme kyllä tavat viettää yhdessä joulua, vakuuttaa Lauttasaaren kirkkoherra ja Helsingin seurakunta­yhtymän johtaja Juha Rintamäki.

– Olemme saman edessä kuin ihmiset ensimmäisenä jouluna. Ei silloinkaan ollut varmuutta mistään asiasta. Silti rakkaus syntyi ja syntyy maailmaan, sanoo Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra ­Marja Heltelä.

Lastenohjaaja Eemeli Monni on mukana järjestämässä joulupolkua Särkiniemeen kahtena lauantaina.

Lastenohjaaja Eemeli Monni on mukana järjestämässä joulupolkua Särkiniemeen kahtena lauantaina.

Ulkoilmatapahtumia järjestetään ennätysmäärä

Joulunajan tilaisuuksia on suunniteltu Helsinkiin noin 350. Koska koronaviruksen tiedetään tarttuvan huonosti ulkoilmassa, tilaisuuksia aio­taan järjestää mahdollisimman paljon ulkona. Kannattaa siis kaivaa toppatakit esiin, kun lähtee laulamaan Kauneimpia joululauluja tai suuntaa aattohartauteen.

Ulkoilmatapahtumien lisäksi joulukaudella järjestetään toki runsaasti tilaisuuksia sisällä kirkoissa, mutta turvaväleillä ja maskeja käyttäen. Tämä merkitsee sitä, että kirkkoihin mahtuu pikkuruinen joukko normaaliin verrattuna.

– Meillä Tuomiokirkossa piispan jouluhartaudessa jouluaattona on käynyt 1 500 ihmistä. Nyt koronarajoitusten aikana sallittu väkimäärä on 175, Marja Heltelä havainnollistaa.

Siksi aattohartaus lähetetään suorana verkossa. Ihmiset voivat osallistua siihen kotonaan kännykän, tabletin tai tietokoneen välityksellä. Jos paikan päälle kirkkoon tulee yli 175 ihmistä, varaudutaan järjestämään äänentoisto ulos. Toisaalta voi käydä niin kuin jääkiekko-otteluissa, että rajoitusten vuoksi ei tule edes sallittua määrää väkeä.

Turvaväleillä kirkkoihin mahtuu pikkuruinen joukko normaaliin verrattuna.

Myös muissa seurakunnissa näytetään tilaisuuksia verkossa ja hyödynnetään sosiaalista mediaa.

Sopivia ulkotiloja on etsitty. Lauttasaaressa rakennetaan joulupolku kahtena lauantaina Särkiniemen ulkoilualueelle. Metsän siimeksessä kävelijät saavat myös laulaa Kauneimpia joululauluja sydämensä kyllyydestä, turvavälein. ­Mikäli koronaturvalliset järjestelyt onnistuvat, tarkoitus on myös nauttia yhdessä joulupuuroa ja -glögiä.

Kauneimmat joululaulut kajahtavat myös esimerkiksi Vanhassa kirkkopuistossa eli Ruttopuistossa, Kallion Karhupuistossa ja useiden kannelmäkeläisten palvelutalojen pihalla.

Fyysistä etäisyyttä, henkistä läheisyyttä?

Jouluun kuuluu ­perinteisesti toisten ihmisten ilahduttaminen ja huomioiminen. Miten tämä onnistuu, kun viranomaisten ohje on päinvastoin pitää etäisyyttä ja vähentää ”turhia” kontakteja? Jos ihminen on muutenkin yksinäinen, elämänlaatu huononee.

Juha Rintamäki ottaa esiin seurakuntien yhteisen Ilman sinua -kampanjan, joka pyörähti käyntiin 9.11.

– Tahdomme sen kautta palauttaa kortteleihin naapuriapua ja lisätä lähimmäisenrakkauden tekoja. Lisäksi #sytytänkynttilän-kampanjan kautta voidaan yhdessä valaista naapurustoa sytyttämällä toivon kynttilöitä ikkunalle.

Koronaviruksen vuoksi tilaisuuksia aiotaan järjestää mahdollisimman paljon ulkona.

Tuomiokirkkoseurakunnassa luodaan joulumieltä esimerkiksi kukilla. Kolmantena adventtisunnuntaina seurakuntalaiset voivat viedä kirkolta joulutähden joulutervehdyksenä ihmiselle, jonka tietää olevan yksin.

Marja Heltelän mukaan jokaisella on kokemuksia erilaisista jouluista.

– Joku on kuollut, joku on syntynyt, joku on juuri eronnut tai sairaana. Nyt uutta on se, että koko maailman kristityt kohtaavat joulun erilaisena. Mutta joulu tulee joka tapauksessa, ja ­Kristus syntyy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.