null Pettävätkö saumat, väsyvätkö kädet, löytyykö lisävarusteita? Tämä on suuri Raamattujen käyttötesti

Vaikka Raamattu kulkee kätevästi mukana älypuhelimessa, fyysinen kopio pitää kuitenkin pintansa. Kaikista testaamistamme Raamatuista löytyy vakiona vuoden 1992 kirkolliskokouksessa hyväksytty raamatunsuomennos. Lisävarusteet vaihtelevat malleittain.

Vaikka Raamattu kulkee kätevästi mukana älypuhelimessa, fyysinen kopio pitää kuitenkin pintansa. Kaikista testaamistamme Raamatuista löytyy vakiona vuoden 1992 kirkolliskokouksessa hyväksytty raamatunsuomennos. Lisävarusteet vaihtelevat malleittain.

Hengellisyys

Pettävätkö saumat, väsyvätkö kädet, löytyykö lisävarusteita? Tämä on suuri Raamattujen käyttötesti

Kirkko ja kaupunki vertaili erikokoisia ja -tyylisiä Raamattuja. Sisältö on kaikissa sama, mutta miten opukset selviävät tiukasta käyttötestistä?

Testiin valikoitui kuusi erilaista pipliaa, joiden koko vaihteli taskukokoisesta yli kilon järkäleeseen. Kaikki tuntuvat kädessä hyvältä. Jokainen nide tuntuu kestävän käsittelyä, eivätkä saumat petä vuorisaarnaa tankatessa.

Ensivaikutelmansa puolesta testin häntäpäähän jää Miniraamattu, jonka vihreisiin kansiin kultainen tekstipainatus yrittää tuoda ripauksen glamouria. Testin pienokaisen ensivaikutelma paljastuu kuitenkin harhaanjohtavaksi, sillä jo heti ensimmäisen lukutestin jälkeen kirja oli saanut uutta luonnetta. Hieman auki repsottamaan jäävä kansi antaa vaikutelman konstailemattomasta opuksesta, joka pitää siitä kun sitä luetaan.

Klassisinta osastoa testissä edustaa nahkakantinen Raamattu. Mustaan tekonahkakanteen painettu kultainen risti ei jätä arvailujen varaa: Kyse on todella Raamatusta. Samanlaista arvokkuutta henkii myös valkokantinen Vihkiraamattu. Kumpikaan ei kokonsa puolesta ole paras mahdollinen reissukaveri, mutta esimerkiksi laiturin nokassa Jobin kirjan kertailu onnistuu hyvin molemmilla.

Testin omaperäisimmän ulkoasun tittelin vie ylivoimaisesti Farkkuraamattu. Farkkukankaalla päällystetty, oikealla taskulla ja tikkijäljitelmillä viimeistelty vetoketjullinen Raamattu kulkee hyvin mukana ja herättää huomiota. Hitusen hillitympi on Rippiraamattu. Sen kansi henkii rauhallista arvokkuutta ollen kuitenkin samalla ilmava ja raikas.

Testin järkäle on Suomi-englanti-Raamattu. Koon ymmärtää, sillä teoksessa kulkevat rinta rinnan englannin- ja suomenkielinen käännös. Kaksikielisen Raamatun kultasyrjä voi arkikäytössä vaikuttaa jopa hieman pröystäilevältä, varsinkin yhdistettynä punaiseen tekonahkakanteen. Painoa opuksella on 1 170 grammaa.

1. Farkkuraamattu


Farkkuraamattu on passeli rippikoulunsa päättäneelle nuorelle. Suojakuori pitää Raamatun hyvässä kunnossa, mutta saattaa tulla käyttäessä tielle. Plussat ja miinukset:   
+ silmiinpistävä ulkomuoto
+ kuori suojaa hyvin Raamattua
+ runsasta lisävarustelua    
− selaillessa suojakuori saataa olla tiellä.

2. Miniraamattu


Vaatimattomasta ulkomuodostaan huolimatta Miniraamattu on monikäyttöinen Piplia, joka kutsuu lukemaan.
+ pieni koko
+ mobiili
− ulkomuoto hieman tylsä   

3. Rippiraamattu


Tyylikäs ja rauhallinen Rippiraamattu sopii niin kirjahyllyyn kuin reissaajan reppuun.
+ runsas lisävarustelu 
− rippukouluosio on normikäyttäjälle ylimääräinen

4. Nahkakantinen raamattu


The Raamattu. Musta on aina muotia, mutta tämä hillitty klassikko saattaa olla räväkkyyttä kaipaavalle jopa tylsä.    
+ klassinen muotoilu
+ laaja karttaliitettä   
− ylisuuret kannet

5. Vihkiraamattu


Vihkiraamattu on todellinen perhemalli.
+ kodin siunaamisen kaava on oiva lisä Raamattuun
− juhlava ulkomuoto saattaa nostaa käyttöönoton kynnystä       

6. Suomi-englanti-raamattu


Kansainvälinen suurteos. Päivittäisessä käytössä ulottuvuuksiltaan hiukan hankala.
+ tekstin kertaaminen toisella kielellä saattaa avata täysin uusia näkökulmia   
− arkikäytössä turhan kookas


Lisävarusteet puntarissa: Runsas karttaliite vai kristillisen opin tiivistelmä?

Vertailun Raamattujen lisävarusteissa on valinnan varaa. Jokaisesta yksilöstä löytyy Uuden ja Vanhan testamentin lisäksi jotain ekstraa. Ehkä upein lisävarustelu on Rippiraamatussa ja Farkkuraamatussa. Kannen alle on nimittäin mahdutettu perinteisten mittataulukon ja henkilöhakemiston lisäksi Katekismus. Tämä turboahdettu lukukokemus mahtuu uskomattoman pieneen tilaan, sillä kumpikin kirja on testin kokovertailussa keskikastia.

Jos Genesaretinjärven sijainta on päässyt unohtumaan, tulevat avuksi kirjoihin liitetyt kartat. Vihkiraamattu, nahkakantinen ja Suomi-englanti-Raamattu sisältävät kattavan, värikkään 15 kartan karttaliitteen. Niitä tutkailemalla Egyptistä pakenemista voi seurata myös maantieteellisesti. Rippi- ja Farkkuraamatun navigaatio-ominaisuudet ovat huomattavasti heikommat, mutta Uuden testamentin tapahtumien sijoittaminen onnistuu niilläkin helposti. Ainoastaan Miniraamatusta karttaliite puuttuu kokonaan. Mallin lisävarustelu on muutenkin heikonlainen.

Vihkiraamatun erikoisuuksiin kuuluu kodin siunaamisen kaava. Raamattu sopii myös hyvin isommallekin perheelle, sillä Raamatun alkupuolelta löytyy runsaasti tilaa merkata lapset. Kirjan loppuun on jätetty myös hyvin tilaa muistoille ja muistiinpanoille.

Raamatut todellisessa käyttötestissä

Ensimmäinen lukutesti suoritettiin toimistotuolilla loivassa takanojassa istuen. Testikohtana käytettiin Saarnaajan kirjan ensimmäistä lukua. Kaikki testin Raamatut selviytyivät testistä puhtain paperein. Lyhyessä lukurupeamassa edes raskaimmat Raamatut eivät painaneet rannetta.

Toinen lukutesti suoritettiin sohvalla maaten Uutta testamenttia selaillen. Pieni ja ketterä Miniraamattu näytti tässä testissä kyntensä. Kevyestä lilliputista sai yllättävän hyvän otteen ja lukeminen oli miellyttävää. Tekstin pieni koko tosin toi rajoituksia lukuetäisyyteen. Nahkakantisen ja Vihkiraamatun suurempi kirjaisinkoko toi runsaammin mahdollisuuksia kirjan sijoittamiseen. Jopa hieman yllättäen näidenkään paino ei osoittautunut makuuasennossa ongelmalliseksi. Myös Ripariraamattu selvisi tästä testistä kunnialla.

Suomi-englanti-Raamattu oli painonsa ja ulottuvuuksiensa takia makuuasennossa hankala. Jos tarkoitus on kevyenä iltalukemisen kerrata sukuluetteloita, kannattaa suosiolla valita kevyempi malli. Myöskään Farkkuraamattu ei tässä testiosiossa loistanut. Vetoketju hankaloitti hyvän otteen löytämistä ja pötköttäessä kannet painuivat liiaksi kiinni.

Sekä nahkakantisesta että Suomi-englanti-Raamatusta löytyy reunahakemisto. Perussunnuntailukijalle ominaisuus on ehkä ylilyönti, mutta aktiiviselle Raamattuun tarttujalle tämä lisäherkku tuo huomattavaa etua. Varsinkin laajan Vanhan testamentin kirjat löytyvät reunahakemistolla nopeasti. Suomi-englanti-Raamatun hallintaan reunahakemisto tosin on lähes pakollinen lisävaruste, sillä kookkaan kirjan nopea selailu on muuten hankalaa.

Testin muiden Raamattujen selailu onnistuu aloittelijaltakin hyvin, eikä alaviitteiden tarkistus raamattupiirissä muodostu millään mallilla ongelmaksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.