Glimsin uuden näyttelyn avajaispäivänä pääsi hevosajelulle. Kuva: Merja Räty
500 vuotta vanha pihapiiri kuiskii tarinoita
Talomuseo Glimsin väki pääsee ääneen uudessa näyttelyssä.
Glims pesee tänä vuonna kasvojaan: reilu viikko sitten talomuseossa avautui uusi näyttely Tänne minä kuulun – Glimsin viisi vuosisataa ja kesän mittaan opastekyltit vaihdetaan uusiin ja myös piha-alueita kunnostetaan.
Glimsillä on pitkä historia, sillä varhaisin asiakirjamerkintä Glimsin talosta on vuodelta 1540. Nimi puolestaan saattaa olla 1600-luvun alussa taloa isännöineen Klemet Simonssonin peruja, näin ainakin arvellaan. Nimi Klemet näet taipui myös muotoon Klim tai Glim.
Esineet ovat yleensä museoiden näyttelyissä etusijalla, sillä nehän ovat jotain konkreettista ja näkyvää. Glimsin näyttelyssä on tällä kertaa päästetty talon väki ääneen.
Näyttelyssä on esillä melko niukasti esineitä, mutta sitäkin enemmän tarinoita. Ja onhan tilalla viiden vuosisadan kuluessa asunut ja elänyt yli 2 000 ihmistä, joten tarinan lähteitä riittää.
Tarinoissa eletään Kustaa Vaasan ajoista aina 1950-luvulle asti, jolloin tilan talonpoikien tarina päättyi, kun Johan ja Aurora Lönnbergin tyttäret myivät Glimsin Espoon kaupungille. Mukaan mahtuu arkea, sotaa, iloa ja surua, mutta myös reilu ripaus romantiikkaa.
Loppukevään ja kesän mittaan näyttelyn oheisohjelmistossa on lyhyitä Talonväki tutuksi -kierroksia, joilla pääsee tutustumaan kerrallaan yhteen näyttelyn kuvaamista henkilöistä. Ensimmäisenä ääneen pääsee Glimsin viimeinen isäntä Johan Lönnberg keskiviikkona 11.5. kello 15
Museon kesäkausi alkaa tiistaina 3.5. ja aukiolo pitenee tunnilla kello seitsemääntoista.
Kesäkaudella Glimsissä on joka päivä jokin tapahtuma ja toukokuun lopulla Glimsin yhteydessä avautuu myös 4H-yhdistyksen ylläpitämä kotieläinpiha.
Jaa tämä artikkeli: