null "Liberaalit ovat hylänneet perinteisen moraalin"

Miesrakkaudesta pitää parantua. Näin ajattelee Venäjän metropoliitta Ilarion (vas.) Hänet kuvattiin kesällä 2009 Valamon luostarissa Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispan Leon kanssa.

Miesrakkaudesta pitää parantua. Näin ajattelee Venäjän metropoliitta Ilarion (vas.) Hänet kuvattiin kesällä 2009 Valamon luostarissa Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispan Leon kanssa.

Ajankohtaista

"Liberaalit ovat hylänneet perinteisen moraalin"

Kristityt ovat etääntyneet moraalikysymyksissä niin, että se uhkaa kirkkojen yhteistyötä. Moraaliperusta ei ole enää sama.

Kirkkojen yhteistyö on uhattuna. Näin voi tiivistää Venäjän ortodoksisen kirkon viestin, jonka sen ulkosuhteiden osaston johtaja metropoliitta Ilarion esitti. Hänen mukaansa suurimmat erot ovat moraalisia.

Metropoliitta Ilarionin mielestä suurin moraalinen kysymys on perinteisen avioliiton ja perheen aseman heikentyminen, minkä hän näkee maallistumisen vaikutuksena. Metropoliitta kertoi, että Venäjän ortodoksisen kirkon virallisen kannan mukaan homoseksuaalisuus on sairaus, josta täytyy parantua.

– Samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliittojen puolesta on paljon propagandaa, joka väittää homoseksuaalisuuden olevan normaalia.

Metropoliitta hahmotteli kaksi erilaista kristinuskoa, traditionalistisen ja liberaalin. Tämä jako tekee hänestä ekumeniasta yhä vaikeampaa.

– Liberaalit ovat hylänneet perinteisen moraalin. Emme puhu enää yhdellä äänellä. Moraaliperustamme ei ole enää sama.

Metropoliitta liitti moraalikeskustelun osaksi kirkon hajoamisen historiaa. Hän aloitti idän ja lännen kirkkojen erosta.

Metropoliitta Ilarion kuitenkin korosti, että moraalikeskustelussa rajat eivät kulje kirkkojen välillä vaan niiden sisällä. Hänen mukaansa eri kirkkojen traditionalistit ja liberaalit etsivät yhä enemmän yhteyttä keskenään. Venäjän ortodoksinen kirkko on metropoliitta Ilarionin mukaan ylläpitänyt suhteita muun muassa Southern Baptist Churchiin ja anglikaanisiin seurakuntiin eteläisellä pallonpuoliskolla.

Metropoliitta Ilarion puhui vierailuluennolla anglikaanisessa kirkossa Cambridgessa helmikuussa. Suomalaisessa keskustelussa puhutaan traditionalistien sijaan usein konservatiiveista.

 

Venäjän ortodoksisen kirkon virallisen kannan mukaan homoseksuaalisuus on sairaus, josta täytyy parantua.

 

Kirkon pyhä traditio on erityisesti ortodoksisille kirkoille uskon ydintä. Mutta mitä sillä tarkoitetaan? Kysymykseen vastaa Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen, joka on myös ortodoksisen kirkon pappi.

– Sana traditio tarkoittaa edelleen antamista. Olemme saaneet uskon Jumalan ilmoituksen kautta ja annamme sen eteenpäin, kun osallistumme siihen ja kasvamme siinä, Huttunen selittää.

Moraalia koskevien kysymysten perusta, lähimmäisenrakkaus, nousee tästä traditiosta. Huttunen muistuttaa, että traditio isolla T:llä on eri asia kuin paikalliset kirkon elämän käytännöt.

– Ne heijastavat pyhää traditiota eri tavoin eri aikoina, yhteiskunnasta ja kulttuurista riippuen. Käytännön moraalikeskustelu tapahtuu paikallisessa todellisuudessa.

Heikki Huttunen yhtyy metropoliitta Ilarionin ajatukseen, jonka mukaan suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin jakaa kirkkoja eniten sisäisesti. Jos Huttuselta kysytään, niin erilaisten ajattelutapojen ei tarvitse häiritä ekumeniaa. Omista poikkeavien mielipiteiden kuunteleminen on hänestä helpompaa ekumeenisissa yhteyksissä kuin kirkkojen sisällä.

– Ekumeniassa ei päätetä kenenkään avioliitosta tai pappisvihkimyksestä. Siinä ei ole kysymys vallankäytöstä.

Huttunen muistuttaa, että keskustelua herättävät moraalikysymykset vaihtelevat.

– Parikymmentä vuotta sitten puhuttivat pasifismi ja kristityn suhde maanpuolustukseen. Nykyään näyttävät sukupuolisuuteen liittyvät kysymykset olevan jatkuvasti esillä.

 

”Parikymmentä vuotta sitten puhutti pasifismi ja kristityn suhde maanpuolustukseen.”

 

Venäjän ortodoksisella kirkolla on kunniakas ekumeeninen historia, Heikki Huttunen sanoo. Ennen vallankumousta ekumeeninen yhteistyö oli monipuolista, mutta kommunismin vuodet panivat kirkon ahtaalle. Viime aikoina Venäjän ortodoksinen kirkko ei ole Huttusen mukaan ollut aktiivinen ekumeenisten järjestöjen toiminnassa.

– Näyttää siltä, että Venäjällä kirkon kotimaiset tavoitteet ovat tärkeämpiä kuin ekumeeniset. Siellä satsataan ortodoksisten ja kansallisten perinteiden elvyttämiseen. Kovasti odotan, että Venäjän ortodoksinen kirkko ottaisi jälleen roolinsa ekumeenisen liikkeen rakentavana jäsenenä, Huttunen sanoo.

Metropoliitta Ilarionin luennon otsikko oli: Onko ekumenialla tulevaisuutta? Hän sanoi jättävänsä kysymyksen auki.

– Jatkamme yhteistyötä, mutta yritämme päästä ongelmien yli. Emme voi rakentaa muulle kuin jumalalliselle totuudelle, Raamatulle. Muuta perustaa ei ole kuin Kristus.

 

Ekumeenisia terveisiä Vatikaanista

Kardinaali Kurt Koch tuo terveiset Vatikaanista ekumeeniseen seminaariin. Seminaarissa valmistaudutaan viettämään kristillisten kirkkojen kesken reformaation merkkivuotta 2017, jolloin tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiään.

Kardinaali Koch käsittelee merkkivuoden ekumeenisia mahdollisuuksia puheessaan The commemoration of the Reformation as an ecumenical opportunity – Towards a joint declaration on Church, ministry an Eucharist? Puheesta jaetaan suomennoksia.

Seminaarissa jaetaataan myös tunnustus vuoden 2015 ekumeenisesta teosta. Se pidetään Mikaelinkirkolla, emännänpolku 1, maanantaina 27.4. kello 14 alkaen. Koko ohjelma löytyy täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.