null Amorphiksen Santeri Kallio soittaa metallia kirkkouruilla – soitin tuli tutuksi, kun Kallio soitti CMX:ää hautajaisissa

Santeri Kalliosta hevi sopii kirkkoon.

Santeri Kalliosta hevi sopii kirkkoon.

Ajankohtaista

Amorphiksen Santeri Kallio soittaa metallia kirkkouruilla – soitin tuli tutuksi, kun Kallio soitti CMX:ää hautajaisissa

Santeri Kallio esittää Amorphiksen kappaleita Paavalinkirkossa Taiteiden yönä 23.8.

Hiukset valahtelevat parrakkaan hahmon kasvoille, kun hänen kätensä liikkuvat nopeasti koskettimilla. Kappale on Johan Sebastian Bachin Toccata ja Fuuga. Yhtäkkiä mies lopettaa ja pyyhkäisee hikeä otsaltaan.

– Täytyypä tulla joku päivä taas treenaamaan tänne.

Santeri Kallio soittaa koskettimia Amorphiksessa. Amorphis on progressiivista metallia esittävä yhtye, jonka kappaleissa on vaikutteita suomalaisesta mytologiasta.

Paavalinkirkossa Kallio esittää Amorphiksen kappaleita urkusovituksina. Niiden lisäksi ohjelmassa on muutamia Verenpisaran Rami Raskin laulamia kappaleita.

Paavalin seurakunta pyysi häntä esiintymään kirkossa Helsingin taiteiden yönä. Kallio suostui, sillä hän on soittanut kirkon uruilla vuodesta 2013 lähtien. Urut ovat päässeet myös Amorphiksen kolmelle viimeisimmälle levylle.

Paavalinkirkon urut tulivat Kalliolle tutuksi jo vuosia sitten. Häntä pyydettiin esittämään CMX:n kappaleita hautajaisiin.

– Tein urkusovitukset parin päivän varoitusajalla ja hyväksytin ne omaisilla. Ihastuin tuolloin urkujen sointiin, Kallio sanoo.

Hän totesi tuolloin, että urut voisivat toimia myös Amorphiksen musiikissa. Urkusovitusten tekeminen hevimusiikkiin on kuitenkin Kallion mukaan haastavaa.

– Taiteiden yön konserttiin jouduin pohtimaan, miten voin tehdä uruista kiinnostavat viemättä biisien sielua pois. Sovituksissa täytyy miettiä esimerkiksi laulumelodioiden ja rytmin uudelleensovittamista.

Kirkkouruissa läsnä on sekä synkkyys että kirkkaus.

– Santeri Kallio

Kalliolle urkujen soittaminen ei ollut ennestään täysin vierasta. Hänellä oli lapsuudessaan kotiurut, joilla hän soitti muun muassa Bachia. Kotiurkuja soittamalla Kallio oppi oikean jalkatekniikan uruille.

Amorphiksen levyille urut päätyivät massiivisuutensa vuoksi. Uruissa suurta on sekä koko että ääni.

– Urkujen soundissa on mielleyhtymiä jylhyyteen ja isoon tunnelmaan. Varsinkin kirkkouruissa läsnä on sekä synkkyys että kirkkaus, Kallio kertoo.

Pääasiassa Kallio soittaa syntetisaattoreita ja pianoa. Hänen mukaansa syntikoiden ja urkujen välinen ero on pieni, mutta merkittävä.

– Uruissa kuuluvat ajan patina ja akustisen soittimen pienet epävireisyydet. Eikä studiossa tarvitse lisätä jälkikaikua, kun kirkosta saa sitä tarpeeksi, Kallio naurahtaa.

Amorphiksen musiikki on päässyt mukaan kirkollisiin tilaisuuksiin. Kallion mukaan bändin kappaleita on kuultu ainakin hautajaisissa ja muistotilaisuuksissa.

– Olemme olleet kasassa niin pitkään, että ihmisille on ehtinyt muodostua henkilökohtaisia suhteita biiseihimme. Amorphis on myös soittanut muutamia valikoituja akustisia hääkeikkoja, Kallio kertoo.

Santeri Kallion elämässä kirkko ei ole erityisen isossa roolissa. Hän on lähinnä käynyt sukulaisten ja ystävien häissä ja hautajaisissa. Joskus hän on soittanutkin niissä.

Kallio ei näe ristiriitaa siinä, että heviä soitetaan kirkossa. Hänestä niissä on jylhä ja harras tunnelma.

– Olemmehan kaikki käyneet kirkossa niin surullisissa kuin positiivisissa tunnelmissa. Kirkkourut ovat erinomainen tapa tuoda esiin näitä fiiliksiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.