null Ryhtyisitkö ystäväksi ulkomaalaiselle opiskelijalle? – Uusi Friends-ohjelma auttaa alkuun

Kasimir Karlstedt muutti Yhdysvalloista Suomeen opiskelemaan. Hän ei puhu kotimaisia kieliä, vaikka asui Suomessa pikkulapsena.

Kasimir Karlstedt muutti Yhdysvalloista Suomeen opiskelemaan. Hän ei puhu kotimaisia kieliä, vaikka asui Suomessa pikkulapsena.

Ajankohtaista

Ryhtyisitkö ystäväksi ulkomaalaiselle opiskelijalle? – Uusi Friends-ohjelma auttaa alkuun

Moni ulkomaalainen opiskelija kaipaa suomalaista ystävää, jonka kautta voisi tutustua paremmin myös suomalaiseen kulttuuriin. Haaga-Heliassa ja Metropoliassa alkaa ystävätoiminta.

Pian 24 vuotta täyttävä Kasimir Karlstedt muutti Porvoosta Yhdysvaltoihin neljävuotiaana. Hän puhuu englantia ja ymmärtää muutamia sanoja ruotsia puhuessaan suomenruotsalaisten isovanhempiensa kanssa. Suomea hän ei puhu lainkaan.

Karlstedt on asunut Suomessa puolitoista vuotta. Sitä ennen hän on matkustellut ympäri maailmaa. Suomeen muuttaminen kiinnosti, koska hän halusi hyödyntää Suomen kansalaisuuttaan. Karlstedt opiskelee Business Information Technology -linjalla Haaga-Heliassa, ja hän on myös osallistunut opiskelijakunta Helgan toimintaan.

– Rakastan asua Suomessa. Täällä on paljon rauhallisempaa ja rennompaa kuin Yhdysvalloissa, Karlstedt sanoo.

Oma kieli yhdistää ulkomaillakin

Haaga-Helian korkeakoulupappi Kaisa Iso-Herttua ja Metropolian korkeakoulupappi Tiina Kaaresvirta ovat olleet yhdessä perustamassa syksyllä alkavaa Friends-ohjelmaa ulkomaalaisten opiskelijoiden avuksi.

Sen taustalla on kyselytutkimus, joka Metropolia Ammattikorkeakoulussa tehtiin muutama vuosi sitten. Siitä selvisi, että ulkomailta tulleet opiskelijat kaipaavat usein suomalaisia ystäviä, joiden kautta voisi tutustua paremmin myös suomalaiseen kulttuuriin. Ohjelmaa on aikaisemmin kokeiltu Laurea-ammattikorkeakoulussa.

– Usein ystävystyminen suomen- tai ruotsinkielisten kanssa on hankalaa kielimuurin vuoksi. Tutkintokin opiskellaan kokonaan englanniksi. Suomessa on monesti helpompaa ystävystyä omaa äidinkieltä puhuvien kanssa, Kaaresvirta selittää.

Ohjelman tarkoituksena on saattaa uusia ihmissuhteita etsiviä suomalaisia ja ulkomaalaisia opiskelijoita yhteen.

Kulttuuri ja uudet kokemukset tekevät elämästä rikkaamman.

Kasimir Karlstedt

Suomalaiseksi ystäväksi käy kuka tahansa täysi-ikäinen, joka pärjää englannin kielellä. Ohjelmaan voi osallistua perheenä, pariskuntana tai yksin.

Monta hyvää tapaa toimia ystävänä

Ystävätoiminnalla halutaan vähentää yksinäisyyden kokemusta kaupungissa. Kaisa Iso-Herttuan ja Tiina Kaaresvirran mukaan ohjelmaan osallistuminen voi olla hyvä tapa kohdata erilaisuutta.

– Ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia ystävänä. Opiskelijan kanssa voi käydä vaikka sienessä tai kävelylenkillä. Tapaamisia voi olla niin usein kuin se molemmille sopii. Ajatuksena kuitenkin on, että tavattaisiin ainakin kerran kuussa noin puolen vuoden ajan. Toki ystävyys voi jatkua vaikka kuinka pitkään, Kaaresvirta sanoo.

– Osallistumalla voi saada uuden ystävän ja kurkistusikkunan opiskelijan kotimaan kieleen ja kulttuuriin.

Kasimir Karlstedt ei ollut ennen haastattelua kuullut Friends-ohjelmasta, mutta pitää sitä kiinnostavana. Hänkin haluaa tutustua paremmin suomalaisiin ihmisiin. Karlstedt on itse saanut tutustuttua ihmisiin Haaga-Helian opiskelijakunnan kautta. Hän on ollut sen toiminnassa alusta asti innokkaasti mukana.

Suomalaisille, jotka haluaisivat tutustua paremmin ulkomaalaisiin, Karlstedt suosittelee esimerkiksi opiskelupaikkojen tarjoamia kansainvälisiä ohjelmia. Hänen mielestään kannattaa etsiä yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja asioita, joihin suhtautuu intohimoisesti.

– Kulttuuri ja uudet kokemukset tekevät elämästä rikkaamman, hän toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Selitä se suomeksi Kielikahvilassa 

Hyvä elämä

Noin joka kuudes helsinkiläinen on vieraskielinen, ja arki ilman suomen kielen taitoa voi olla hankalaa. SPR:n ja Töölön seurakunnan Kielikahvilassa pääsee harjoittelemaan suomen kieltä syntyperäisten kielenpuhujien kanssa.








Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.