null "Jos vihit homoja, henkesi ei ole kallis" – aktivistipapeille vyöryää palautetta

Uhkailua ja kannustusta. Papit Liinamaria Roos ja Toni Fagerholm ovat saaneet paljon palautetta Ylen haastattelun jälkeen. Kuva: Jaani Lampinen/Yle

Uhkailua ja kannustusta. Papit Liinamaria Roos ja Toni Fagerholm ovat saaneet paljon palautetta Ylen haastattelun jälkeen. Kuva: Jaani Lampinen/Yle

Ajankohtaista

"Jos vihit homoja, henkesi ei ole kallis" – aktivistipapeille vyöryää palautetta

Papit Toni Fagerholm ja Liinamaria Roos ovat saaneet paljon palautetta, kun kertoivat Ylen haastattelussa aikovansa vihkiä homopareja. Fagerholm on tehnyt tappouhkauksista rikosilmoituksen.

Kun papit Toni Fagerholm ja Liinamaria Roos kertoivat syyskuun alussa Ylen haastattelussa aikomuksestaan vihkiä homoliittoja, he tiesivät aiheuttavansa kohua. Kumpikin on saanut haastattelun jälkeen paljon yhteydenottoja.

Fagerholmin ja Roosin tarkoitus oli tuoda julki kanta, joka heidän käsityksensä mukaan on mainettaan yleisempi pappien keskuudessa. Vaikka tavoitteena oli saada aikaan keskustelua, suorat uhkaukset ja myönteinen palaute ovat yllättäneet psykoterapeuttina työskentelevän Fagerholmin ja vankien ja näiden läheisten parissa järjestökentällä toimivan Roosin.

Fagerholm on joutunut tekemään selvän rajan keskustelun ja laittomien uhkausten välille. Niistä hän ilmoittaa poliisille.

"Olen käynyt tämän läpi ennenkin", Pride-tapahtumassa pari vuotta sitten naisparin puolesta konttikirkossa rukoillut Fagerholm toteaa.
 

Mutta-sana kuitenkin tehokkaasti kumoaa kaiken sitä edellä sanotun. Hyväksyntä sillä ehdolla, että muututte keskiluokkaisiksi ihmisiksi, on ehdollista."
– Toni Fagerholm
 

"Uhkauksia on tullut sekä nimettömästi että lähettäjän nimellä. Esimerkiksi minulle on kerrottu, että jos vihin homoja, henkeni ei ole minulle kallis. Yleensä he ovat kristittyjä. Minusta on oireellista ajankuvaa, että ihminen voi hyökätä toista ja jopa toisen henkeä vastaan ja pitää motiivina kristillistä vakaumusta", Fagerholm toteaa. Fagerholm on joutunut muun muassa piilottamaan yrityksensä käyntiosoitteen uhkausten vuoksi.

Hän uskoo, että asia herättää osassa ihmisistä alkeellisia aggressioita.

"Silloin koetaan, että jo avioliittokäsityksen tai sukupuoliroolien pohdinta uhkaa jotain luovuttamatonta omassa seksuaalisuudessa ja maailmankuvassa", hän pohtii.


Toni Fagerholm rukoili Tiia Koskisen ja Sarita Mällisen puolesta Pride-tapahtumassa viime kesänä. Kuva: Jani Laukkanen

Kirkon pitäisi olla turvapaikka

Fagerholmia harmittaa kirkollisen viestinnän kaksinaisuus ja ehdollisuus vähemmistöjä kohtaan.

"Kirkko sanoo, että olette kaikki tasa-arvoisia ja tervetulleita, mutta emme vihi teitä avioliittoon, jos ette ole heteroita. Mutta-sana kuitenkin tehokkaasti kumoaa kaiken sitä edellä sanotun. Hyväksyntä sillä ehdolla, että muututte keskiluokkaisiksi ihmisiksi, on ehdollista. Se estää kirkkoa olemasta turvapaikka kaikille erilaisille", hän sanoo.

Fagerholmin mukaan pääkaupunkiseudulla on kymmeniä pappeja, jotka eivät aio noudattaa piispainkokouksen selonteossa esiin tuotua kantaa. Hän uskoo, että muilla kuin seurakuntapappina toimivilla on helpompi ottaa virallisesta kannasta poikkeavia vapauksia.
 

Vaikeistakaan asioista puhuminen ja niiden ääneen pohtiminen ei oikeuta väkivallalla pelotteluun."
– Liinamaria Roos
 

Sekä Fagerholm että Liinamaria Roos ovat saaneet myös vyöryn myönteistä palautetta. Kaikilla palautteen antajilla ei ole omakohtaista suhdetta uuteen avioliittolakiin, vaan monia on koskettanut erilaisuuden tai muukalaisuuden näkyväksi tuominen.

"Myönteisiä viestejä on tullut ihmisiltä, jotka ovat kokeneet toiseutta tai erilaisuutta jollakin muulla kuin seksuaalisuuden alueella, esimerkiksi vammansa takia. Jotkut ovat halunneet kertoa, millaista on olla evakkona. He ovat kokeneet ulostulomme rohkaisuna itselleen", Roos kertoo. 
 

Vihanpurkaukset eivät ole vaikuttamista

Paksunahkaiseksi itseään kuvaava Roos sanoi varautuneensa kaikenlaiseen palautteeseen.

"Vaikeistakaan asioista puhuminen ja niiden ääneen pohtiminen ei oikeuta silmittömään raivoamiseen, väkivallalla pelotteluun tai muuhun sellaiseen toimintaan, jossa omia uskomuksia puolustetaan toisen ihmisen itsemääräämisoikeutta uhkaamalla. Itselle tärkeiden asioiden olemassaolon puolesta tulee taistella muilla keinoilla", hän päivitti julkiseen Facebook-profiiliinsa Ylen haastattelun jälkitunnelmissa.

"Keskityn vain myönteisiin yhteydenottoihin ja hyviin keskusteluihin erilaisuuden kokemisesta ja siitä, millaista on joutua piilottelemaan itsessään jotakin", hän kertoo.

"Minulle toivotellaan paljon voimia kestää negatiivinen palaute. Mutta ei niitä voimia siihen pitä laittaa, vaan hyvään keskusteluun. Vihantunne, jota joku ei pysty käsittelemään, ei muuta minun arkeani", hän sanoo.
 

Toni Fagerholmin kommentteja on tarkennettu 7.9. kello 16.30.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.