null 15 000 naista on saanut tukea Naisten Pankilta

Kirsi Vilander ja Sari Laitinen suunnittelevat Vantaan aluesolun toimintaa.

Kirsi Vilander ja Sari Laitinen suunnittelevat Vantaan aluesolun toimintaa.

15 000 naista on saanut tukea Naisten Pankilta

Pienlainojen avulla kehitysmaiden naiset saavat koulutusta ja ammatin.

Kirsi Vilander ja Sari Laitinen innostuivat viime syksynä Naisten Pankista. Molemmat osallistuivat Vantaan aluesolun perustamiskokoukseen Tikkurilassa joulukuussa.

– Olen jo pitempään ajatellut itselleni jotain vapaaehtoistyötä. Se että naiset vievät kehitystyötä eteenpäin, tuntui järkevältä, Vilander sanoo.

– Osallistua voi, vaikkei olisi niin hirveästi antaa rahaa. Minulla on aikaa, olen työkyvyttömyyseläkkeellä, toteaa Laitinen, jolle Toisenlaiset Lahjat ja kehitysmaassa asuva kummilapsi ovat ennestään tärkeitä.

Aluesoluun innostui mukaan myös Hannele Kauranne, joka on jo vuosia tehnyt työtä Naisten Pankin hyväksi niin sanottuna viestinviejänä.

– Olemme järjestäneet Martinristissä soppalounaita. Vapaaehtoiset ovat keittäneet kotonaan soppaa, jota on sitten syöty ohjelmallisilla lounailla messun jälkeen pari kertaa vuodessa. Ehkäpä saamme aluesolun myötä syntymään Länsi-Vantaalle aktiivisemman ryhmän, Kauranne miettii.

Naisten Pankki on Kirkon Ulkomaanavun yhteydessä toimiva vapaaehtoisverkosto ja rahasto. Suomalaiset hankkivat, keräävät ja lahjoittavat Naisten Pankkiin rahaa, jota se jakaa hankkeisiin eri puolille maailmaa.

Naisten Pankki perustettiin vuonna 2007, kun muutamat suomalaiset vaikuttajanaiset olivat tutustuneet naisten asemaan Liberiassa. He vakuuttuivat siitä, että olisi välttämätöntä tehdä jotain kehittyvien maiden naisten hyväksi.

– Kehitystyötä tarvitaan, jotta naisten ihmisarvo ja itsekunnioitus kohoaisivat ja jotta naiset voisivat jäädä asumaan kotiseuduilleen toimeentulon varmistuessa. Se on parempi vaihtoehto kuin se, että he joutuisivat lähtemään pakolaisina tai siirtolaisina etsimään elämisen mahdollisuuksia muualta, sanoo Hannele Kauranne.

– Kirkon Ulkomaanavulla on hankekumppaneita, jotka seuraavat ja valvovat toimintaa paikallistasolla. Kyläpankin toiminnasta vastaa koko yhteisö. Toiminasta halutaan tehdä mahdollisimman läpinäkyvää ja luotettavaa, kertoo Naisten Pankin koordinaattori Mia Nikkilä.

Marraskuussa 2013 Naisten Pankkiin kertynyt rahamäärä ylitti 6 miljoonaa. Naisten Pankki on auttanut 15 000:ttä naista, perheet mukaan lukien yli 60 000:tta ihmistä.

Tällä hetkellä hankkeita on 12 maassa Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa sekä Kosovossa Euroopassa. Naisille järjestetään ammattikoulutusta ja annetaan lainoja pienimuotoisen yritystoiminnan käynnistämiseen. Lainallaan naiset voivat hankkia puutarhapalstan, myymälän, kanoja, ompelukoneen tai lehmän.

– Kolmenkymmenen euron laina on niin pieni raha. Tuntuu ihmeelliseltä, että sillä saa aikaan sellaista, joka parantaa koko perheen elintasoa. Esimerkiksi kanojen omistajan perheessä voidaan syödä peräti kaksi ateriaa päivässä, pohtii Kirsi Vilander.


Naisten päivän aamukahvit la 8.3. klo 10–12 Naisten Pankin hyväksi Olotilassa, Vehkapolun kävelykadulla, Unikkotie 5 a. Viestinviejäkoulutus uusille toimijoille klo 12–15.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.