null ”Nappi esitys tähän päivään”

Jeesuksen (Seppo Merviä) oikeudenkäynti ja vangitseminen esitettiin tällä kertaa Suomen Pankin edessä. Roomalaiset sotilaat oli puettu mellakkapoliisin varusteisiin. Snellmaninkatu ja Säätytalon portaat pakkautuivat täyteen yleisöä. Kuva: Sirpa Päivinen

Jeesuksen (Seppo Merviä) oikeudenkäynti ja vangitseminen esitettiin tällä kertaa Suomen Pankin edessä. Roomalaiset sotilaat oli puettu mellakkapoliisin varusteisiin. Snellmaninkatu ja Säätytalon portaat pakkautuivat täyteen yleisöä. Kuva: Sirpa Päivinen

”Nappi esitys tähän päivään”

Helsingin keskustassa nähtiin toissa lauantai-iltana vahva ja energinen pääsiäisnäytelmä Via Crucis.

Uusi ohjaaja Miira Sippola valitsi draaman pohjaksi runoilija Lauri Otonkosken palkitun käsikirjoituksen, joka on uskollinen Raamatun kertomuksille.

Passiodraaman päätyttyä Harri Lehtoranta seisoskeli mietteissään Senaatintorilla.
­– Lähdin katsomaan ihan sen takia, kun luin netistä eilisestä harjoituksesta niin kriittisiä kommentteja.

– Kokemus oli yllättävän positiivinen. Tämä oli nappi esitys tähän päivään. Tämä muuttumaton tarina vuonna 2009 Helsingissä puhuttelee.

Myös pyörää taluttanut Sisko Hovila näki esityksen ensimmäistä kertaa.
– Kun on siinä itse mukana, se tuntuu tosi todelta. Pystyy eläytymään. Kertomuksen voi nähdä vertauskuvallisena. Minusta oli hienoa, että kansan esittäjillä oli sponsorit merkittyinä vaatteisiin, isot kaupalliset yritykset. Ja se kolahti, miten edellisessä paikassa ne papit olivat bisnesmiehiä, ja miten koko homma tapahtui Suomen Pankin edessä.

Risto Raappana ja Jaana Honkanen lähtivät katsomaan Via Crucista nimenomaan uskonnollisena esityksenä, omasta kiinnostuksesta.
­– Tosi vaikuttava esitys! Puitteet ovat hienot, musiikit ja valaistus ja kaikki. Juuri tässä ihmettelimme, miten tämä musiikki liittyy tapahtumaan, sanoi Raappana.

Honkanen arveli, että ehkä musiikki houkuttelee ihmisiä paikalle, ja yhtäkkiä Tuomiokirkon portailla tapahtuukin tragedia.

Esityksen budjetti on lähes 200 000 euroa, josta seurakuntayhtymä maksaa yli puolet ja Tuomiokirkkoseurakunta neljänneksen. Tuotantoa ovat tukeneet Helsingin kaupunki, ortodoksinen seurakunta ja Espoon seurakuntayhtymä.

Tänä vuonna puvustus ja valaistus uusittiin kokonaan. Valo-, ääni- ja pukusuunnittelijoiden sekä ompelijan työ näkyi ja kuului. Päärooleihin oli palkattu ammattinäyttelijöitä, ja mukana oli iso joukko harrastajia sekä alan opiskelijoita.

– Jos esitys halutaan tehdä ammattilaisvoimin, se maksaa. Loppukeväästä päätetään, halutaanko tällainen avoin kaupunkitapahtuma tarjota yleisölle ensi vuonnakin, sanoo tuottaja Päivi Hyvärinen.

Via Crucis on Suomen suurin teatteritapahtuma yhden esityksen katselijamäärän perusteella. Poliisin arvion mukaan väkeä oli lauantaina paikalla noin 6 000. Perjantain kenraaliharjoituksen yleisömäärä on perinteisesti pienempi, mutta useita tuhansia kuitenkin.


Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.