null Ukrainan pakolaisten hengellinen nälkä on niin suuri, että Raamatut loppuivat – auttamistyö jatkuu aktiivisena pääkaupunkiseudun seurakunnissa

Ajankohtaista

Ukrainan pakolaisten hengellinen nälkä on niin suuri, että Raamatut loppuivat – auttamistyö jatkuu aktiivisena pääkaupunkiseudun seurakunnissa

Seurakunnat ovat perustaneet myös keräyksiä Ukrainan pakolaisten hyväksi Kotimaanavun kautta.

Sodan alkamisesta Ukrainassa on kulunut hieman yli kaksi kuukautta, mutta sotaa pakenevia saapuu Suomeen edelleen päivittäin. Tällä hetkellä heitä on noin 25 000. Sisäministeriön arvion mukaan tämän vuoden aikana pakolaisia voi tulla yhteensä 40 000–80 000. Tässä uudessa tilanteessa pyritään etsimään ja käynnistämään toimivia auttamisen ja yhteistyön muotoja myös pääkaupunkiseudun seurakunnissa.

– Sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat akuutissa kriisissä ja enemmän tai vähemmän traumatisoituneita, hädissään, järkyttyneitä, väsyneitä, surullisia ja huolestuneita. Heidän tulevaisuutensa on täysin auki, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan diakoni Merja Lehtisalo kuvailee. Lehtisalon vastuualueena on erityisesti monikulttuurisuustyö ja asiakastyö Kauklahden alueella.

– Ukrainalaiset ovat todella kiitollisia kaikesta avusta mitä ihmiset ovat heille tarjonneet.

Avun saattaminen sen tarvitsijoille vaatii organisointia ja yhteistyötä yli seurakunta- ja työalarajojen, sillä tilanne on uusi kaikille. Esimerkiksi Helsingissä apu pyritään koordinoimaan Ukraina-keskuksen eli Ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksen kautta, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän diakoniapäällikkö Asta Turtiainen.  

Hätämajoitusta apua tarvitseville

Vantaalla ukrainalaisten pakolaisten auttamiseen osallistuu sekä seurakuntien työntekijöitä eri työaloilta että runsaslukuinen vapaaehtoisten joukko.

Seurakuntayhtymän tyhjillään olevia sijoitusasuntoja eri puolilla Vantaata on annettu hätämajoituskäyttöön Ukrainan pakolaisille. Asuntoihin on majoitettu ensisijaisesti erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä, joilla on heikommat edellytykset pärjätä vastaanottokeskuksissa.

Asuntoihin majoittuvat pakolaiset ovat saaneet alkuun pääsemiseen apua seurakuntien työntekijöiltä ja vapaaehtoisilta. Heille on järjestetty ruoka-avustuksia, ja asunnot on siivottu ja kalustettu työntekijä- ja vapaaehtoisvoimin.

– Hätämajoituksen lisäksi Kirkko Vantaalla on käynnistänyt tukipuhelimen, jonne voi soittaa, kun tilanne ahdistaa ja kaipaa keskusteluapua. Puhelimeen vastaavat seurakuntien työntekijät ja henkisen tuen ammattilaiset, yhteisen seurakuntatyön johtaja Kirsi Rantala Vantaalta kertoo.

Hengellinen nälkä on suuri

Monilta ukrainalaisilta puuttuu yhteinen kieli suomalaisten kanssa, mutta heillä on suuri motivaatio oppia suomea. Iso osa ukrainalaisista osaa kuitenkin venäjää, joten niissä seurakunnissa, joissa tehdään venäjänkielistä työtä, on kielen taitajista kova kysyntä. 

– Venäjänkieliset kollegat ovat tässä työssä avainasemassa, Asta Turtiainen toteaa.

Akuutissa tilanteessa avustustyötä tekevien työpäivät uhkaavat välillä venyä turhankin pitkiksi.

– On näkynyt väsymistä ja sijaistraumatisoitumista niiden vapaaehtoisten keskuudessa, jotka ukrainalaisia päivittäin kohtaavat, Merja Lehtisalo sanoo.

Suomen kielen kurssit, retket ja leirit ovat myös tärkeä osa ukrainalaisten kanssa tehtävää työtä. Tulossa on muun muassa kristillinen, venäjänkielinen naisten leiri sekä ukrainalaisten perheleiri.

Vastaavanlaisille vaikuttaa olevan tilausta ympäri maan – kaikkialla, minne pakolaisia on saapunut. Kiinnostusta on herättänyt kielen oppimisen ohella toiminnan hengellinen sisältö. Kyselyjä tästä on kantautunut viikkojen ajan Espoonlahden seurakuntaan kansainvälisen työn sihteerille Eveliina Rožnovskille.

– Hengellinen nälkä on suuri. Kirkolla on tässä tosi iso tehtävä, koska kaikki muutkin toimijat voivat tarjota tässä tilanteessa materiaalista ja psykososiaalista apua, Rožnovski toteaa.

Ukrainalaisille suunnattua hengellistä toimintaa Espoossa on tällä hetkellä muun muassa Kauklahden kappelilla. Siellä järjestettäviin hartaushetkiin ovat halunneet tulla ukrainalaiset uskontokuntaan katsomatta. Tästä Eveliina Rožnovski iloitsee ja kertoo venäjänkielisten Raamattujen päässeen heiltä kertaallen jo loppumaan, niin ahkerasti ukrainalaiset ovat niitä pyytäneet. 

– Tapiolan kirkolle puolestaan on tulossa 24. päivä toukokuuta ukrainalainen ilta. Vietämme kirkossa yhteisen rukoushetken. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on tulkattu ukrainaksi. Lisäksi tarjolla on keittoruokaa ja iltateetä, Rožnovski kertoo.

Apua myös keräysvaroin

Niin Espoon, Helsingin kuin Vantaan seurakunnat ovat järjestäneet lipaskeräyksiä, jotka on suunnattu humanitaariseen työhön Ukrainassa ja lähialueella. Seurakunnat ovat tukeneet Ukrainan sodasta kärsiviä myös talousarviovaroistaan. Tämä apu on ohjattu kohteeseen Kirkon Ulkomaanavun kautta.

– Olemme myös avanneet Kotimaanavun kautta keräyksen, jonka tuotolla autetaan tänne tulevia ja täällä jo olevia Ukrainan pakolaisia. Apua jaetaan sitä mukaa kun lahjoituksia tulee, Helsingissä pääasiassa Ukraina-keskuksen, mutta myös paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta, Asta Turtiainen kertoo.

Apu on käytännössä lahjakortteja ruokakauppaan. Keräyksen tuotolla voidaan tukea ihmisiä esimerkiksi silloin, kun vastaanottorahan maksua vielä odotellaan ja muissakin tilanteissa, joissa pakolaisen taloustilanne on tiukka.

Katse seurakunnissa suuntautuu jo tuleviin kuukausiin ja työntekijöiden lomiin. Tällä hetkellä iso kysymys on se, saadaanko esimerkiksi Espooseen riittävästi vapaaehtoisia pyörittämään kesätoimintaa.

Kaikki vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet ja sitä jo tekevät ovatkin tervetulleita siellä järjestettävään infoiltaan tiistaina 17. toukokuuta kello 18 Kauklahden kappelilla.

– Siellä selvitellään ja ideoidaan tuolloin, mitä kaikkea voimme Espoossa ukrainalaisten hyväksi tehdä. Luvassa on myös lyhyt tietopaketti siitä, mitä  konkreettista tapahtuu kun ukrainalainen tulee Suomeen, Merja Lehtisalo kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.