null 7 vinkkiä – näin opit tapakristityn tyylin!

Kuva: Thinkstock/Sari Saaristo

Kuva: Thinkstock/Sari Saaristo

Hyvä elämä

7 vinkkiä – näin opit tapakristityn tyylin!

Pyyhi pölyt kristillisistä tavoista ja ryhdy tyylikkääksi tapakristityksi.

Ai tapakristillisyyskö väritöntä ja tylsää? No ei! Kristilliset perinteet tarjoavat tapakristitylle hengellisen aarre-aitan, vakuuttaa tuore kirja Tapakristityn tyylikirja – kuinka elää ja kuolla kristillisesti. Se antaa konkreettisia ja hauskoja tärppejä, kuinka moderni taviskristittty voi rikastaa elämäänsä kristillisillä perinteillä. Valomerkki kokosi tyylivinkit tapakristilliseen elämään.


1. Tuunaa rukoushetkestä omannäköisesi

Tapakristityn tyylikirja muistuttaa, että rukoilla voi lukuisilla eri tavoilla. Jollekin sopii perinteinen käsien ristiminen ja vanhat tutut rukouslauseet. Rukous voi olla myös meditatiivista, kuuntelevaa ja hiljaista. Se voi olla myös pelkkä ristinmerkki. Tai pelkistynyt huokaus.

Toiset kuitenkin kaipaavat rukouselämäänsä jotain kättä pidempää ja tähän kaipuuseen Tapakristityn tyylikirja kaivaa pinon vaihtoehtoja: rukoushetkiä varten voi rakentaa esimerkiksi meditaatiojakkaran tai valita asiaan sopivan rukousmaton. Ehkä kokoat pikkualttarin kynttilöineen ja ikonikuvineen? Mieti, minkä hetken viikosta tai päivästä haluat käyttää hiljentymiselle ja varaa sille aika kalenteriisi. Säännöllisen hiljentymisen tukena voi käyttää myös rukousnauhoja ja -helmiä tai vaikka erilaisia aisti- ja läsnäoloharjoitteita. Ehkä nappaat jostain tutusta rukouksesta tärkeältä tuntuvan lauseen mietiskelyn teemaksi tai mielessä toisteltavaksi lauseeksi.


2. Tee virrestä voimabiisisi!

Rakkaasta virrestä voi kasvaa oman elämän tunnuslaulu tai voimabiisi. Sen hyräily, muisteleminen tai vaikka raivokaskin laulaminen voi tuoda helpotusta tuskaiseen hetkeen tai kohottaa muutenkin hienon tilanteen äärimmilleen. Valitse joku sinua koskettava virsi ja opettele se kokonaan tai osin ulkoa. Laulele sitä säännöllisesti, mitä erilaisimmissa tilanteissa. Pidä sitä tunnuslaulunasi, niin aikaa myöten huomaat, että siitä on tullutkin, rohkaisee Tapakristityn tyylikirja.


3. Opettele uutta: käy kirkossa!

Kirkossa käyminen on yksi perinteisistä tavoista harjoittaa kristillisyyttä. Jos tavallinen sunnuntain jumalanpalvelus ei houkuttele, kannattaa kokeilla seurakuntien erilaisten messujen tarjontaa. Vaihtoehtoja on moneen makuun: etsi tarjonnasta sinulle ja kulloiseenkin mielentilaasi sopiva aika, paikka ja tyyli.

Toisaalta, tavallista messuakin voi lähteä tarkoituksella opiskelemaan: mitä liturgiset värit tarkoittavat, miksi tämä kohta tulee jumalanpalveluksen juuri tässä vaiheessa, minkä tähden juuri nämä virret on valittu tänään? Jos vastaan tulee lattea saarna tai tylsä hetki, voi senkin hyväksyä osana kokemusta. Virren veisuu voi olla kuin läsnäoloharjoitus: laula jokainen säkeistö tiedostaen ja tunnustellen, älä kiirehdi vilkuilemaan montako säkeistöä on edessä ja mistä ne kertovat. Ole hetkessä!


3. Raamattu makustelupaloina

Märehtivä makustelu antaa mahdollisuuden napata palan Raamattua mukaan mietiskeltäväksi päivän mittaan. Tapakristityn tyylikirja ohjeistaa lukemaan vaikkapa psalmeja, kunnes vastaan tulee joku pysäyttävä lause tai ajatus:“Ei minulta mitään puutu”. Mietipä sitä!


4. Anna hyvän kiertää

Kristilliset arvot eivät muhi vain sydämessä ja korvien välissä. Tapakristillisyys näkyy myös tekoina. Minkä hyvän puolesta haluat taistella? Mitä pahaa vastustaa? Pienetkin asiat ovat tärkeitä – muistele vaikka, missä olet itse saanut joskus apua ja laita se sama hyvä kiertämään.


5. Seremonia auttaa murroksen yli

Kristillisistä seremonioista tutuimmat liittyvät elämän kaaren alkuun ja loppuun sekä suuriin juhliin. Monasti seremoniaa kaipaa myös elämän muihin murroshetkiin. Ystävät voi kutsua yhteen vaikkapa kodin siunaukseen. Koti voi olla vanhakin – tai ehkä muutos on tapahtunut muualla kuin osoitteistossa. Olkoon eletty murros sitten iloa, surua tai tuikitavallisuutta. Kodin siunaus on rukoushetki, jolla pyydetään siunausta sille elämälle, jota kodissa eletään.


6. Tee vuodenkierrosta merkityksellinen matka

Tartu hetkeen ja elä vuosi kirkkovuoden pyhien mukaan! Kirkkovuosi tarjoaa joka viikolle hengellisen teeman ja ainakin kymmenen isompaa juhlapyhää, joista voi rakentaa itselleen vähän erilaisemman vuosikalenterin. 

Kokeile vaikka, miltä tuntuu viettää Marian ilmestymispäivää, kuinka paastoaminen vaikuttaa joulun tuloon tai miten Mikkelinpäivänä juhlitaan. Juhlan läpi eläminen ei tarkoita välttämättä teemaleivosten kehittelyä tai neljän ruokalajin illallisjuhlaa, vaan vaikkapa pieniä, kullekin pyhälle ominaisten asioiden tekemistä tai ajattelemista.


7. Raivaa tilaa

Elämä täyttyy kaikenlaisesta. On tavaraa, vastuita, huolia, kiirettä, huollettavia, hellittäviä, kiinnostavia ja houkuttelevia. Saattaa käydä niin, että olemisen tila käy ahtaaksi ja ilma tahtoo loppua.

Kun raivaa tilaa pyhälle, raivaa tilaa elämälle. Tapakristityn tyylikirja neuvoo rakentamaan tietoista sijaa pyhyydelle. Konkreettinen kotialttari auttaa muistamaan tarpeen hiljentyä, kuunnella ja elpyä. Sisäisen kappelin rakentaminen lienee elämänmittainen urakka, mutta jostain on aloitettava: hyviä ajatuksia synnytetään, huonoista pinttymistä luovutaan. Hengitetään, kuulostellaan. Annetaan mahdollisuus.

Lähde: Jaakko Heinimäki ja Kaisa Kariranta: Tapakristityn tyylikirja – Miten elää ja kuolla kristillisesti. Kirjapaja (2016)

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.