Uuden-Seelannin terroristi nimesi surma-aseensa kuolleen pikkutytön mukaan ja tappoi 49 ihmistä – massamurhaajat saavat inspiraatiota netissä: ”Jumalan siunausta ja nähdään Valhallassa!”
Uuden Seelannin poliisi on vedonnut netin käyttäjiin, jotta he eivät jakaisi terrori-iskusta epäillyn miehen kuvaamaa materiaalia eteenpäin.

Uuden Seelannin poliisi on vedonnut netin käyttäjiin, jotta he eivät jakaisi terrori-iskusta epäillyn miehen kuvaamaa materiaalia eteenpäin.

Uuden-Seelannin terroristi nimesi surma-aseensa kuolleen pikkutytön mukaan ja tappoi 49 ihmistä – massamurhaajat saavat inspiraatiota netissä: ”Jumalan siunausta ja nähdään Valhallassa!”

Netti on nykyään oleellinen osa terrori-iskun ideointia ja toteutusta. Se takaa massamurhille ikuisen elämän virtuaali-Valhallassa.

Uuden Seelannin Christchurchissa ainakin 49 ihmistä on kuollut kahteen moskeijaan kohdistuneessa terrori-iskussa. Ampumisessa on lisäksi loukkaantunut 48 henkilöä. Paikallisen viranomaiset varoittavat, että kuolonuhrien lukumäärä saattaa vielä nousta.

Tekojen taustalta on paljastunut netissä Brenton Tarrantiksi itsensä esitellyt 28-vuotias mies. Hän on tällä hetkellä pidätettynä ja häntä syytetään murhista. Tekoon epäillään olleen osallisina myös kaksi muuta henkilöä. Heidän rooliaan tapahtumien kulussa selvitellään yhä.

Myös tämän terrori-iskun suunnittelussa ja toteutuksessa internet on muodostunut oleelliseksi välineeksi. Ensinnäkin Tarrant striimasi hirmutekonsa livenä Facebookiin, ja esiintyi sitä ennen internetissä kertoen avoimesti, että aikoo syyllistyä terroritekoon.

Huomion maksimointi oli taattu, kun Tarrant kirjoitti surma-aseeseen nimen ”Ebba”, mikä viittaa 11-vuotiaana Tukholman terrori-iskussa menehtyneeseen Ebba Åkerlundiin. Ebba-tytön vanhemmat ovat ilmaisseet ruotsalaisessa Aftonbladet-lehdessä pöyristyksensä siitä, että heidän lapsensa nimeä ja kuolemaa käytetään tällaisiin tarkoituksiin.

Esikuvana norjalainen massamurhaaja

Brenton Tarrant on mitä ilmeisimmin imenyt vaikutteita norjalaisen massamurhaajan, äärioikeistolaisenen Anders Behring Breivikin toimintatavasta ja ajattelusta. Breivik esitteli terrori-iskuunsa johtanuttta äärioikeistolaista ajatteluaan netissä julkaisemassaan manifestissa. Myös Tarrant julkaisi netissä 73-sivuisen manifestin ennen tekoaan.

– Uuden Seelannin tapahtumat antavat viitteitä siitä, miten ääriajatukset leviävät internetissä. Ymmärtääkseni tämä terroristi on inspiroitunut norjalaisen Breivikin ajatuksista. Niin vastenmielistä kuin se onkin, Breivikin teko on jäänyt historiaan ja hän on varmasti tyytyväinen saatuaan tämän palon kytemään, toteaa maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Nykyään eri nimellä esiintyvä Breivik tuomittiin 21 vuodeksi vankeuteen. Hän surmasi 77 ihmistä sekä terrori-iskuissa Oslossa että Utøyan saarella 2011. Utøyan saarella oli tuolloin meneillään sosiaalidemokraattisen nuorisojärjestön kesäleiri.

On kiinnostavaa pohtia, miksi rasistista vihaa voi syntyä siellä, missä ei juurikaan ole maahanmuuttoa.
– Teivo Teivainen

Uuden Seelannin terrori-iskujen motiiveiksi on paljastunut sekä äärioikeistolainen että muslimivihamielinen maailmankatsomus.

– Uudessa-Seelannissa muslimeja on noin prosentti väestöstä, ja Suomessa luku on samaa suuruusluokkaa. Uuden Seelannin vertaaminen Suomeen on tässä mielessä mielenkiintoisempaa kuin vaikkapa Suomen ja Ranskan tilanteen vertailu keskenään. On kiinnostavaa pohtia, miksi rasistista vihaa voi syntyä siellä, missä ei juurikaan ole maahanmuuttoa. Rasismi leviää netin kautta myös siellä, missä on suhteellisen vähän oikeita kohtaamisia maahanmuuttajien kanssa, Teivainen sanoo.

– Breivikin ajattelu lähti valkoisen rodun ylemmyyden pohjalta, mutta teko kohdistui ensisijaisesti hänen oman etnisen ryhmänsä edustajiin ja motiivi oli ensisijaisesti poliittinen. Uuden Seelannin tapauksessa motiivi lienee on ollut ensisijaisesti rasistinen ja myös uskonnollinen. On vaikeaa kommentoida kovin tarkasti, koska asiasta paljastuu varmasti uutta koko ajan. Ehkä nämä tapaukset pakottavat monia tarkistamaan mielikuvaansa terroristista. Terroristi voi olla valkoihoinen ja kristitty yhtä hyvin kuin esimerkiksi muslimi.

Saako vai pitääkö kertoa?

Teivainen pohtii myös, kuinka paljon terroristien ajatuksia ja motiiveja on syytä avata suurelle yleisölle eri tiedotusvälineissä. Kyseessä on kaksiteräinen miekka: toisaalta kansalaisilla on oikeus saada perusteellista tietoa tapahtumien taustoista. Toisaalta taas tiedon jakaminen väkisinkin tekee ääriajattelua tunnetuksi.

Uuden Seelannin poliisi vetoaakin Twitterissä, että Christchurchin tapahtumiin liittyvää kuvamateriaalia ei jaettaisi verkossa eteenpäin.

Rukoushetki terrori-iskun uhreille. Pääministeri Jacinda Ardern kuvaili perjantaita ”yhdeksi Uuden Seelannin synkimmistä päivistä

Rukoushetki terrori-iskun uhreille. Pääministeri Jacinda Ardern kuvaili perjantaita ”yhdeksi Uuden Seelannin synkimmistä päivistä". Maan valmiustila terrorismin varalta on nostettu korkeaksi.

– On mahdotonta sanoa, johtaako jokin terroriteko copycat-toimintaan jossain muualla. Se on kuitenkin täysin mahdollista. Silloin kyseessä on klassinen vihan kierre. Väkivalta synnyttää väkivaltaa. Perinteisesti poliittisessa väkivallassa yksi tavoite on saada vastapuoli reagoimaan; ryhtymään esimerkiksi kostoiskuun tai voimatoimiin valtion virkakoneiston taholta, Teivainen sanoo.

Sinänsä poliittisessa väkivallassa saati rasismissa ei ole mitään uutta.

– Vihan kierre on globaalia, ja nykyään tällainen inspiraatio kohdistuu koko maailmaan, ei enää omaan paikalliseen yhteisöön. Sinänsä väkivaltaa synnyttävä poliittinen inspiraatio ei ole uusi ilmiö. Aikaisemmin on inspiroiduttu Ho Chi Minhistä, Che Guevarasta tai natseista. Erona on se, että ajatukset leviävät internetissä helpommin ja nopeammin.

(Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset, www.news.com.au)

Ampujan manifesti vilisee kirjoitusvirheitä

Brenton Tarrant striimasi kuolettavan iskunsa livenä internetiin. Hän oli ladannut nettiin myös 73-sivuisen manifestin ennen iskua. Hän kuvailee itseään ”tavalliseksi valkoiseksi mieheksi”. Hän kertoo olevansa lähtöisin vähävaraisesta työläisperheestä ja haluavansa ”varmistaa oman kansansa tulevaisuuden”.

Lisäksi Tarrant kertoo halunneensa “vähentää Eurooppaan suuntautuvaa maahanmuuttoa”.

Australian pääministeri Scott Morrison on vahvistanut, että poliisin hallussa oleva mies on Australian kansalainen ja lisäksi ”äärioikeistolainen, väkivaltainen terroristi”.

Ruotsalainen pikkutyttö ei ole ainoa terrorismin uhri, jonka kohtalolla Tarrant ratsastaa. Tarrantin Twitter-tililtä löytyy kuva Nizzassa rekalla tehdyn terrori-iskun uhrista vuodelta 2016.

Tarrant kertoo suunnitelleensa iskua kaksi vuotta ja päätyneensä Christchurchiin kolme kuukautta sitten. Tarrant kertoo, ettei Uusi Seelanti ollut hänen alkuperäinen ykköskohteensa. Se valikoitui kuitenkin sillä perusteella, että hän halusi näyttää, ettei mikään kolkka maailmassa ”olisi turvassa massamaahanmuutolta”. Kirjoittaja toistelee haluavansa pelastaa valkoisen rodun ja sen tulevaisuuden.

Tarrant sanoo tekojensa olleen lisäksi kosto 11-vuotiaan Ebba Åkerlundin puolesta. Tyttö menehtyi 2017 Tukholman terrori-iskussa. Tarrant kertoo Ebban kuoleman olleen hänen terroritekojensa varsinainen laukaisija. Lisäksi hän kertoo kauhistuneensa maahanmuuttajien määrää Ranskassa.

Tarrant kuvailee lapsuuttaan ”tavalliseksi” ja varttuneensa ”ilman isompia ongelmia”. Koulunkäynti ei häntä kuitenkaan kiinnostanut, ja hän kertookin läpäisseensä koulun vain hädin tuskin. Tämä on helppo uskoa, sillä www.news.com.au -uutissivuston siteeraama manifesti vilisee kirjoitusvirheitä.

Tarrant korostaa, ettei kadu tekojaan. Sen sijaan hän suree etukäteen sitä, ettei kykene tappamaan enempää maahanmuuttajia. Hänen mukaansa terrori-isku on “rasistinen ja maahanmuuttovastainen”. Tarrant ilmoittaa myös, että aikoo julistautua syyttömäksi rikoksiin, mikäli joutuu oikeuden eteen. Ennen tekoa Tarrantiksi itsensä nimennyt henkilö esiintyi myös 8chan-foorumilla ja kertoi toteuttavansa terrori-iskun.

”Toteutan hyökkäyksen maahanmuuttajia vastaan ja livestriimaan sen Facebookiin.”

Sanojensa vakuudeksi hän tarjosi linkin omille Facebook-sivuilleen. Kommentin loppukaneetti kuului seuraavasti:

”Ellen selviä hyökkäyksestä hengissä, niin hyvästi, Jumalan siunausta ja nähdään Valhallassa!”

Seuraavina päivinä Tarrant lisäili nettiin kuvia muun muassa aseista. Aseisiin oli kaiverrettu viittauksia antiikin taisteluihin ja taisteluihin muslimien kanssa.

Samassa yhteydessä Tarrant muistelee myös Alexandre Bissonnettea, joka sai 40 vuoden tuomion ammuttuaan kuusi ihmistä moskeijahyökkäyksessä Quebecissa 2017. Samoin mainitaan italialainen Luca Traini, joka istuu 12 vuoden tuomiota ammuttuaan kuusi afrikkalaista maahanmuuttajaa viime vuonna.

Lisäksi Tarrant luettelee manifestissaan siirtolaisten länsimaissa tekemiä seksuaalirikoksia, missä yhteydessä hän mainitsee myös Oulun seksuaalirikokset.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi