null Vastine: Turvapaikka myönnetään vainon vaarassa oleville

Puheenvuorot

Vastine: Turvapaikka myönnetään vainon vaarassa oleville

Vertaukset holokaustiin ovat täysin kohtuuttomia, kommentoi Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen Kirkko ja kaupungin pääkirjoitusta.

Jaakko Heinimäki kirjoittaa Kirkko ja kaupungin pääkirjoituksessa 22.8., että historian kauheudet toistuvat Suomessa vuonna 2019. Heinimäen mukaan palautamme turvaa hakeneita ihmisiä turvattomille alueille, joissa heitä uhkaavat vaino, kidutus ja jopa kuolema.

Suomi noudattaa palautuskieltoa: Ketään ei pidä palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Maahanmuuttoviraston tiedossa ei ole palautuskiellon rikkomuksia.

Olemme samaa mieltä siitä, että viranomaisten vastuulla on ihmisarvoisen elämän suojaaminen ja sen edellytysten turvaaminen. Turvapaikkaprosessi on olemassa, jotta vainon vaarassa olevat saisivat suojelua.

Kristinuskoon kääntyneiden turvapaikanhakijoiden päätöksistä käydään paljon keskustelua. Jos hakija vetoaa kääntymykseen, sen arviointi on viranomaisten ja tuomioistuimen velvollisuus, kuten muidenkin turvapaikkaperusteiden arviointi. Turvapaikka voidaan myöntää, kun ihminen on vainon vaarassa kotimaassaan alkuperänsä, uskontonsa, kansallisuutensa, yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen takia.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kastetodistus ja seurakunnan lausunto eivät voi ratkaista turvapaikka-asiaa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ohjeistaa, että kotimaasta lähdön jälkeinen kääntyminen on erityistilanne, jossa hakijalta odotetaan luotettavaa selvitystä siitä, että kääntyminen on aito eikä turvapaikan saamiseksi toteutettu.

Turvapaikkapuhuttelu ei ole uskonopillinen kuulustelu, mutta ihmisen pitäisi pystyä kertomaan esimerkiksi siitä, millainen merkitys uskolla hänelle on tai miten usko näkyy hänen arjessaan. Päätöksiä tekevät pakolaisoikeuden asiantuntijat.

Uskonnon vaihtaminen ei automaattisesti ole peruste turvapaikalle. Maahanmuuttovirasto käyttää ajantasaista maatietoa, jonka perusteella arvioidaan, kuinka todennäköisen riskin oikeudenloukkauksille uskonnon vaihtaminen aiheuttaa ihmiselle kotimaassa.

Suomessa viranomaiset tekevät päätöksiä lain ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti. UNHCR:n mukaan Suomen nykyinen turvapaikkaprosessi takaa yksilöllisen ja oikeudenmukaisen käsittelyn. Kielteiset päätökset käsitellään lähes aina myös riippumattomissa oikeusasteissa. Vertaukset holokaustiin ovat täysin kohtuuttomia.

Antti Lehtinen

turvapaikkayksikön johtaja

Maahanmuuttovirasto

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.