null ”On ongelma, että isille tarjotaan palveluja vasta, kun heillä on jokin ongelma” – siksi Leppävaaran seurakunta järjesti isille matalan kynnyksen vertaistukea

– Vanhemmuuteen ei ole olemassa korkeakoulua. Me kaikki kasvamme siihen yhdessä lapsen kanssa, sanoo isätoiminnan vetäjä Jukka Silventoinen.

– Vanhemmuuteen ei ole olemassa korkeakoulua. Me kaikki kasvamme siihen yhdessä lapsen kanssa, sanoo isätoiminnan vetäjä Jukka Silventoinen.

Ajankohtaista

”On ongelma, että isille tarjotaan palveluja vasta, kun heillä on jokin ongelma” – siksi Leppävaaran seurakunta järjesti isille matalan kynnyksen vertaistukea

Isille on tarjolla höpöttelyseuraa Leppävaaran iltakahvilassa ja Zoomissa.

Tänä syksynä Leppävaarassa on polkaistu käyntiin uutta isätoimintaa sekä livenä että etäyhteydellä.

– Haluamme tarjota matalan kynnyksen kohtaamispaikan kaikenlaisille isille: arkista höpöttelyä eli vertaistukea ja asioiden jakamista, kertoo Leppävaaran seurakunnan perhetoiminnanohjaaja Jukka Silventoinen.

Kun hän aloitti vuosi sitten työn Espoon suomenkielisten seurakuntien ainoana miespuolisena varhaiskasvattajana, isätoiminta lankesi hänelle luonnostaan. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri oli jo ehtinyt kysellä seurakunnista yhteistyökumppania toiminnan aloittamiseen.

Seurakunnat ovat järjestäneet aiemminkin isien ja lasten toimintaa, mutta se ei ole ollut kovin säännöllistä.

– Perhetoiminta on aika naisvaltaista. Se keskittyy usein, varsinkin pikkulapsivaiheessa, äidin ja lapsen välisen suhteen hoitamiseen ja tukemiseen. Isän roolin tukeminen on heikommissa kantimissa niin neuvolassa kuin seurakunnissakin, Jukka Silventoinen sanoo.

Isän roolin tukeminen on heikommissa kantimissa niin neuvolassa kuin seurakunnissakin.

Jukka Silventoinen toivoo, että seurakuntien ja järjestöjen yhteistyönä aloittama toiminta tuo tähän parannuksen. Isäkahvila ja Isien iltavuoro Zoomissa on sijoitettu nimenomaan ilta-aikoihin, jotta mukaan pääsevät kaikenlaiset isät, eivät vain perhevapaalla tai kotona olevat.

– Isät tarvitsevat vertaistukea. Isäkahvilaan ja Zoomiin voi tulla tapaamaan muita miehiä. Monesti palvelujärjestelmässä on se ongelma, että isille tarjotaan palveluja vasta, kun heillä on jokin ongelma.

Silventoinen uskoo vertaistuen voimaan. Hän on itsekin kokenut vanhempana monenlaisia vaiheita perhevapaavuosista vuoroviikkovanhemmuuteen ja uusperheellisyyteen.

– Kun pääsee puhumaan toisten kanssa asioista ja arjesta, huomaa, etteivät omat asiat olekaan niin harvinaisia. Isyydessä tulee kaikilla vastaan haasteita. Vanhemmuuteen ei ole olemassa korkeakoulua, joka suoritettaisiin ensin, vaan me kaikki kasvamme tähän yhdessä lapsen kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.