null ”Pelko on mennyt ihan överiksi” − näyttely peruuntui Muhammed-kuvakiistan takia

Kielletty puolustus? – Vaikka Ville Rannan Charlie Hebdo -aiheinen piirros viime tammikuussa sisälsi Muhammedin, se oli mielestäni kannanotto muslimien puolesta, sanoo Kultti ry:n toiminnanjohtaja ja Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston jäsen Jukka Relander.

Kielletty puolustus? – Vaikka Ville Rannan Charlie Hebdo -aiheinen piirros viime tammikuussa sisälsi Muhammedin, se oli mielestäni kannanotto muslimien puolesta, sanoo Kultti ry:n toiminnanjohtaja ja Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston jäsen Jukka Relander.

Ajankohtaista

”Pelko on mennyt ihan överiksi” − näyttely peruuntui Muhammed-kuvakiistan takia

Kiista Muhammed-kuvista johti Sananvapauskylän peruuntumiseen Maailma kylässä -festivaalissa. Osapuolilla on eri käsitys väkivallan uhasta. Yksi kuvista on julkaistu Kirkko ja kaupungissa.

Huomenna alkavaan Maailma kylässä -festivaaliin piti sisältyä Sananvapausteltta ja sen yhteyteen Minä olen Charlie -näyttely, joka sisältää profeetta Muhammedia esittäviä piirroksia.

Festivaalin järjestäjä Kehitysyhteistyön palvelukeskus (Kepa) ry kuitenkin toivoi, että Muhammed-kuvat poistettaisiin väkivallanuhan vuoksi.

Sananvapauskylän osallistujat eivät suostuneet vaatimukseen vaan peruivat viikko sitten maanantaina koko tilaisuuden, koska kokivat, että Kepa harjoittaa ennakkosensuuria.

Yksi näyttelyyn osallistujista on sarjakuvataiteilija Ville Ranta, jonka Muhammed-piirros julkaistiin tammikuussa Kirkko ja kaupungissa.

– Tämä kielii siitä, että pelko on mennyt ihan överiksi, sanoo Ranta.

– Kepa vetoaa turvallisuusriskiin, mutta minun käsitykseni mukaan Suojelupoliisi piti riskiä olemattomana. Sama näyttely oli myös Kallion kirjastossa, eikä mitään ongelmia ollut. Kepa ei vain halunnut luoda festivaalille mitään jännitteitä eikä keskustelua.

Rannan mukaan pilapiirtäjien kimppuun käydään nyt kahdesta suunnasta.

– Yhdeltä puolen tulevat islamistit, mutta toiselta puolen tulee rasismisyytös. Luulen, että Kepan tapauksessa on kysymys tästä jälkimmäisestä, hän arvioi.

Sananvapauskylässä piti olla mukana kuusi eri järjestöä: Kultti ry, Suomen Pen, Viestintä ja kehitys -säätiö, Journalistiliitto, Effi ry sekä Toimittajat ilman rajoja.


"Kepa teki oman tulkintansa"

Kultti ry:n toiminnanjohtaja ja Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston jäsen Jukka Relander vahvistaa Rannan näkemyksen siitä, että Supon mukaan turvallisuusriski oli vähäinen tai olematon.

– Osallistuin itse näihin kokouksiin. Supo toi kyllä esiin, että Muhammed ja terrorismi ovat ongelmallisia hakusanoja, eli ne voivat provosoida. Silti riskiarvio oli lähinnä abstraktinen uhkakuva, että joku voi suuttua. Konkreettisia uhkia Supo ei tuonut esiin, Relander sanoo.

– Kepa teki tästä oman tulkintansa. Se koki, että provosoivat kuvat eivät kuulu festivaalin henkeen. Terrorismin tavoitteena on herättää pelkoa, ja tämä tapaus osoittaa, että terrorismi kannattaa.

– Perustuslaillisen ilmaisunvapauden rajoittaminen oletetun uhan vuoksi on hälyttävä signaali. Onko Supon tehtävä tukea sitä, että ihmiset luopuvat perustuslaillisista oikeuksistaan?


"Emme halunneet ottaa riskiä"

Kepa ry:n ohjelmajohtaja Outi Hannula pitää käsitystä ilmaisunvapauden rajoittamisesta ja ennakkosensuurista tarkoitushakuisena.

– Perustuslaillinen ilmaisunvapaus on yksilönoikeus. Siitä ei siitä seuraa, että sanomalehdelläkään olisi velvollisuus julkaista kaikkia mielipidekirjoituksia, Hannula sanoo.

– Samaan tapaan järjestäjä päättää itse, millaista ohjelmaa se haluaa omaan festivaaliinsa.

Hannulan mukaan myös Supon riskiarvio oli riittävä peruste Muhammed-kuvien poistamiseen.

– Suojelupoliisi sanoi selvästi, että näyttely saattaisi provosoida jonkinlaisen väkivallanteon. Maailma kylässä on ulkoilmatapahtuma, johon osallistuu kymmeniätuhansia ihmisiä, paljon lapsiperheitä. Emme järjestäjänä halunneet ottaa riskiä.

Hannula korostaa, ettei festivaalialueen telttaa voi verrata helposti valvottavaan hiljaiseen kirjastotilaan.

– Jos meillä olisi ollut käytössä Kallion kirjasto, näyttelyssä ei olisi ollut ongelmaa.


Aiheeseen liittyvää: Kultti ry:n tiedote, Kepan tiedote
 

Aiempi uutinen: Minä olen Charlie -näyttelyn turvallisuusuhat liioiteltuja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.