19.9. 2013: Media on lukijan asialla
Pääkirjoitus: Mistä on kysymys, kun toimittajaan suhtaudutaan epäluuloisesti? Viime aikoina korviin on kantautunut kokemuksia siitä, että median edustajiin asennoidutaan välillä varsin varauksellisesti. Se näkyy toimittajien työssä haastattelujen peruuntumisena ja pelokkaana tai vihamielisenä suhtautumisena. Media ei ole ystävä, vaan vihollinen.
Tällainen asenneilmapiiri vaikeuttaa toimittajien työtä ja koko joukkoviestinnän toimintaa. Jos toimittajille ei haluta puhua, on vaikeaa tehdä tasapuolista journalismia ja välittää vastaanottajille mahdollisimman laaja-alaista kuvaa maailmasta. Myös hyvät uutiset saattavat jäädä kertomatta.
Toimittajia vieroksuva ilmapiiri ei ole syntynyt tyhjästä. Osittain se johtuu median omista toimintatavoista. Jos juttujen tarkoituksena on vain shokeerata tai myydä lehteä ”lööpillä millä hyvänsä”, vapaan tiedonvälityksen merkitys yhteiskunnallisena toimijana vähenee. Jotakin median nykykuvasta kertoo myös se, että sitä käytetään arkipuheessa pelotteena. Jos joku hölmöilee, niin nopeasti joku ainakin uhkaa soittaa iltapäivälehteen.
Virheineen ja erilaisine tyylilajeineenkin media on avoimen yhteiskunnan merkki ja takuu. Valtaosa median toiminnasta ei perustu skandaalien metsästykseen, vaan laaja-alaiseen ja vastuulliseen tiedonvälitykseen. Toimittajat tekevät arkista työtään yhteiseksi hyväksi.
Median toimintaa säätelevät Journalistin ohjeet, jotka ovat tiedotusvälineiden ja toimittajien oma eettinen koodisto. Ohjeiden mukaan journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Kriittisyys kuuluu kuvioon, mutta myös tasapuolisuus, faktojen tarkistaminen ja totuudenmukaisuus.
Toimiva media on myös seurakuntayhteisön etu, vaikka uutiset eivät aina olekaan sävyltään positiivisia. Avoimuus on seurakuntien toiminnan ja viestinnän lähtökohta. Sen toteutumisessa aktiivinen ja valpas media on välttämätön kumppani.
PS.
Esse noudattaa toiminnassaan Journalistien ohjeita. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että Esse on ensisijaisesti lukijoidensa asialla. Miten on, kysyykö se sinun kysymyksiäsi?
Urpu Sarlin
Kirjoittaja on Essen päätoimittaja ja
Espoon seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö.
urpu.sarlin@evl.fi
Jaa tämä artikkeli: