19.6.2014 ”Kauan katsoin sinua syvälle silmiin”

19.6.2014 ”Kauan katsoin sinua syvälle silmiin”

Pääkirjoitus: Otsikon sanat ovat tunnetussa suomalaisessa Akselin ja Elinan häävalssissa. Sitä on tavattu menneinä vuosikymmeninä ahkerasti laulaa ja tanssia myös monissa juhannushäissä. Ne ajat ovat kuitenkin menneet, jolloin häitä – tai yleensäkään mitään perhejuhlia – on juhlittu juhannuksena.
Juhannuksen taika on siirtynyt julkisesta rakkauden juhlimisesta yksityiselämän alueelle, mökkielämäksi meren ja tuhansien järvien rannoille. Moni espoolainenkin varmaan kokisi kutsun juhannushäihin juuri tämän yksityisen mökkielämänsä loukkaukseksi: hyvästi veneily, saunominen, grillailu ja stressitön lekottelu virttyneissä verkkareissa tutulla mökkirannalla!

Mutta voisiko juhannushäät tuoda keskikesän juhlaan jotain sen alkuperäisestä viestistä, Valon ja armon voitosta? Varmasti voisi. Jo tuohon häävalssiin on kuvattu kesäillan valon kaipuuta ja rakkauden hehkua harvinaisen osuvasti aivan näköetäisyydeltä. Tässä hääjuhlan mollivoittoisessa suomalaisessa versiossakin voi tavoittaa jotakin rakastumisen riemusta.
Toisaalta Antoine de Saint-Exupéryn tunnetussa Pikkuprinssi-kirjassa todetaan viisaasti: ”Rakkaus ei ole sitä, että katsotaan toista syvälle silmiin, vaan sitä, että katsotaan samaan suuntaan”.

Siinä se on. Siinä on myös juhannuksen raamatullisen hahmon, Johannes Kastajan, viesti: yhteinen katse oikeaan suuntaan. Johannes itse osoitti kohti Häntä, joka oli täynnä armoa ja totuutta, kohti Häntä, joka sanoi olevansa maailman Valo.
Valon juhla on yhä mitä sopivin aika juhlistaa julkisesti myös avioliittoa ja parisuhteen rakkautta. Juuri juhannuksena sopii juhlia sitä, että yhteisessä elämässä halutaan katsoa toista syvälle silmiin ja samaan suuntaan. Päästää myös maailman Valo, Kristus loistamaan sydämiimme.
Juhannushäät siis uudelleen kunniaan!

PS.

Tänä juhannuksena monen penkkiurheilijan katseet on suunnattu myös jalkapallon MM-kisoihin Brasiliassa. Aikaero Suomen ja Brasilian välillä merkitsee sitä, että ainakin Brasiliassa pelattavat iltaottelut nähdään suorina lähetyksinä Suomessa aamuyöllä. Yötöntä yötä riittää siis meille innokkaille penkkiurheilijoille kuukauden ajan säästä riippumatta.

Jouni Turtiainen
Espoonlahden kirkkoherra
jouni.turtiainen@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: