null Kirkon merkitys kasvaa lähivuosina, uskoo Helsingin piispaksi valittu Teemu Laajasalo

– Piispan virka on vihkimysvirka. En haluaisi olla määräaikainen tai väliaikainen piispa, sanoo 43-vuotias Teemu Laajasalo.

– Piispan virka on vihkimysvirka. En haluaisi olla määräaikainen tai väliaikainen piispa, sanoo 43-vuotias Teemu Laajasalo.

Hengellisyys

Kirkon merkitys kasvaa lähivuosina, uskoo Helsingin piispaksi valittu Teemu Laajasalo

Resursseja riittää, mutta kirkon toimintakulttuuri kaipaisi uudistamista, sanoo tuleva piispa Teemu Laajasalo.

Marraskuussa Helsingin piispana aloittava Teemu Laajasalo on istunut Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana lukemattomia kertoja palaveripöydissä, joissa on pinoittain tilastoja ja ennusteita kirkon ei niin kovin valoisista näköaloista: jäsenmäärä laskee ja sen myötä verotulot, aiempaa pienempi osa lapsista kastetaan, kirkkohäät haluaa enää vain noin puolet pareista, talous tiukkenee, tiloista on pakko luopua ja henkilökuntaa vähentää. Huolipalaverit tuskin vähenevät Laajasalon tulevassa työssäkään.

– Minä haluaisin puhua toivon hyveen puolesta. Totta kai meillä on mahdollisuus pärjätä myös muutoksen keskellä hyvin. Luulen, että kirkon merkitys tulee lähivuosina kasvamaan, Laajasalo sanoo.

– Kirkon tehtävä on antaa ääni äänettömille, nostaa niitä, jotka ovat tippuneet, ja rohkaista niitä, jotka ovat eri tavoin murtuneita ja pettyneitä. Kirkko voi olla vastavoima arjelle ja ihmisten välineellistämiselle. Kirkon perustyö, jota tässäkin hiippakunnassa tekevät tuhannet ihmiset, on sellaista, jolla on ihmisten elämässä merkitystä.

Laajasalon mukaan olisi pöyhkeää väittää, että kirkon resurssit ovat nykyisin huonot. Eivät kuulemma ole, eivätkä ole vielä 20 vuodenkaan päästä. Toimintakulttuurin muutosta kuitenkin kaivataan.

– Me emme tarvitse enää yhtään visiota siitä, mitä pitäisi tehdä. Tiedämme sen jo. Nyt pitäisi saada aikaiseksi. Miettiminen ja puhuminen vain on hirveän paljon helpompaa kuin tekeminen. On paljon helpompaa laatia laihdutussuunnitelma kuin laihduttaa.

Kirkon tulevaisuus on Laajasalon mielestä hyvä myös siksi, että se ei ole ihmisistä kiinni.

– Me olemme Kristuksen kirkko tässä kaupungissa ja hiippakunnassa. Jumala itse on asettanut ja kutsunut meidät tähän työhön. Silloin ei ole sellaista vaihtoehtoa, että tämä olisi tyhjää tai turhaa.

Laajasalo aikoo olla kaikkien piispa

Piispan tehtävät luetellaan Kirkkojärjestyksessä. Siellä on vaalimista, valvomista ja suorittamista – kirkon tehtävän edistämistä.

– Piispan tärkein tehtävä on kertoa Jeesuksesta ja tukea myös pappeja, muita työntekijöitä ja seurakuntien luottamushenkilöitä siihen, Laajasalo sanoo.

Luulen, että kirkon merkitys tulee lähivuosina kasvamaan.

– Meillä on tietenkin paljon historiaa, jossa meidän puheemme on sulkenut ihmisten korvia ja sydämiä sen sijaan, että se avaisi niitä. Kirkko ei kuitenkaan voi keksiä asiaansa tai oikeutustaan uudestaan. Silloin se muuttuisi naurettavaksi.

Helsingin piispanvaali ratkesi jo ensimmäisellä kierroksella, kun Laajasalo sai yli puolet eli 51,1 prosenttia äänistä. Laajasalon mielestä tulos kertoo siitä, että hänen tukenaan oli monenlaisia ihmisiä.

– Tulosta ei voi selittää sillä, että olin vain semmoisten tai tämmöisten ehdokas. Se rohkaisee ja ilahduttaa. Piispa voi olla vain kaikkien piispa. Piispan täytyy rakentaa ykseyttä ja puhua kaikkien puolesta – ihmisistä Jumalalle ja Jumalasta ihmisille.

"Sukupuoli ei ratkaissut vaalia"

Vaalikamppailun aikana esille nousi kysymys piispan sukupuolesta. Osa äänioikeutetuista ei edelleenkään hyväksy naispappeutta eikä äänestäisi naista piispaksi. Toiset taas olisivat halunneet piispa Irja Askolan työtä jatkamaan nimenomaan naisen. Laajasalo sanoo, ettei hän voittanut vaalia sukupuolensa ansiosta.

– Vaalissa oli kolme hyvin erilaista ehdokasta. Sillä, että olen tehnyt 20 vuotta työtä seurakunnissa, oli varmaan äänestäjille enemmän merkitystä kuin sukupuolella. Mutta en halua yhtään vähätellä tai selitellä sitä, että meillä ei ole naisia piispoina. Asian ei pitäisi olla niin.

Tuleva piispa on kolmen lapsen isä, jonka lapsista nuorin on vain 4-vuotias. Miten hän aikoo sovittaa yhteen perhe-elämän ja työn? Laajasalo muistuttaa hoitaneensa viime aikoina kolmea kirkollista tehtävää: paitsi kirkkoherra ja seurakuntayhtymän johtaja, hän on ollut myös tuomiokapitulin vanhempi pappisasessori. Työmäärä siitä tuskin kasvaa.

– Olen yrittänyt muistaa Lutherin ohjetta oman perheen rakastamisen tärkeydestä. Palvelemme Jumalaa jo omassa perheessämme, kun hoidamme, rakastamme ja kasvatamme sitä.

Tämä Teemu Laajasalon haastattelu tehtiin ennen kuin Suomen Kuvalehti uutisoi hänen yrityksensä talousongelmista. Laajasalo kommentoi talousongelmia Kirkko ja kaupungille täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Katso kuvat: Näin Teemu Laajasalo vihittiin piispan virkaan

Ajankohtaista

Teemu Laajasalo vietti isänpäivää Helsingin tuomiokirkossa, jossa hänet vihittiin piispaksi yli tuhannen ihmisen edessä. Hän on Helsingin hiippakunnan seitsemäs piispa.








Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.