null Äänen opettaja

Äänen opettaja

Ääni käyntikorttina oli Laura Salovaaran opetusaihe toissa viikonloppuna Lapinlahden sairaalassa pidetyillä Koulu-festareilla.

Tapahtuma oli osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. Tee-se-itse -koulussa kuka tahansa sai opettaa mitä tahansa. Tarjolla oli kymmenittäin aiheita, kaikkea mahdollista ajattelun taidoista aromaterapiaan ja kitaransoitosta konsultointiin. Pihan valtasivat pyöränkorjauksen ja pallogrillauksen oppilaat, sisällä päntättiin bändivalaisua ja eläinetiikkaa.

– Festarien luonne kiinnosti minua. Jos idea on uusi, hullu ja hauska, lähden helposti mukaan, Salovaara sanoo.

– Tunnilla opimme ensin teoriaa puheäänestä. Sen jälkeen ryhdyttiin harjoituksiin. Ensin verryteltiin paikat vetreiksi jaloista päälakeen. Sitten alettiin äännähdellä, esimerkiksi naurettiin hohottamalla kuin joulupukki ja vienosti kuin Mikki Hiiri.

 

Energinen laulunopettaja opettaa äänenkäyttöä sekä yksittäisille laulajille että kuorolaisille, esimerkiksi Dominante ja Viva Vox -kuoroissa. Itse hän laulaa Lumen Valo -yhtyeessä.

– Festareilla tarjoutui tilaisuus tehdä vaihteeksi töitä puheäänen kanssa. Tein aikoinaan lopputyönikin ammattikorkeaan siitä, miten laulunopettajat voivat auttaa puheäänityöläisiä ennaltaehkäisevästi. Välillä tekee mieli puuttua asiaan ihan siksikin, että olen hyvin ääniherkkä ja minusta on kauheaa kuulla esimerkiksi puhelimessa ääntä, jossa on pahoja ongelmia, Salovaara perustelee.

Musiikki, tanssi ja laulaminen ovat kuuluneet pienestä pitäen hänen elämäänsä.

– Uravalinta ei kuitenkaan ollut yksioikoisen helppo. Olen ollut kiinnostunut monesta muustakin alasta ja vakavasti niitä harkinnutkin, mutta aina musiikkiprojektit ovat vieneet mennessään.

Tunneillaan hän auttaa korjaamaan ääneen vaikuttavia asentovirheitä. Ne voivat johtua esimerkiksi stressin aiheuttamista lukoista kehossa ja mielessä.

– Omakaan laulunopiskeluni ei ollut ongelmatonta, välillä oli kaikennäköistä äänihäikkää. Kokemuksesta on hyötyä työssä.

 

Terve sielu terveessä ruumiissa tuottaa Salovaaran mukaan myös hyvän puheäänen. Se on kantava, se nousee ja laskee ja siinä on erilaisia sävyjä, mutta ei mitään pakotettua. Äänen heikkouksia ovat esimerkiksi nasaalisuus, monotonisuus ja kuulumaton puhe.

Parhaat takeet hyvälle äänelle antavat hyvä kunto, terveet elämäntavat ja äänellä leikkiminen. Haukottelu ja vedenjuonti auttavat, tupakka on myrkkyä.

– Rykiä ei saisi eikä kipeäkurkkuisena puhua, Salovaara varoittaa.

Hän kertoo huomanneensa lauluopinnoissaan, että usein terveimmät äänet olivat niillä, jotka olivat kotoisin maalta.

– Siellä he olivat lapsena pitkin pihoja kiljuneet, nauraneet ja pörisseet mennessään. Lapsenomainen äänenkäyttö jää hyvällä tavalla päälle myös aikuisuuteen.

Hän myöntää itsekin joskus päästelevänsä omituisia ääniä julkisilla paikoilla.

– Se herättää hilpeyttä ja joskus ehkä vähän pahennustakin, Laura Salovaara nauraa.

Eräälläkin kauppareissulla hän pysäytti kaikki kaupassa olijat unohtaessaan, ettei oma spontaani vinkaisu olekaan aivan hiirenhiljainen.

 

 

P.S. Asun Haagassa, jossa minua viehättää alueen puistomaisuus.

 

Vaadin aitoutta itseltäni ja ylipäätään kaikelta. Kun tunnustaa, mitä on nyt, voi kehittyä eteenpäin.

 

Nautin, kun ihmiset laulavat ja nauttivat siitä. Kun lauletaan kauneimpia joululauluja, liikutun. Pala menee kurkkuun enkä pysty osallistumaan.

 

Tuula Hietamäki

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.