null Äänestyssuosituksia

Äänestyssuosituksia

Lähidemokratian tähtihetki lähestyy. Meillä on tilaisuus sanoa sanamme ja antaa äänemme kuulua kotikaupunkimme asioista. Kuntavaalit ovat kaikelle kansalle mahdollisuus olla omalta osaltaan päättämässä, kuka kaupunkiamme johtaa ja asioistamme päättää.

Nykyaikainen viestintätekniikka antaa kaikille mahdollisuuden vaikuttaa helposti myös enemmän kuin yhden äänen verran. Hyväksi tuntemaansa ehdokasta voi suositella myös omalle verkostolleen. Yhteydenpito päättäjiin on niin ikään yksinkertaista. Ehdokkaille ja valituille valtuutetuille on lupa esittää kysymyksiä ja ehdotuksia. Jos aktiivisuutta riittää, edustuksellisessa demokratiassa vaikuttaminen ei rajoitu vain neljän vuoden välein äänestämiseen.

Helsingin poliittinen värikartta luultavasti muuttuu ainakin jonkin verran tulevissa kuntavaaleissa. Se on tervettä. Vallanpitäjien vaihtaminen tarpeen tullen on edustuksellisen demokratian tärkeä arvo. Valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti. Äänestäjän pelko on viisauden alku. Se estää vallan väärinkäyttöä.

Helsingin nykyisessä kaupunginvaltuustossa on kartalta katsoen jotakin kummallista. Keskikaupungilta on valtuutettuja niin, että päät yhteen kolisevat. Sen sijaan usealta väkirikkaaltakin laitakaupungin alueelta puuttuvat omat edustajat tyystin. Eikö esimerkiksi Vuosaaresta löydy ehdokkaita, joihin oman alueen asukkaat luottaisivat? Paikallistuntemuksella voi olla iso merkitys alueen kehittämisessä.

Tämän päivän talousongelmat ja nykyaikainen elämänmeno ylimalkaan asettavat suuria haasteita siihen, miten kaupunkilaisten hyvinvointia voidaan lisätä. Helsingissäkin, missä periaatteessa on paljon rikkautta, eletään monenlaisten ongelmien ja puutteen keskellä.

Kaupungin päätöksenteolla ei kaikkea korjata. Paremman tulevaisuuden tekemiseen tarvitaan kaikkia, jotka haluavat huolehtia kaupunkilaisten parhaasta. Eri tahojen yhteistyöllä voidaan saada paljon aikaan. Siksi kirkon puolelta voi suositella kuntavaaleissakin sellaisia ehdokkaita, jotka ymmärtävät jotakin esimerkiksi kirkon ja kaupungin yhteistyöstä. Onneksi tällaisia ehdokkaita löytyy muun muassa kirkkovaltuutetuista lähes joka puolueesta.

Seppo Simola, päätoimittaja

seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.