null Tuleva piispa Teemu Laajasalo yhtiönsä talousvaikeuksista: Velkaa on itselle ja pankille

Teemu Laajasalo valittiin Helsingin piispaksi 16. elokuuta. Kuvassa häntä onnittelee piispa emeritus Eero Huovinen.

Teemu Laajasalo valittiin Helsingin piispaksi 16. elokuuta. Kuvassa häntä onnittelee piispa emeritus Eero Huovinen.

Tuleva piispa Teemu Laajasalo yhtiönsä talousvaikeuksista: Velkaa on itselle ja pankille

Helsingin piispaksi valittu Teemu Laajasalo myöntää Suomen Kuvalehden tiedot omistamansa yhtiön talousvaikeuksista oikeiksi. Hänen mukaansa ainoa ulkopuolinen velkoja on pankki.

Suomen Kuvalehti julkaisi tänään jutun Helsingin piispaksi valitun Teemu Laajasalon, 43, omistaman yhtiön talousvaikeuksista. Lehden mukaan Laajasalon yhtiöllä on jättivelat ja sillä on ollut veroja ulosotossa.

Laajasalo pyöritti 1990-luvun lopulta vuoden 2013 alkuun asti yritystä, joka Huippuvalmennus-nimellä tarjosi yliopistoon pyrkiville nuorille pääsykoevalmennusta. Laajimmillaan yrityksen liikevaihto oli 2006–2007, jolloin tilikauden liikevaihto nousi miljoonaan euroon.

Sen jälkeen Laajasalo myi yrityksensä liiketoiminnan pois ja nykyisin nimellä TL Opetus Oy toimivan yrityksen liikevaihto hiipui hyvin pieneksi, kymmeniin tuhansiin euroihin. Suomen Kuvalehden mukaan yhtiö on pahasti velkaantunut ja laiminlyönyt viranomaisvelvoitteitaan. Ulosottovirasto on joutunut lukuisaan otteeseen karhuamaan yhtiön arvonlisäverovelkoja. Kaupparekisteriin ei ole tehty ilmoitusta yhtiön talousvaikeuksista, vaikka olisi pitänyt.

Suomen Kuvalehden mukaan Laajasalo ei neljän päivän aikana vastannut lehden yrityksiin tavoittaa häntä, paitsi lyhyesti sähköpostilla. Kirkko ja kaupunki sai Laajasalon kiinni ja kysyi häneltä kommentteja juttuun.

– Lehti yritti ottaa yhteyttä, mutta en vastannut, koska on ollut kiireitä. Minulla on aina tapana vastata kaikkeen, mutta vastaavasti minua on ikävä kyllä aina vaikea saada kiinni. Piispanvaalin jälkeen olen normaalin viranhoidon ohella yrittänyt vastata yli 1100 onnitteluviestiin, kertoo Laajasalo.

Laajasalo myöntää, ettei tällaisia uutisia tietenkään ole mukava lukea, mutta ei hän halua omia virheitään myöskään kiistää eikä selitellä.

– En missään nimessä halua mitään kiistää. Suomen Kuvalehti on tehnyt jutun ja siinä on joku kulma. Joitakin asioita haluan kuitenkin taustoittaa, Laajasalo sanoo.

Ainoa toinen velkoja on pankki, jolle velkaa on tällä hetkellä noin 250 000 euroa.

– Teemu Laajasalo

Laajasalo kertoo, että hän halusi luopua yrityksestään tammikuussa 2013 tultuaan valituksi Kallion kirkkoherraksi. Luopuminen tapahtui hyvin nopealla aikataululla, sillä hän aloitti tehtävässään helmikuun alussa. Liiketoimintakaupassa yrityksen vastuut jäivät Laajasalon yhtiölle.

– Käytännössä liiketoiminta on sen jälkeen ollut hyvin pienimuotoista. Velkaa yrityksellä on, mutta merkittävä osa siitä on velkaa minulle. Ainoa toinen velkoja on pankki, jolle velkaa on tällä hetkellä noin 250 000 euroa. Kuten Suomen Kuvalehdelle kerroin, pankin kanssa on yhteisymmärryksessä sovittu, että yrityksen toiminta lakkaa ja pankilta tulee ehdotus, miten loppuvastuut hoidetaan.

Ilmoitus kaupparekisteriin jäi tekemättä

Yrityksen huonosta tilasta olisi Laajasalon mukaan varmaan pitänyt tehdä ilmoitus kaupparekisteriin, mutta se jäi tekemättä. Toisaalta velkojana on pankki, joka hänen mukaansa tiesi tilanteen.

Kuten Suomen Kuvalehdenkin jutusta ilmenee, Laajasalon käsitys on, että yhtiö ei viime vuosina ole ollut tilintarkastusvelvollinen, koska sen liiketoiminta on ollut niin vähäistä. Verovelat hän on maksanut pois, mutta myöntää, että olisi pitänyt toimia ripeämmin.

– Olen halunnut yrittää selvitä velvoitteista, vaikka varmaan olisi pitänyt lopettaa yritys jo aiemmin. Se, että yritys päätyy tuollaiseen kuntoon, on epäonnistuminen. Ehkä on kuitenkin hyvä, että on erilaisia kirkon ihmisiä, myös epäonnistuneita yrittäjiä, miettii Laajasalo.

Olisiko tästä asiasta kannattanut kertoa jo piispanvaalin aikana?

– En tiedä, minkälaisia synnintunnustuksia itse kunkin pitäisi tehdä. Minun TV-esiintymiseni, gradun aiheeni ja vanha yritystoimintani ovat olleet tiedossa, en ole niitä yrittänyt piilotella.

– Omaa uskottavuuttaan ei pidä itse mennä arvioimaan, se menee varmasti pieleen. Julkisuuskuvani on aina ollut rosoinen. Olen tehnyt elämässäni virheitä, mutta olen kyllä tehnyt jotain oikeinkin. Vastuut ja velvoitteet olen hoitanut, osan valitettavasti myöhässä. Yrityksellä on siis velkaa, mutta ulkopuolisista vain pankille ja sen kanssa asia on myös hoidossa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: