null Vaittinen: Talvilomasuunnitelmat tuovat perheiden tuloerot esiin

Puheenvuorot

Vaittinen: Talvilomasuunnitelmat tuovat perheiden tuloerot esiin

Kotonakin voi viettää mukavan loman, mutta pienituloisen perheen lapsen itsetunto voi olla koetuksella.

”Mihin te meette lomalla”, kyselevät koulukaverit talviloman lähestyessä.

”No, me ollaan kai kotona”, mutisee lapsi.

”Ai jaa! Ootteko te niin köyhiä, ettei teillä oo varaa mennä mihinkään?” kyselevät kaverit, puoliksi leikillään. Mutta ivailu sattuu.

Perheiden eriarvoistuminen on yhä laajempi ongelma. Pääkaupunkiseudulla tuloerot kasvavat entisestään. Osa perheistä on valtavan varakkaita ja he reissaavat paljon. Monen perheen rahat eivät riitä lomalla edes hampurilaisravintolareissuun.

Yhä useammat onneksi valitsevat ekologisista syistä lentomatkailun vähentämisen. Silti esimerkiksi juuri matkailu tai sen puute on yksi iso paineita luova tekijä lasten maailmassa. Instagram-kuvissa varakkaiden perheiden vesat säteilevät milloin Malediiveilla, milloin Alpeilla – tai ekologisella junaturneella halki Euroopan. Vähävaraisen perheen lapsella ei ole tällaisiin kuviin koskaan mahdollisuutta. Se luo sosiaalista painetta.

Vaikka kotonakin voi periaatteessa viettää oikein mukavan loman, moni pienituloisen perheen lapsi kokee paineita siitä, kun joka lomalla ollaan kotikulmilla. Ja kun kaveri pyytää mukaan seikkailupuistoon, on kieltäydyttävä. Parikymppiä on aivan liian iso raha, kun varat eivät aina riitä edes ruokaan.

Parikymppiä on aivan liian iso raha, kun varat eivät aina riitä edes ruokaan.

Kun rahan puute on kovaa ja jatkuvaa, se nakertaa lapsen itsetuntoa ja vaikuttaa ihmissuhteisiin. Vanhempia alituinen hätä rahan riittämättömyydestä uuvuttaa ja masentaa. Se korventaa perhesuhteita ja kaventaa yhteisöllisyyttä. Kun rahaa on riittävästi, on enemmän voimia keksiä yhteistä, mukavaa tekemistä lähikulmilla. Kaikilla ei ole sellaisia sukulaisia, joiden luokse matkustaa. Kotiin ei ehkä kehtaa kutsua vieraita.

Monissa perheissä köyhyyteen liittyykin myös muita ongelmia. Pitkäaikaisen köyhyyden vaikutukset ovat sekä materiaalisia, sosiaalisia että psyykkisiä. Köyhyys kaventaa toimintamahdollisuuksia ja kykyä selviytyä muutenkin yhä kovenevista vanhemmuuden haasteista.

Laajemmin tarkasteltuna lisääntyvä eriarvoisuus luo kyräilyä, vihapuhetta ja kasvattaa kuiluja eri ihmisryhmien välillä.

Yksi tekijä, joka entisestään lisää vanhemmuuden paineita ja kuormittaa perheitä, on juuri köyhyys. Rahalla saa paitsi elämyksiä, myös maksettua tarvittaessa apua kotiin. Monien työssäkäyvienkin vanhempien tulot ovat silti niin pienet, että ne eivät kunnolla riitä edes elämiseen. Eläminen on yhä kalliimpaa, mutta monien palkat pysyvät riittämättömällä tasolla.

Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys kohdistuu vanhemmuuden tukemiseen. Yhteisöllisyyden ohentuessa onkin todella tarpeen luoda perheille lisää avun mahdollisuuksia - myös rahallisen tukemisen keinoja. Lasten ja perheiden hyvinvointi heijastuu positiivisesti koko yhteiskuntaan.

Kirjoittaja on yhteisöllisyydestä haaveileva pappi, joka tykkää leikkiä sanoilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.