null Vartiokylän kirkkoon tulee virtuaaliurut – hinta yli viisi kertaa halvempi kuin perinteisillä uruilla

Virtuaaliuruissa ei ole pillejä. Sen sijaan soittimen tietokoneelle on tallennettu äänet oikeista, historiallisesti merkittävistä uruista

Virtuaaliuruissa ei ole pillejä. Sen sijaan soittimen tietokoneelle on tallennettu äänet oikeista, historiallisesti merkittävistä uruista

Ajankohtaista

Vartiokylän kirkkoon tulee virtuaaliurut – hinta yli viisi kertaa halvempi kuin perinteisillä uruilla

Virtuaaliurkuihin voidaan tallentaa useiden instrumenttien äänet. Tämä antaa lisämahdollisuuksia kanttoreille.

Vartiokylän kirkkoon on tulossa virtuaaliurut. Kyseessä ovat ensimmäiset pääkaupunkiseutulaiseen kirkkoon pysyvästi sijoitettavat virtuaaliurut. Lauttasaaren seurakunnan väistötiloissa on tällä hetkellä käytössä tilapäiset urut kirkon remontin vuoksi.

Vartiokylän virtuaaliurut korvaavat kirkon vanhat pilliurut kokonaan.

– Vanhat urut eivät ole enää soittokunnossa. Seurakuntayhtymässä päätettiin taloudellisista syistä, että uusien mekaanisten urkujen sijasta hankitaan virtuaaliurut, Vartiokylän seurakunnan kanttori Katri Vanhamäki sanoo.

Virtuaaliurut ostetaan Mixtuurilta. Ne maksavat asennuksen kanssa 60 000 euroa. Uusien perinteisten urkujen hinnaksi olisi Vanhamäen mukaan tullut vähintään 300 000 euroa.

Kanttori Katri Vanhamäen mukaan virtuaaliurut vihitään aikaisintaan adventtiaikaan. Käyttöönotto saattaa myöhästyä ensi vuoden alkuun.

Kanttori Katri Vanhamäen mukaan virtuaaliurut vihitään aikaisintaan adventtiaikaan. Käyttöönotto saattaa myöhästyä ensi vuoden alkuun.

Uudet urut voivat soittaa useita eri instrumentteja

Virtuaaliuruissa ei ole pillejä. Sen sijaan soittimen tietokoneelle on tallennettu äänet oikeista, historiallisesti merkittävistä uruista. Kanttori voi soittaa virtuaaliurkuja näiden näytteiden avulla.

Virtuaaliurkuihin voidaan tallentaa näytteet useista erilaisista uruista. Tämä antaa kanttoreille mahdollisuuksia.

– Urkumusiikissa on suuria maantieteellisiä ja musiikkihistoriallisia eroja. On hyvin erilaista soittaa musiikkia ranskalaisilla uruilla kuin saksalaisilla. Soittajat joutuvat yleensä tekemään kompromisseja, Katri Vanhamäki sanoo.

Virtuaaliuruilla ongelmaa ei ole. Jos Vanhamäki haluaa soittaa Bachin urkumusiikkia, hän voi vaihtaa äänet saksalaiseen barokkiurkuun.

Virtuaaliurut eivät Vanhamäen mukaan voi kuitenkaan korvata perinteisiä urkuja kokonaan. Pilliurut puhaltavat ääntä, joka värähtelee ympäri kirkkosalia. Virtuaaliurut eivät pysty samaan.

– Se on vähän kuin kuuntelisit musiikkia levyltä. Oikeiden urkujen kohdalla tuntuu kuin artisti soittaisi oikeasti vieressäsi. Tunnelma ei ole samanlainen.

Esimerkiksi kuurot ihmiset kokevat musiikin värähtelyjen kautta. Virtuaaliurkujen kanssa tämä ei ole mahdollista.

Virtuaaliurut tulevat Vartiokylän kirkkoon Hollannista. 

Virtuaaliurut tulevat Vartiokylän kirkkoon Hollannista. 

Virtuaaliurut ovat yleistyneet muualla Suomessa

Vartiokylän seurakunnan virtuaaliurut vihitään käyttöön vuodenvaihteessa. Tarkka ajankohta on avoin. Vanhat urut puretaan lähikuukausina.

Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, tulevatko virtuaaliurut yleistymään pääkaupunkiseudun muissa kirkoissa.

– Oikea soitin on sijoitus laadukkaaseen käsityöhön, ja soittimen arvo voi nousta  esimerkiksi 50 vuoden aikana. Virtuaaliurkujen kohdalla emme vielä tiedä, miten ne tulevat kestämään aikaa, Vanhamäki sanoo.

Virtuaaliurkuja on otettu laajemmin käyttöön muualla Suomessa. Esimerkiksi Nuijamaan kirkossa Lappeenrannassa virtuaaliurut ovat olleet käytössä vuoden 2018 lopusta lähtien.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.