null 700 lasta ilman kerhopaikkaa Helsingissä – seurakunnat rientävät hätiin

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Ajankohtaista

700 lasta ilman kerhopaikkaa Helsingissä – seurakunnat rientävät hätiin

Helsingissä osa 2. luokkalaisista jäi ilman iltapäiväkerhoa. Muutamat seurakunnat ovat päättäneet auttaa perheitä ja perustaneet ylimääräisiä kerhoja toka- ja kolmasluokkalaisille. Niihin ehtii vielä hakea.

Iltapäiväkerho ei ole mikä tahansa harrastus, vaan jopa suurempi osa koululaisen arkea kuin koulupäivä. Kerho on vaihtoehto pitkille iltapäiville oman onnen varassa. Pienimmillä koululaisilla oppitunnit päättyvät usein puolenpäivän aikaan.

Kaupunki lupaa iltapäiväkerhoja ekaluokkalaisille ja niille kakkosille, joilla on erityisen tuen tarpeesta tehty päätös. Tokaluokkalaisia jäi tänä syksynä vaille mitään järjestettyä iltapäivätoimintaa noin seitsemänsataa. Yhteensä ilman kerhopaikkaa jäi tuhat, mutta kolmesataa pääsi puistojen toimintaan, jossa tarjoillaan välipalaa. Leikkipuistojen kerhotoiminta on avointa toimintaa ja siellä lapset ovat vanhempiensa vastuulla.
 

Seurakunnassa on tehty hätäratkaisuja. Tieto tilanteesta tuli, kun kesälomat loppuivat. Tämä menee yli ymmärryksen."
– lapsityöntekijä Elisabeth Bäckman


Kun kaupunki ei tukenut tänä syksynä kaikkien 2. luokkalaisten kerhoja, muutama seurakunta päätti avata lisäpaikkoja. Tokaluokkalaisten pitkät iltapäivät pelastetaan Paavalin seurakunta, Herttoniemessä ja Tuomiokirkkoseurakunnassa. Näissä seurakunnissa tokaluokkaisille on järjestetty oma kerho, josta otetaan jonkin verran korkeampi maksu.

Paavalissa kerho perustettiin alunperin kaupungin aloitteesta. Päätös siitä, tukeeko kaupunki tokaluokkalaisten iltapäivätoimintaa rahallisesti, kuitenkin vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna seurakunta teki päätöksen pitää kerhoa kaupungin tuen puutteesta huolimatta. Kerhomaksu on 100 euroa kuussa. Kirkkoherra Kari Kanala arvioi, että noin 130 euroa riittäisi kattamaan kulut, mutta seurakunta päätti tukea vanhempia.

Herttoniemessä ja tuomiokirkkoseurakunnassa maksu on hiukan korkeampi.

“Seurakunnassa on tehty hätäratkaisuja. Tieto tilanteesta tuli, kun kesälomat loppuivat. Tämä menee yli ymmärryksen. Mielestäni tämä on lapsiperheiden pettämistä, josta vanhempien pitäisi nostaa iso äläkkä”, lapsityöntekijä Elisabeth Bäckman Herttoniemestä kuvaa kaupungin päätöstä olla tarjoamatta iltapäiväkerhoa kaikille hakijoille.

Herttoniemessä ja Tuomiokirkkoseurakunnassa kerhoon pääsevät kolmasluokkalaisetkin.

Helsingin kaupungin erityissuunnittelija Sami Eriksson pitää tilannetta ihan hyvänä:

“Tämä on suuri kaupunki ja on vaikea löytää kysynnän ja tarjonnan tasapaino koska tarve vaihtelee alueittain. Osalle tokaluokkalaisista ei ole paikkoja. Tokaluokkalaisia hakijoita oli 2200 ja 1500 heistä on nyt iltapäivätoiminnan piirissä. Tilanne on ihan ok”, hän sanoo. Vaihtoehdoksi järjestetylle iltapäivätoiminnalle hän ehdottaa puistoon menemistä omin eväin tai vanhempien keskenään järjestämiä hoitorinkejä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.