null ”Siihen aikaan oltiin eri tavalla uskovaisia kuin nykyään” – Vantaa-Seuran kulttuurikävelyissä tulee historia tutuksi

Riina Koivisto tietää Helsingin Pitäjän kirkonkylän viljamakasiinien historian.

Riina Koivisto tietää Helsingin Pitäjän kirkonkylän viljamakasiinien historian.

Ajankohtaista

”Siihen aikaan oltiin eri tavalla uskovaisia kuin nykyään” – Vantaa-Seuran kulttuurikävelyissä tulee historia tutuksi

Helsingin Pitäjän kirkonkylässä järjestettävillä opastetuilla kierroksilla opitaan muun muassa, että 1700-luvulla viljamakasiinit korvasivat pankkitoimintaa.

Vantaa-Seura järjestää kesä-, heinä- ja elokuussa Helsingin pitäjän kirkonkylässä kulttuurikävelyitä. Yhdistyksen toiminnanjohtaja, arkeologi Riina Koivisto ohjaa 12. elokuuta uusintana tämän kesän uutuusopastuksen Kirkonkylä poikkeusaikoina -kulttuurikävelyn.

– Koronapandemia-aika ei ole ainutlaatuinen, historia on poikkeusaikoja täynnä. Kävelykierroksella katsomme, millä tavalla entiset poikkeusajat näkyvät yhä tänä päivänä maisemassa.

Pikku jääkaudella kuoltiin nälkään

Kirkonkylä poikkeusaikoina -kulttuurikävely alkaa viljamakasiineilta. Riina Koivisto kertoo, että 1600-luvulla aluetta koetteli niin sanottu pikku jääkausi, kun heinäkuussa oli pakkasta ja sen jälkeen tulivat rankkasateet. Sato epäonnistui useampana vuonna ja ihmisiä kuoli nälkään.

– Silloin ei vielä ollut makasiineja. Ne kehitettiin katovuosien ja nälänhätien jälkeen. 1700-luvun puolivälissä jokaiseen seurakuntaan piti rakentaa makasiini. Ihmiset saivat lainata sieltä viljaa, mutta se piti maksaa koron kanssa takaisin.

Piirirokottajalle ja kätilölle palkka maksettiin ruistynnyreillä.

Helsingin pitäjän kirkonkylän viljamakasiineista saadulla tuotolla tuettiin muun muassa kyläkoulun rakentamista. Piirirokottajalle ja kätilölle palkka maksettiin ruistynnyreillä.

– Sosiaalihuoltoa ei silloin ollut, eivätkä pankitkaan toimineet kunnolla. Viljamakasiinit olivat niiden korvike. Niiden tuotolla tuettiin monia tärkeitä asioita, kertoo Koivisto.

Naisia ja lapsia orjiksi Venäjälle

Liikenteellisesti Helsingin pitäjän kirkonkylä sijaitsee solmukohdassa, mikä on ollut Riina Koiviston mukaan sekä hyvä että huono asia. Lähellä ovat vesireitit, joita pitkin pääsee merelle ja sisämaahan. Kirkonkylässä risteää monia teitä, joista tärkein on Kuninkaantie.

– Huonoa on se, että sotajoukot ovat päässeet sinne helposti, ja niin myös taudit. Hyvää on se, että uutiset ja muotivirtaukset ovat kulkeneet nopeasti kirkonkylään.

Influenssa tuli useana aaltona ja oli samalla tavalla arvaamaton kuin korona.

Koivisto kertoo, että 1700-luvulla venäläiset sotajoukot tuhosivat Helsingin Pitäjän kirkonkylän. Kyläläisiä otettiin orjiksi ja vietiin Venäjälle. Orjat olivat ilmeisesti naisia ja lapsia. Kyläläiset joutuivat majoittamaan sotajoukkoja ja kulkijoita. Ennen venäläisiä kylää oli koetellut rutto. Kaikesta toipuminen kesti pitkään.

– Vasta 1700-luvun lopulla oltiin valmiita uuteen jälleenrakentamiskauteen, ja se näkyy kylän rakennuskannassa, Koivisto sanoo.

Influenssa iski erityisesti nuoriin

Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalle on Riina Koiviston mukaan haudattu useita 1918 alkaneeseen influenssaan kuolleita.

Influenssa tuli useana aaltona ja oli samalla tavalla arvaamaton kuin korona. Se iski erityisesti nuoriin. Maailmassa kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Kuolleita oli enemmän kuin sitä edeltäneessä ensimmäisessä maailmansodassa.

Siihen aikaan ei ollut paljon selviytymiskeinoja. Hygienian tärkeyttä ei vielä ymmärretty eikä ollut antibiootteja. Koivisto arvelee, että ihmisten toipumisessa ja eteenpäin menossa uskonnolla on ollut oma asemansa.

– Siihen aikaan oltiin eri tavalla uskovaisia kuin nykyään. Voi olla, että uskosta on haettu lohtua ja ymmärrystä kaikelle.

 

Helsinki-Seuran kulttuurikävelyt kesällä 2020

24.6. Kuninkaantie – kärrypolusta valtatieksi

1.7. Historian havinaa hautausmaalla

5.8. Kirkonkylä keskiajalla sekä lasten Aikamatka keskiaikaan. Aikuisten ja lasten  keskiaikaopastukset järjestetään yhtä aikaa.

12.8. Kirkonkylä poikkeusaikoina. Uutuusopastuksen uusinta kesäkuulta.

19.8. Syksyn puutarhapuuhia ja omavaraista elämää

26.8. Kirkonkylän voimanaiset

Kierrokset lähtevät klo 17.30 Pyhän Laurin kirkon portilta, Kirkkotie 45, Vantaa. Opastuksen kesto on noin tunti.  Liput 10 e / 5 e. Lapset (alle 15-v.) pääsevät ilmaiseksi paitsi 5.8. lastenkierroksella lippu maksaa 5 e. www.vantaaseura.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.