null Yli kolmekymmentä Euroopan kirkkojen johtajaa vetoaa ihmisarvoisen pakolaispolitiikan puolesta

Espanjalaisen Open Arms -kansalaisjärjestön jäsen pelastaa naista uponneesta veneestä Välimerellä 85 mailin päässä Libyan rannikolta. Vieressä kelluu hukkunut matkustaja.

Espanjalaisen Open Arms -kansalaisjärjestön jäsen pelastaa naista uponneesta veneestä Välimerellä 85 mailin päässä Libyan rannikolta. Vieressä kelluu hukkunut matkustaja.

Ajankohtaista

Yli kolmekymmentä Euroopan kirkkojen johtajaa vetoaa ihmisarvoisen pakolaispolitiikan puolesta

”Joulun lähestyessä kutsumme kaikkia toimimaan vastaanottavan ja myötätuntoisen Euroopan puolesta”, sanotaan vetoomuksessa, jonka on allekirjoittanut myös arkkipiispa Tapio Luoma.

Yli kolmekymmentä Euroopan kristillisten kirkkojen johtajaa on joulun lähestyessä allekirjoittanut julkilausuman, jossa vedotaan humaanimman ja ihmisarvoisemman pakolais- ja siirtolaispolitiikan puolesta.

”On kestämätöntä, että siirtolaisuuden hallinta Euroopassa johtaa tilanteisiin, joissa ihmisten kuolema rajalla on tavallista ja väkivalta sekä hyväksikäyttö jokapäiväistä. Tarvitsemme turvallisia kulkureittejä ja toimenpiteitä kadonneiden etsimiseksi ja pelastamiseksi”, julkilausumassa todetaan.

Suomesta vetoomuksen ovat allekirjoittaneet evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma ja ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo. Allekirjoittajat tulevat useista kirkollisista taustoista – muun muassa protestanttisista, ortodoksisista ja anglikaanisista kirkoista – sekä kirkollisista maailmanliitoista ja ekumeenisista järjestöistä.

Julkilausuman ovat julkistaneet Euroopan kirkkojen siirtolaiskomissio (CCME) sekä Euroopan kirkkojen konferenssi. Se luovutettiin 4. joulukuuta Euroopan parlamentin varapuhemies Mairead McGuinnessille.

Vetoomuksessa muistutetaan, että maailmassa on vainojen, konfliktien ja sotien seurauksena lähes 70 miljoonaa pakolaista. Heistä puolet on lapsia. Tiedot ovat Yhdistyneiltä kansakunnilta. Kirkkojohtajien mukaan lähimmäisten kärsimyksiin ei pitäisi suhtautua välinpitämättömästi, vaan kunnioittaa jokaisen ihmisen ihmisarvoa.

Tarvitsemme turvallisia kulkureittejä ja toimenpiteitä kadonneiden etsimiseksi ja pelastamiseksi

Allekirjoittajat muistuttavat YK:n pakolaiskomissaarin sanoista: ”Kukaan ei vapaasti valitse tulevansa pakolaiseksi. Meillä muilla on kuitenkin mahdollisuus valita, kuinka autamme.”

Kristittyjä johdattaa kirkkojohtajien mukaan Raamatun opetus ja Kristuksen seuraaminen. Joulu on Kristuksen syntymäjuhla, ja Kristuksen syntymä ihmiseksi vahvistaa jokaisen ihmisen arvon. ”Me kaikki jaamme saman ihmisyyden, joka on riippumaton jaosta muukalaisiin ja meikäläisiin.”

Kirkkojohtajat muistuttavat Jeesuksen eläneen pakolaisena Egyptissä, kun Maria ja Joosef pakenivat Herodeksen uhkausta surmata hänet. ”Kun tunnistamme Kristuksen muukalaisen asussa, alamme tunnistaa myös pyhyyden toisessa”, vetoomuksessa todetaan.

Euroopan on tunnettava vastuunsa

Vetoomuksen allekirjoittajat korostavat, että turvapaikkapolitiikan lähtökohtana tulee olla absoluuttinen oikeus hakea turvapaikkaa. Lähtömaiden olosuhteita tulee kehittää ja ihmisiä tulee tukea lähtömaissaan, jotta ihmisten ei tarvitsisi paeta. Tästä huolimatta Euroopan tulee huolehtia myös vastuustaan ottaa vastaan ja suojella niitä, jotka joutuvat jättämään kotinsa. ”Eurooppa ei voi yhtenä maailman rikkaimmista ja kehittyneimmistä alueista pyrkiä pysäyttämään siirtolaisia kolmannen maailman maihin.”

”Solidaarisuuden tulee olla ohjaava periaate siirtolaisuuden hallinnassa ja etenkin pakolaisten vastaanottamisessa. Solidaarisuus merkitsee sitä, että vahvemmat kädet jaksavat kantaa suuremman vastuun kuin heikommat, ja että jokainen auttaa omien voimiensa mukaan.”

Vetoomuksen allekirjoittajat eivät ajattele, että uusien tulijoiden vastaanottaminen tapahtuisi Euroopassa jo asuvien kustannuksella.

”Poliittisten linjausten ja toimintatapojen tulee ottaa huomioon tulijoiden erityiset tarpeet ja kannustaa heitä osallistumaan kaikissa yhteisöissään, samanaikaisesti kun eurooppalaisten tarpeita ja perinteitä kunnioitetaan”, julkilausumassa todetaan.

Siirtolaisuudesta ja pakolaisuudesta pitäisi keskustella kunnioittavassa hengessä, sillä virheellisten, todentamattomien ja hajaannusta aiheuttavien viestien levittäminen tekee rauhallisesta rinnakkainelosta vaikeampaa, vetoomuksessa sanotaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.