null "Plussa" on kreikkalainen risti

Puheenvuorot

"Plussa" on kreikkalainen risti

Hyvä Lauri Koskinen, kysymyksistäsi avautuvat suuret näköalat.

Risti on vanha kristillinen symboli. Se oli kuitenkin käytössä jo ennen kristinuskoa symbolina muun muassa Egyptin uskonnoissa. Kristillisenä symbolina se viittaa Jeesukseen, Vapahtajaamme, joka kärsi kuoleman roomalaisten käyttämän tavallisen kidutusvälineen päällä riippuen. Risti on meille kristityille siis pelastuksemme symboli.

Jeesuksen risti ei todennäköisesti ollut kuitenkaan sellainen siisti valopylvään kaltaisista tukeista yhteen naulattu, jollaisen olemme nähneet elokuvissa, vaan mitä todennäköisimmin puunrunkoon, oksien varaan ripustettu poikkipuu. Puut olivat valmiina teloituspaikalla, ja tuomittu kantoi itse vain poikkipuun.

Symbolina rististä on monia erinäköisiä versioita. Jokainen kulttuuri ja aika on muovannut omansa. Egyptiläinen risti, ristiretkeläisten risti ja ortodoksinen risti ovat kaikki erilaisia ja kertovat siitä, missä paikassa tai tilanteessa ne on piirretty, mutta aina ne viittaavat samaan Kristukseen. Tasasakarainen risti, jota kutsut plussaksi, on nimeltään kreikkalainen risti.

Virsikirjojen ulkoasusta vastaa kyseisen virsikirjan kustantaja. Niille ei ole mitään hallinnollista kirkollista hyväksymiskäytäntöä.

Terhi Paananen
jumalanpalveluksen asiantuntija

Kirkkohallitus

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.