null Työkokeilussa etsitään nuorille polkuja työelämään

– Waste&Feast -hävikkiruokaravintolat ovat tärkeitä harjoittelupaikkoja työkokeilussa oleville nuorille, kertovat Työraiteiden projektipäällikkö Tarja Koivumäki (vas.) ja erityisnuorisotyönohjaaja Mirva Laanti. Kuva Matteuksenkirkon keittiöstä.

– Waste&Feast -hävikkiruokaravintolat ovat tärkeitä harjoittelupaikkoja työkokeilussa oleville nuorille, kertovat Työraiteiden projektipäällikkö Tarja Koivumäki (vas.) ja erityisnuorisotyönohjaaja Mirva Laanti. Kuva Matteuksenkirkon keittiöstä.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Työkokeilussa etsitään nuorille polkuja työelämään

Heikossa työmarkkinatilanteessa olevat saavat työkokemusta, ohjausta ja tukea työnhakuun Työraiteet-hankkeessa.

Noin 40 henkeä on tähän mennessä päässyt työkokeiluun osana Työraiteet – seurakunnat työllistymisen tukena -hanketta. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat heikossa työmarkkina-asemassa olevat helsinkiläiset nuoret, joita on ollut suurin osa työkokeilijoista, mutta myös yli 30-vuotiaat työttömät ja osatyökykyiset. 

Useamman vuoden poissaolo työ- tai opiskeluelämästä voi laskea sosiaalista toimintakykyä ja nakertaa itsetuntoa.

– Nuori ei ehkä edes tiedä, mitä kaikkea työelämä voisi tarjota ja minkälaisia opiskelumahdollisuuksia hänellä olisi. Työkokeilussa oppii työelämätaitoja sekä työelämän pelisääntöjä ja saa kokemuksen työyhteisöön kuulumisesta. Samalla voi oppia myös arjen- ja ajanhallintaa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Tarja Koivumäki.

Työkokeilua ja henkilökohtaista ohjausta

Euroopan sosiaalirahaston tukema 2,5-vuotinen työllistymishanke päättyy elokuussa. Halukkaat ehtivät vielä hyvin mukaan työkokeiluun.

Työkokeilu kestää 2–6 kuukautta. Sen aikana saa työkokemuksen lisäksi vertaistukea valmennusryhmässä, henkilökohtaista ohjausta sekä tukea työnhakuun tai opiskelupaikan etsimiseen. Työkokeilupaikkoja on ollut tarjolla seurakuntayhtymän Waste&Feast -hävikkiruokaravintoloissa, lasten kerhotoiminnassa, seurakuntien viestinnässä sekä suntio- ja vahtimestaritehtävissä.

– Noin puolet työkokeilussa mukana olleista on ohjautunut Työraiteiden kautta työhön tai opiskelemaan, Tarja Koivumäki mainitsee.

Keikkamalli tukisi työhön paluuta

Työraiteilla on myös kehitelty uudenlaista Keikkaduuni-mallia. Keikkaduuni tarjoaisi täsmätyökykyisille lyhyitä, 1–3 päivän mittaisia työkeikkoja.

– Keikkamallilla voisi vähitellen kokeilla omaa työkuntoaan, Koivumäki kertoo.

Keikkaduunin avulla voitaisiin esimerkiksi arvioida työkykyä kriisin, pitkän sairauden tai työttömyyden jälkeen ja löytää töitä vamman vuoksi vajaa- tai osatyökykyisille. Malli odottaa vielä yhteisen kirkkoneuvoston päätöstä.

Helsingin seurakuntayhtymässä on käytetty jo vuosia Duunituki-mallia, joka mahdollistaa ihmiselle pisimmillään kahdeksan kuukauden osa-aikaisen työsuhteen.

– Työraiteet tarjoavat ikkunan monenlaisiin mahdollisuuksiin, Koivumäki tiivistää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.