null Uudet riksakuskit harjoittelivat ajamista – seurakunnan riksapyörällä viedään ikäihmisiä ajelulle

Pyöräluotsikurssilaiset Sanna Pajulo, joka on vasemmanpuoleisen riksapyörän ohjaimissa, ja Marianne Tiihonen harjoittelevat riksapyörällä ajamista. Pajulon kyydissä istuvat Jaana Rossi ja Juha Rouhiainen. Etualalla Tiihosen kyydissä ovat Sini Raiko ja Maritta Kopsala.

Pyöräluotsikurssilaiset Sanna Pajulo, joka on vasemmanpuoleisen riksapyörän ohjaimissa, ja Marianne Tiihonen harjoittelevat riksapyörällä ajamista. Pajulon kyydissä istuvat Jaana Rossi ja Juha Rouhiainen. Etualalla Tiihosen kyydissä ovat Sini Raiko ja Maritta Kopsala.

Ajankohtaista

Uudet riksakuskit harjoittelivat ajamista – seurakunnan riksapyörällä viedään ikäihmisiä ajelulle

Tapiolan seurakunta sai valtiolta koronarahaa ja hankki sillä riksapyörän.

Riksapyörän ajamista opetteleva Sini Raiko kurvailee arki-iltana Espoossa Tapiolan kauppakujilla kyydissään Marianne Tiihonen ja Annukka Crosby. Leveä kulkupeli kääntyy kadunkulmissa kätevästi ja turvallisesti. Kaikilla on leveä hymy kasvoillaan. Tämä on hauskaa!

Toisen riksan kyydissä istuva Maritta Kopsala huudahtaa ajelun päätteeksi, että olipa tosi mukavaa. Hänen tilalleen riksan penkille istahtaa joku toinen ja uusi kuski nousee polkijan paikalle. Ja taas mennään. Ajoharjoittelu lainaksi saaduilla Riksu- ja Karitsa-nimisillä riksoilla sujuu leppoisissa merkeissä.

Tapiolan seurakunnan järjestämään pyöräluotsikoulutukseen ilmoittautui yhdeksän henkeä. Pyöräluotsit ovat vapaaehtoisia riksapyörän kuljettajia, jotka tarjoavat kyydin esimerkiksi vaikeasti liikkuville henkilöille.

Ensimmäisellä kerralla kokoonnuttiin verkon välityksellä, mutta nyt toisella kerralla päästään harjoittelemaan käytännössä. Koulutuksen saaneet pyöräluotsit saavat kansainvälisen ajokortin merkiksi rintamerkin, joka oikeuttaa heidät ajamaan riksapyörää missä tahansa maassa.

Kahden illan kurssiin sisältyy muun muassa sähköavusteisen riksapyörän lataamisen opettelua sekä ajoneuvon hallintaa esimerkiksi ylämäissä, mutkissa ja jarrutustilanteissa. Lisäksi puhutaan vapaaehtoistyöhön luonteesta ja erilaisten ihmisten kohtaamisesta.

Ikäihmisiä ilahdutetaan riksa-ajelulla

Pyöräluotseille on jo kesällä tarvetta, kun Tapiolan seurakunta saa tilaamansa riksapyörän. Seurakunnan vapaaehtoistyön koordinaattori, diakonissa Merita Hietanen on haaveillut siitä jo vuosia. Omaan kulkuneuvon hankkiminen onnistui nyt, kun seurakunta sai valtion jakamaa korona-ajan tukea, joka on tarkoitettu diakonisiin hankkeisiin.

– Me ajattelimme vanhuksia, jotka ovat koronapandemian takia jääneet sisätiloihin. Emme ole päässeet tapaamaan heitä pitkään aikaan, Merita Hietanen sanoo.

– Riksapyörällä voimme viedä ikäihmisiä ajelulle. Silloin olemme ulkona ja lähikontaktia kertyy vähän, sillä ajaja istuu kyydittävän takana. Riksan kyydissä pääsee näkemään maisemia ja pois arkiympyröistä. Matkalla voi aistia luonnon tuoksut ja tuntea tuulen hiuksissaan.

Jotkut ikäihmiset ovat sanoneet riksalenkin jälkeen, että tämä on vuoden paras päivä.

- Sami Viitanen

Tapiolan seurakunnalle tilattu riksa on sähköavusteinen pyörä. Yhdellä latauksella sillä ajaa yli 20 kilometriä. Se on väriltään arvokkaan musta, jotta se soveltuu juhlatilaisuuksiin, kuten vihkiparin kuljettamiseen kirkolta juhlapaikkaan. Pyörän nimestä järjestetään nimikilpailu, ja kulkuneuvo siunataan ennen käyttöönottoa.

Merita Hietanen on käynyt riksaluotsikoulutuksen jo muutama vuosi sitten. Samalla kurssilla hänen kanssaan oli Sami Viitanen, joka toimii seurakunnan kurssilla yhtenä ohjaajana.

Viitanen on monien riksaluotsien tapaan kova pyöräilemään. Hän innostui toiminnasta kuultuaan siitä. Pian uusi harrastus vei hänet mukanaan.

– Parasta on, kun saa tuottaa muille elämyksiä. Jotkut ikäihmiset ovat sanoneet riksalenkin jälkeen, että tämä on vuoden paras päivä. Ensimmäisten metrien ajan jotkut saattavat pelätä kyydissä, mutta sitten rentoutuvat. Yksi kertoo omasta nuoruudestaan ja toinen syvällisistä asioista, kolmas taas on ihan hiljaa, Sami Viitanen sanoo.

– Moni haluaa kuvan muistoksi ajelusta tai soittaa läheisilleen välittömästi kertoakseen asiasta.

Juha Rouhiainen kokeilee kahden henkilön kyyditsemistä riksalla keskellä Tapiolaa. Osa tulevista pyöräluotseista odottaa vieressä omaa vuoroaan.

Juha Rouhiainen kokeilee kahden henkilön kyyditsemistä riksalla keskellä Tapiolaa. Osa tulevista pyöräluotseista odottaa vieressä omaa vuoroaan.

Jokaiseen palvelutaloon tarvitaan riksapyörä

Pyöräkapteeni Jaana Rossi on samaa mieltä Viitasen kanssa. Riksa-ajelu tuottaa iloa sekä kyydissä olijoille että polkijalle. Riksan kyytiin pääseminen voi olla huikea elämys etenkin niille, joiden toimintakyky on heikentynyt.

– Jokaisessa palvelutalossa pitäisi olla riksapyörä osana viriketoimintaa, Jaana Rossi sanoo.

Rossin tehtäviin pyöräkapteenina kuuluu uusien pyöräluotsien kouluttaminen ja hänen vastuullaan olevan riksan koordinointi. Espoossa on noin 80 koulutettua pyöräluotsia, mutta vain osa heistä toimii aktiivisesti.

Tapiolan seurakunnan tilaama ajopeli on kolmas riksapyörä Espoossa. Kaksi muuta ovat espoolaisten palvelutalojen käytössä. Lisäksi kahta helsinkiläisen järjestön pyörää käytetään Espoossa.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.