23.10. 2014 Pahan tekijät – hyvän tekijät

23.10. 2014 Pahan tekijät – hyvän tekijät

Pääkirjoitus: Pahuus kaikissa olomuodoissaan hyökkää silmille, kun avaa melkein minkä tahansa uutislehden, painetun tai sähköisen. Pahuutta ei tarvitse todistella. Meitä ei tarvitse kehottaa ”usko pahan tekemiseen”. Paha tekee elämästä raskaan. Paha riistää elämästä ilon.
Pahan tekijät on helppo tunnistaa uutisista ja maailmasta. Mutta paha löytyy myös sisältämme. Olemme siinä kiinni kuin täi tervassa.

Jumala taistelee kaikkea pahuutta ja tuhoa vastaan. Hän luo kaaokseen järjestystä ja palauttaa elämän mielekkyyttä. Tähän hyvän rintamaan Jumala kutsuu ihmisen ja Jumalaan toivonsa panevien ihmisten yhteisön, kristillisen seurakunnan.
Seurakuntavaalien teema usko hyvän tekemiseen viittaa seurakunnan ja kirkon tehtävään yhteiskunnassa.

Seurakunta ei ole hyvien ihmisten järjestö, vaan itsessään heikkojen, pyhien ja pahojen, mutta Jumalan hyvyyteen toivonsa panevien yhteisö. Seurakunta uskoo hyvän tekemiseen ja tekee hyvää.

Seurakuntalaisten jäsenmaksut (=kirkollisverot) tekevät mahdolliseksi monenlaisen hyvän tekemisen: Seurakunta on vanhempien tukena kasvatusasioissa, hengellisenä oppaana ja kasvupaikkana ja nuorten tukena elämän arvojen etsinnässä. Seurakunta on tukena ikääntyneiden yksinäisyyden pimeydessä, Kristuksesta vielä osattomien tukena henkisen ja aineellisen köyhyyden maailmassa.

Työntekijöiden rinnalla seurakunnissa on tuhansien vapaaehtoisten hyvän tekijöiden joukko. Ja seurakuntien rinnalla hyvän tekemisen rintamassa vaikuttavat kymmenet järjestöt ja niiden tuhannet vapaaehtoiset. Yhdessä meitä on paljon. Me emme anna pahalle periksi. Me uskomme hyvyyden voittoon.

PS.

Hyvän tekemisen kummalliseen matematiikkaan kuuluu erikoinen hyvyyden kiertokulku:
Hyvän tekeminen toisille
tekee ­hyvää itselle.


Antti Kujanpää 
Kirjoittaja on Tuomiokirkko­seurakunnan kirkkoherra.
antti.kujanpaa@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: