null 15.12. vietettävä Joululaulupäivä on vastaisku tylsyydelle

"Jouluradion ideoima Joululaulupäivä tuo laulut arjen paikkoihin, puistoihin, kahviloihin ja pubeihin, vähän samaan tyyliin kuin Siivouspäivä", tapahtuman tuottaja Pauliina Seppälä kertoo. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

15.12. vietettävä Joululaulupäivä on vastaisku tylsyydelle

"Joululaulupäivänä ei lauleta yksin suihkussa, vaan kimpassa kadulla." Näin haaveilee vuoden yhteiskuntatieteilijä, Siivouspäivän ja Nappi Naapurin äiti Pauliina Seppälä.

Jouluradion keksimää Joululaulupäivää vietetään ensimmäistä kertaa 15. joulukuuta. Silloin kuka tahansa voi järjestää joululaulutempauksen missä tahansa: Stockan kellon alla, lentokentällä tai vaikkapa hoivakodissa.

"Päivä tuo laulut arjen paikkoihin, puistoihin, kahviloihin ja pubeihin, vähän samaan tyyliin kuin Siivouspäivä", tapahtuman tuottajaksi pyydetty Pauliina Seppälä kertoo.

Yhteisöllisyysaktivistiksi luonnehdittu Pauliina Seppälä toivoo festivaalia täynnä pieniä "joulujuhlia" epätavallisissa paikoissa.

"Jotain erikoista, vähän villiä ja kotoisaa. Se, mitä toivon, voi olla jotain ihan muuta kuin mitä on tulossa. Yhteishankkeissa se on ihmisistä kiinni."

Kaikille avoimia tempauksia

Joululaulutilaisuuden voi järjestää tekemällä ilmoituksen Nappi Naapurin verkkosivuille tai Joululaulupäivän Facebook-tapahtumaan. Päivään voi osallistua myös fiilistelemällä ja laulamalla muiden toteuttamissa tilaisuuksissa.

Pauliina Seppälä uskoo festarin monipuolistavan joulunajan tarjontaa.

"Jouluun liittyy paljon ydinperhehommaa ja shoppailua. Molemmissa on ongelmansa. Kaikilla ei ole perhettä. Miksi emme voisi pitää hauskaa yhdessä?"

 

Jouluun liittyy paljon ydinperhehommaa ja shoppailua. Molemmissa on ongelmansa.

 

Tempaukset ovat avoimia kaikille niin sinkuille kuin perheille. Pauliina Seppälä suunnittelee itse piipahtavansa jossain tapahtumassa lastensa kanssa.

Jouluradio on päivässä mukana muun muassa radiotaajuuksien kautta. Kanavalle suunnitellaan joululauluhetkeä, jossa lauletaan ennalta sovittuja kappaleita. Myös tämän ympärille voi järjestää oman joululaulutilaisuutensa.

Radikaalia rakkauden asennetta

Yhteismaata luotsaava Pauliina Seppälä tekee ensimmäistä kertaa näkyvää yhteistyötä kirkollisen tahon kanssa.

"Jotain se voi ärsyttää, mutta minua ei. Jouluradio ei tuputa aatetta", Pauliina Seppälä sanoo.

"Itse olen aikanani eronnut kirkosta, mutta olen miettinyt, että voisin liittyä takaisin. Kirkko tekee paljon sellaista hyvää, mitä kukaan muu ei tee. Yksi hyvistä esimerkeistä on Kallion seurakunnan toiminta. Arvostan myös sitä, että seurakunnat auttavat asunnottomia ja pakolaisia tarjoamalla heille hätämajoitusta."

Seppälä ei pidä itseään uskonnollisena, mutta kokee arvokkaana kirkon yhteisöllisen työn.

"Kirkossa on radikaalia rakkauden asennetta, jota arvostan. Siinä fanitan kirkkoa."

Uutta kaupunkikulttuuria

Joululaulupäivän Pauliina Seppälä näkee kaikille sopivana kaupunkikulttuurina uskonnolliseen katsomukseen katsomatta. Kyse on vastaiskusta yksinäisyydelle ja tylsyydelle.

"Suomalaiset ovat jäyhiä. Tykkäämme laulaa, mutta laulamme silti yksin suihkussa. Joululaulupäivänä lauletaan, tanssitaan ja nauretaan yhdessä, eikä sen tarvitse tapahtua aamuyöllä kännissä."

Hauskanpidon lisäksi kaikissa Pauliina Seppälän luotsaamissa hankkeissa on yhteiskunnallinen ulottuvuutensa. Tästä hänet palkittiin marraskuun lopussa vuoden yhteiskuntatieteilijä -nimityksellä.

"Nimitys oli tärkeä. Monet asiat, joiden parissa teen työtä, ovat populaareja, kevyitä, teknologiaa ja somea. Silti kaikki se, mitä olen lukenut, keskustellut ja pohtinut syvällisesti maailmasta, näkyvät niissä. On hienoa, että muutkin näkivät tämän yhteiskunnallisen panoksen."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.