null ”Kiva, mutta liikaa töissä”

Ajokauden lopetus. Herttoniemenrannassa käy hyytävä viima, mutta Vera Lehtinen haluaa silti ajaa Harrikan talvisäilöön isänsä Jukka-Pekka Lehtisen kanssa.

Ajokauden lopetus. Herttoniemenrannassa käy hyytävä viima, mutta Vera Lehtinen haluaa silti ajaa Harrikan talvisäilöön isänsä Jukka-Pekka Lehtisen kanssa.

”Kiva, mutta liikaa töissä”

Neljäsluokkalaiset kertovat isistään. Nykyisällä on 3,5 tuntia viikossa enemmän aikaa lapsilleen kuin hänen omalla isällään oli.

Teksti Pihla Tiihonen
Kuva Sirpa Päivinen

Harley Davidson on musta, samoin motoristin varusteet. Hänen takaansa kurkistaa hento hahmo punaisen kypärän etuvisiirin läpi.

Vera Lehtinen , 10, kurvaa isänsä Jukka-Pekka Lehtisen kanssa kotikerrostalon pihaan Herttoniemessä. Isä selittää, miten tuoksut tuntee pyörän selässä ihan eri lailla kuin autossa: välillä sukelletaan pullan ja välillä lehmänlannan hajuun.

– Vai mitä, Vera? Tytär nyökkää, häntä naurattaa.

On vartin yli neljä tiistaina, ja hankintapäällikkönä työskentelevä isä on jo ehtinyt kotiin. Yleensä hän alkaa valmistaa tähän aikaan päivällistä nelihenkiselle perheelleen. Vera-kuopus toivoo perunamuusia ja makkarakastiketta, ellei ole käynyt hampurilaisella.

– Joskus Vera kysyy kännykällä ensin äidiltä lupaa Mäkkäriin ja soittaa sitten samasta asiasta minulle, kun äiti on sanonut ei.

Jukka-Pekan puhelin pirisee usein Veran koulupäivän jälkeen. Tyttö on tottunut kysymään lupia ja neuvoja isältään, joka on ”tunnollisesti kotona” yleensä viikonloppuisinkin.

Suomalaisisien lastenhoitoon käyttämä aika kasvaa nopeammin kuin äitien, mikä kaventaa hitaasti sukupuolten välistä eroa. Nykyisällä on keskimäärin 3,5 tuntia viikossa enemmän aikaa lapsilleen kuin hänen omalla isällään oli 80-luvulla.

Moottoripyörä hankittiin, kun Vera Lehtinen oli seitsemän. Hän ei arastellut paukkuvaa Harrikkaa kuten isosiskonsa, vaan tahtoi kyytiin. Takapenkki varustettiin selkänojalla, ja tyttö oppi liimautumaan isään kiinni.

Kun kaikki on hyvin, Vera näyttää peukkua isän taustapeiliin. Pari käy kesällä keskustassa jäätelöllä ja Sipoossa nuuhkimassa maaseudun tuoksuja. Välillä pysähdytään ja puhutaan kaikesta.

Jukka-Pekalla riittää juttua. Hän kyselee kuulumiset myös Veran kavereilta, kun he ovat käymässä.

Onko isässä ärsyttäviä puolia? Vera puistaa päätään. No tuleeko mistään erimielisyyksiä?

– Jos televisiossa on hyvää ohjelmaa, en malttaisi lopettaa illalla katsomista.

Nukkumaanmeno on kuitenkin arkisin yhdeksältä – ja ennen sitä sovitaan kiistat, halataan ja pussataan.

Kaikki isät eivät ehdi kotiin ennen lasten uniaikaa. Erityisesti pienten lasten isät tekevät hyvin pitkiä työviikkoja. Isyys on muutenkin jakautunut: jotkut miehet hoitavat paljon lapsiaan, toiset ovat yhtä etäisiä kuin menneiden vuosikymmenien isät.

Herttoniemenrannan ala-asteen koulun neljäsluokkalaiset kirjoittivat isistään. Vera Lehtisen tarina on ensimmäisenä:

”Minä ja isäni käymme ajelemassa moottoripyörällä. Isäni on kiltti, huomaavainen ja kertojantyyppinen. Joskus tulee riitaa nukkumaanmenosta.

Rakastan isääni.” Vera

”Minun isäni on paljon poissa ja tulee monesti vasta kun nukun. En yleensä näe isääni aamuisin, vaikka herään jotain seitsemältä.” Milla

”Isäni on mukava tai joskus ilkeä, hauska, rikas ja hajamielinen.

Mieluiten kalastelemme ja soutelemme veneellä. Se on todella hauskaa. Puhumme milloin menemme lomalle, mitä ostamme kaupasta ja mitä teimme tänään töissä ja koulussa. Riitaa tulee siitä, että en siivoa huonetta, tulen liian myöhään kotiin, miten käytän rahaa ja mitä juomme.” Karoliina

”Isäni työtä on animaatioiden teko. Hän on mukava ja hauska isä. Meille tulee harvoin riitaa, koska isäni on rauhallinen.

Harjoittelemme usein jalkapalloa, josta pidämme molemmat. Olemme käyneet 20 ottelussa.” Niilo

”Puoli-isäni on töissä tarhassa. Pelaan pleikkaria, leikin ulkona ja menen Itikseen sen kanssa.

Oikea isäni omistaa baarin ja on vartija.” Nuno

”Iskä pelaa pelejä. Kerran hän voitti 50 e ja antoi minulle ja veljelleni 5 e.

Isälle ja minulle ei tule riitaa paitsi kerran, kun en pessyt hampaita.” Amanda

”Isäni asuu Sörnäisissä. Käyn siellä joka toinen viikonloppu. Välillä isä tulee meille, jos äiti haluaa mennä kavereitten kanssa jonnekin.

Minun isälläni on paljon soittimia, esimerkiksi banjo, mandoliini, kaksi kitaraa ja rumpuja.” Reeka

”Isä ei tee mitään paitsi käy lenkillä ja salilla. Siitä tulee riitaa kun hän lupaa antaa viikkorahan, mutta ei annakaan. Käymme iskän kanssa kahdestaan kaupungilla ja juttelemme lätkästä, jota harrastan.” Jaakko

”Isä on kiva, mutta liikaa töissä. Katson isäni kanssa usein teeveetä. Isäni vie minua sählyturnauksiin ja auttaa lukemaan kokeisiin.” Tatu

”Aamuisin minulle tulee riitaa iskän kanssa kun en osaa päättää, mitkä kengät laittaisin. Kun tulen koulusta, iskä kysyy: ’Miten päivä on mennyt?’ Kuuntelemme musiikkia, ja hän auttaa minua uskonnonläksyissä.

Kun äiti on töissä, niin iskä ei tiedä mitä tehdä ruoaksi. Iskä on 59 vuotta ja jää kohta eläkkeelle.” Melina

”Olen käynyt monta kertaa isän työpaikalla. Isä ja äiti ovat töissä samassa autokorjaamossa.

Mieluiten pelaan isän kanssa pallopelejä. Joskus tulee riitaa tietokoneen käytöstä.

Isä viettää paljon aikaa perheensä kanssa. Tiistaisin hän käy sulkapallotreenissä ja joskus kalareissulla.” Mia

Muut lähteet: Perhebarometri 2011, Anneli Miettisen ja Anna Rotkirchin artikkeli Hyvinvointikatsaus 3/2012.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.