null Voimaa taivaasta – Hämeenkylän kirkon aurinkopaneelit ovat seurakunnan sisäänvetotuote

Hämeenkylän kirkon katolla on 20 aurinkopaneelia. Kirkko saa niiden kautta osan käyttämästään energiastaan noin kymmenenä kuukautena vuodesta.

Hämeenkylän kirkon katolla on 20 aurinkopaneelia. Kirkko saa niiden kautta osan käyttämästään energiastaan noin kymmenenä kuukautena vuodesta.

Ajankohtaista

Voimaa taivaasta – Hämeenkylän kirkon aurinkopaneelit ovat seurakunnan sisäänvetotuote

Paneelit kohtasivat aikanaan vastustusta. Hämeenkylän kirkkoherran mukaan paneeleja ollaan hankkimassa lisää.

Hämeenkylän kirkon aulassa olevalta television ruudulta näkee erilaisia taulukoita ja tilastoja. Yksi niistä kertoo, että tämän päivän aikana hiilijalanjälkeä ollaan säästetty 18 kiloa. Vuodesta 2016 lähtien säästöä on tullut jo 9,3 tonnia. Television ruutu on yhteydessä kirkon katolla oleviin 20 aurinkopaneeliin. Se mittaa päivittäin niiden tuottaman energian määrää.

Katolle kiivetään jyrkkien portaiden ja kaksien tikapuiden avulla. Aurinkopaneeleja on ollut kirkon katolla vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 1992 valmistunut Hämeenkylän kirkko oli Suomen ensimmäinen kirkko, joka saa osan sähköstään aurinkoenergian kautta.

Kirkkoherra Jukka Nevalan mukaan Hämeenkylän kirkosta pyritään tekemään ajan myötä myös maalämpöä hyväksikäyttäen nollapäästöinen kirkko.

Aurinkopaneelimme on huomattu Ruotsissa asti.
– Jukka Nevala

– Hämeenkylän seurakunta on ollut ympäristötietoinen ja ympäristötyötä tekevä seurakunta jo vuodesta 1985, Nevala sanoo.

– Esimerkiksi keväisin ja syksyisin vietetään aina ympäristöaiheisia tilaisuuksia.

Hämeenkylän kirkko oli Suomessa edelläkävijä ja nykyään aurinkopaneeleja löytyy myös esimerkiksi Sipoon seurakuntatalolta. Nevalan mielestä aurinkopaneeliprojektissa esimerkin näyttäminen on tärkeintä.

– Meidän aurinkopaneelimme on huomattu Ruotsissa asti, hän hymähtää.

Lisää paneeleja on tulossa

Hämeenkylän kirkko saa osan käyttämästään energiasta aurinkopaneeleista noin kymmenenä kuukautena vuodesta. Nevalan mukaan aurinkoisena päivänä energiantuotanto voi olla jopa 50 kWh. Talvikuukausina energia saadaan verkosta.

– Tilastojen mukaan aurinko on tänä vuonna paistanut toukokuuhun mennessä enemmän kuin viime vuonna yhteensä, Nevala kertoo tyytyväisenä.

– Paneelit on suunnattu aurinkoon päin. Sitähän voisi ajatella teologisesta näkökulmasta – näin me saamme voimaa taivaasta.

Aurinkopaneeleja vastustettiin aluksi siksi, että niiden pelättiin pilaavan kirkon ulkomuodon. Paneeleja ei kuitenkaan voi nähdä maantasosta.

Aurinkopaneeleja vastustettiin aluksi siksi, että niiden pelättiin pilaavan kirkon ulkomuodon. Paneeleja ei kuitenkaan voi nähdä maantasosta.

Kun aurinkopaneelit muutama vuosi sitten otettiin käyttöön, tavoitteena oli, että ne tuottaisivat kolmasosan kirkon energiantarpeesta. Nevalan mukaan tähän tavoitteeseen ei olla päästy, mutta hän ei pidä sitä mahdottomana tulevaisuudessa.

– Olemme hankkimassa lisää aurinkopaneeleja, sillä tällä hetkellä kirkon katon pinta-alasta ollaan käytetty vasta pieni osa. Kun paneeleja on enemmän, myös energiantuotanto kasvaa. Aurinkopaneelien määrän laajentaminen on jo kirjattu seurakunnan investointiaikatauluun.

Palaute ollut positiivista

Vaikka aurinkopaneelit nyt ovat olennainen osa Hämeenkylän kirkkoa, aikanaan ne kohtasivat vastustusta. Väitettiin, että ne pilaisivat kirkon arkkitehtuurin. Nevala kuitenkin kumoaa väitteet.

– Harjakattoisille kirkoille voisikin olla hankala rakentaa, mutta Hämeenkylän kirkko on tasakattoinen, ja paneelit mahtuvat sinne hyvin. Niitä ei voi nähdä maan rajasta, korkeintaan lentokoneesta.

Tulevaisuudessa aurinkoenergiaa tullaan hyödyntämään yhä enemmän.

Aurinkopaneeleita vastustettiin myös, koska ajateltiin, ettei hanke ole taloudellisesti kannattava. Nevalan mukaan hanke kuitenkin tulee maksamaan itsensä takaisin, vaikka ei tuottaisikaan paljon tuloja.

Aurinkopaneeleista on muutaman vuoden aikana tullut Hämeenkylän seurakunnalle sisäänvetotuote, eikä uusia paneeleja ole vastustettu. Palaute paneeleista on ollut positiivista. Nevalan mukaan tulevaisuudessa aurinkoenergiaa tullaan hyödyntämään yhä enemmän. Hän suosittelee aurinkopaneeleiden hankintaa kaikille.

– Jos rakentaisin oman talon, laittaisin katon täyteen aurinkopaneeleja, hän toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.