null Uskonnollinen yhteisö ahdistaa: valokuvanäyttely God Love Pride! ilmentää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia

Taakasta voimavaraksi -hankkeen koordinaattori Peik Ingman ripusti valokuvia esille maanantaina Kallion kirkon seurakuntasalissa. Kansallispuvuissaan suuteleva kaksikko on näyttelyn valoisinta antia.

Taakasta voimavaraksi -hankkeen koordinaattori Peik Ingman ripusti valokuvia esille maanantaina Kallion kirkon seurakuntasalissa. Kansallispuvuissaan suuteleva kaksikko on näyttelyn valoisinta antia.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Uskonnollinen yhteisö ahdistaa: valokuvanäyttely God Love Pride! ilmentää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia

Näyttely on esillä meneillään olevan Pride-viikon ajan Kallion kirkon kappelisalissa.

Kallion kirkon kappelisalissa avautunut God Love Pride! –valokuvanäyttely kertoo karua kieltä uskonnollistaustaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien kokemuksista.

Kuvissa esiintyvät LHBTIQ-henkilöt, eli lesbot, homot, biseksuaalit, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit ovat kokeneet uskonnollisen yhteisönsä lähinnä tuomitsevana ja ahdistavana. Katsoja päätyy tähän lopputulemaan sekä Ilar Gunilla Perssonin otosten että valokuvissa esiintyvien henkilöiden kertomusten perusteella. Heidän tarinoitaan on painettu näyttelyn opaskirjaseen.

Kim syntyi tyttönä helluntaiseurakuntaan Pohjois-Ruotsissa.

Kim syntyi tyttönä helluntaiseurakuntaan Pohjois-Ruotsissa.

Valokuvattu Kim muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan seuraavasti:

”Synnyin tyttönä helluntaiseurakuntaan Pohjois- Ruotsissa. Jo neljän, viiden ikäisenä ymmärsin, etten ollut aivan kuten muut tytöt ja sanoin jo silloin äidilleni, että olen enemmän poika kuin tyttö. Äitini reaktiosta päättelin, ettei asiasta kannata puhua sen enempää. Teininä piilouduin kylpyhuoneeseen, jossa viiltelin ja satutin itseäni rangaistukseksi siitä, ettei Jumala voinut ottaa minun kaltaistani luokseen.”

Idan on kuvassa hukkumaisillaan veteen, jossa kelluu Raamatun irti revittyjä lehtiä.

Idan on kuvassa hukkumaisillaan veteen, jossa kelluu Raamatun irti revittyjä lehtiä.

Maanantaina Ilar Gunilla Persson oli parhaillaan pystyttämässä vastaavaa näyttelyä Ruotsissa, eikä siksi ollut itse paikalla Kallion kirkossa. Persson valottaa lähtökohtiaan esipuheessaan:

”Mitä tapahtuu niille, jotka eivät koe voivansa uskoa siihen, mitä saarnataan tai siihen, mitä lukee ’pyhissä kirjoituksissa’? Tai mitä käy ihmiselle, joka saa koko ikänsä kuulla kuinka syntistä on olla homoseksuaali ja sitten havaitsee olevansa juuri sellainen?”

Valokuvanäyttelyssä yksi piristävä poikkeus pistää silmään: kansallispuvuissaan suuteleva kaksikko on kepeä tuulahdus muuten melko masentavassa kuvamaailmassa.

Gunilla kokee, että

Gunilla kokee, että "väärin" oli sana, joka toistui hänen elämässään kerta toisensa jälkeen.

Kalliossa valokuvia oli ripustamassa esille Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n Taakasta voimavaraksi -hankkeen koordinaattori Peik Ingman. Hankkeen tavoitteena on, että yhä useampi hengellinen, uskonnollistaustainen ja hengellisessä yhteisössä elävä sateenkaari-ihminen olisi entistä paremmin sinut itsensä kanssa. Tämä edellyttää sitä, että niin hengellisyys kuin oma seksuaalisuus ja sukupuoli-identiteetti tulisi voida sovittaa yhteen.

– Kuvien henkilöt ovat usein itse olleet yhteydessä taiteilijaan, ja näin on syntynyt jatkuva projekti. Monet ovat kokeneet tärkeäksi, että tämä näyttely on esillä nimenomaan kirkon tiloissa, Ingman kertoo.

Suomessa näyttely on vieraillut jo Pietarsaaressa vuonna 2014 ja sittemmin Tampereella ja Vaasassa. Näyttely nähdään myös 4.–7. heinäkuuta välisenä aikana TransFolk Final Destination -festivaaleilla Loviisassa.

God Love Pride! -valokuvanäyttely on nähtävissä Helsinki Pride-viikon aikana 24.-30. kesäkuuta kello 09–18. Näyttelyn on järjestänyt Kallion seurakunta yhteistyössä Taakasta voimavaraksi -hankkeen kanssa.

Syvemmälle sateenkaarimaailmaan

* Helsinki Pridea vietetään 30.6. asti. Joka päivä on myös kristillistä ohjelmaa.

* Muunsukupuoliset, transihmiset, homo- ja biseksuaalit sekä muu sateenkaariväki kertoo rippikoulumuistonsa ja kymmenen ehdotusta rippikoulun kehittämiseksi.

* Jos kaipaat lisätietoja siitä, mitä eri seksuaalivähemmistöihin liitetyt ilmaukset tarkoittavat, voit opetella sateenkaarisanastoa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.