null Aapinen ihanaan elämään

Aapinen ihanaan elämään

Hengästyttääkö kiire ja ahdistaako tavaran paljous? Pieni on kaunista ja hitaus olennaisempaa kuin nopeus, neuvoo Tuomas Kempiläinen suositussa elämäntaito-oppaassa.

  • Ama nesciri. — Ole  mielelläsi tuntematon.
    Jos haluat syvyyttä elämääsi, tuntemattomana oleminen on sinulle hyödyllisempää kuin että saat julkisuutta ja kiitosta suurilta joukoilta.
  • Benevolus omnibus. — Ole kaikkia kohtaan hyväntahtoinen.
    Tahdo hyvää niille, jotka välittävät sinusta, mutta myös niille, jotka ovat sinua loukanneet. Anna anteeksi ja unohda, jos joku on tehnyt väärin sinua kohtaan.
  • Custodi cor. — Varjele sydäntäsi.
    Harjoita itsekuria, niin ettei sydämesi ailahtele sinne tänne eikä suusi puhu turhan suuria. Säilytä muutenkin aistisi herkkinä.
  • Dilige solitudinem.  — Nauti yksinäisyydestä.
    Opettele pitämään yksinäisyydestä ja hiljaisuudesta, vaikka ne aluksi ahdistaisivatkin. Sillä vain  siten voit löytää rauhan ja levollisen olon. Siellä missä on paljon ihmisiä, on myös paljon hälyä ja sydän voi helposti rikkoutua.
  • Elige paupertatem. — Valitse köyhyys.
    Valitse yksinkertainen elämäntapa. Kun muistat, että usein vähemmän on enemmän, et nurise turhista.
  • Fuge. — Pakene.
    Ota välillä etäisyyttä arjen rutiineihin. Vältä ihmisjoukkoja ja viihdemelskettä ja varaa niiden sijaan aikaa yksinololle ja rauhoittumiselle — sillä et voi yhtä aikaa saavuttaa ikuisia asioita ja uusimpia muotioikkuja.
  • Gratias age. — Kiitä.
    Muista kiittää elämän antajaa! Kiitä Luojaasi aina, käyköön sinulle kuinka tahansa, sillä hän huolehtii sinusta ja ohjaa ikuisuudesta käsin kaikkea maailmassa. Raskaina hetkinä huokaile hänen puoleensa.
  • Humilia te. — Ole nöyrä.
    Älä korosta itseäsi, äläkä pidä itseäsi muiden yläpuolella. Siten voit päästä lähemmäksi Jumalaa ja myös muita ihmisiä.
  • Intentio pura. — Pidä tarkoitusperäsi puhtaina.
    Muista hyvää tehdessäsi, että sen perimmäinen tarkoitus on tuottaa iloa Luojallesi, joka tuntee sydämesi ja rakastaa hyväsydämisiä. Jumalan silmissä olennaisempaa on hyvä tarkoitus kuin täydellinen lopputulos.
  • Carissim qui premunt. — Pidä rakkaimpina ystävinäsi niitä, jotka arvostelevat sinua.
    Pidä rakkaimpina ystävinäsi ja tukijoinasi niitä, jotka arvostelevat sinua. Tutki itseäsi ja tekojasi heiltä saamasi palautteen pohjalta. Jos ymmärrät ja tulkitset palautteen oikein, voit sen pohjalta korjata virheesi ja toimia vastaisuudessa viisaammin.
  • Labore et dolore. — Näe vaivaa vaikka kyyneliin asti.
    Kadotat onnen, jos etsit vain omaa mielihyvääsi ja mainetta. Niiden sijaan suostu käymään läpi vaikeitakin asioita. Onni ei ole otettavissa. Sen voi saavuttaa vain antautumalla vaivannäköön, johon usein liittyy myös kipua, huokailuja ja itkua.
  • Magnus qui minimus. — Suurin on se, joka on pienin.
    Arvostetun aseman tavoitteleminen on osoitus ylpeydestä. Itsensä ja omien tekemisiensä pitäminen muita tärkeämpinä on itsekkyyttä. Loppupeleissä suurin on se, joka auttaa muita ja antaa lahjansa muiden käyttöön.
  • Neminem spernas. — Älä väheksy ketään.
    Älä mene mukaan toisten mollaamiseen. Yritä elää niin, ettet halveksi etkä vahingoita ketään, vaan osoitat myötätuntoa ahdistuneita ja apua tarvitsevia kohtaan.


Ohjeita elämän louhikkoiselle tielle

Monet ovat kyllästyneet elämään aina vain nopeammassa tahdissa, olemaan koko ajan tavoitettavissa ja hankkimaan jatkuvasti uusia tavaroita. Sellainen väsyttää ja hajottaa. Mutta mikä eheyttäisi?
1300- ja 1400-luvulla eläneen Tuomas Kempiläisen hyvän elämän aakkoset ovat jälleen ajankohtaiset. Niissä avainsanoja ovat hitaus, pienuus, yksinolo, niukkuus ja itsekuri.
Kempiläistä pidetään yhtenä kristillisen mietiskelykirjallisuuden tärkeimmistä hahmoista. Hän kirjoitti kaikkiaan yli kaksikymmentä teosta, runoja, rukouksia ja kirjeitä. Hänen tunnetuin teoksensa on Kristuksen seuraamisesta.
1700-luvulla Kempiläisen ajatuksista innostui Gerhard Tergsteegen, itseoppinut protestanttinen hengenmies. Tergsteen valitsi Kempiläisen teoksista lyhyitä lauselmia, joista hän kokosi teoksen Pieni Kempi.
Kirjasesta tuli valtavan suosittu, myös Suomessa.
— Kirja kuului meillä aikanaan joka kodin perusvarustukseen. Se oli pieni ja riittävän edullinen, joten siihen oli köyhemmilläkin ihmisillä varaa. Katekismusta opiskeltiin kristinoppia, mutta Pienestä Kempistä haettiin apua ja syvyyttä jokapäiväisen elämän kysymyksiin, kertoo eläkkeellä oleva Munkkivuoren seurakunnan kirkkoherra Silja Forsberg.
Pienestä Kempistä ilmestyi viime vuonna uusi suomennos, jonka Forsberg on tehnyt. Suomennos perustuu Pienen Kempin 4. saksankieliseen
painokseen, joka on vuodelta 1759. Se löytyi internetin kautta.
— Vanhoja painoksia kirjasta ei juurikaan löydy. Ne on luettu puhki sekä meillä että muualla.
Edellinen suomennos on vuodelta 1932. Sitä saattaa ehkä vielä hyvässä lykyssä löytyä
joiden vanhojen talojen ullakoilta. Tuomas Kempiläinen kirjoitti hyvän elämän ohjeensa alun perin luostarissa asuville munkeille, joihin itsekin kuului.
— Pieni Kempi paljastaa, että he painiskelivat samojen asioiden kanssa kuin nykyihminenkin.
Näyttää siltä, että vaikka ajat muuttuvat, tietyt ihmisenä olemisen peruskysymykset pysyvät. Yletön kiire, puhe ja ihmisten kanssa oleminen repii sielua hajalle, yksinolo ahdistaa, pinnallisuus piinaa, keskittyminen olennaisiin asioihin on työlästä ja heittäytyminen Jumalan varaan vaikeaa, Forsberg toteaa.

  • Omne tempus Deo. — Anna kaikki aikasi Jumalalle.
    Elämänkulussa huomaa, miten nopeasti vuodet menevät. Älä vain ajelehdi kiireen virran mukana, vaan pysähdy ja anna aikaa itsellesi, läheisillesi ja Luojallesi. Ei ole mitään hyödyllisempää kuin aika, jonka vietät Jumalan kanssa — ja hänen tarkoittamallaan tavalla. Mietiskele häntä ja hänen tahtoaan monella tapaa ja monesta näkökulmasta.
  • Placet-ne Deo. — Älä toimi Jumalan tahtoa vastaan.
    Älä toimi omaatuntoasi vastaan, älä edes suuresta pelosta — tai rakkaudesta. Äläkä luota liikaa itseesi, vaan hae keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa. Välillä tekee hyvää vaieta enemmän ja puhua vähemmän. Opettele ennemminkin ottamaan vastaan neuvoja kuin neuvomaan itse koko ajan toisia. On turvallisempaa olla välillä suojassa kuin aina esillä.
  • Quid ad te? — Mitä se sinulle kuuluu?
    Älä anna arviotasi asioista, jotka eivät sinua koske. Äläkä ollenkaan sekaannu asioihin, jotka eivät sinulle kuulu. Tee sen sijaan ajoissa se, mikä sinun tulee tehdä, niin voit jälkeenpäin olla paremmalla tuulella ja saat säilytettyä sielunrauhasi.
  • Revertere. — Vetäydy sisimpääsi.
    Palaa ajoittain sydämesi sisimpään ja sulje ovi. Ihminen, joka ei kuuntele itseään, kadottaa itsensä ja jähmettyy eikä enää tiedä, kuka hän on.
    Vältä tietoisesti asioita, jotka tekevät sinut rauhattomaksi. Pahat puheet, joita kuulet, vahingoittavat sisintäsi. Häpeälliset teot nolottavat. Karta vihaisia ja keskittymiskyvyttömiä ihmisiä — ja viipyile sydämesi hiljaisuudessa vaiti Jumalasi kanssa. Parhaimmillaan Jumalan seurassa oleminen synnyttää iloa, viisautta ja taivaallisen toivon näköaloja.
  • Sobrius esto. — Ole kohtuullinen.
    Valitse pelkistetty elämäntapa. Ole kohtuullinen syömisessä, asiallinen pukeutumisessa, kunnioittava käytöstavoissa, kypsä neuvoissa, sinnikäs vastoinkäymisissä, nöyrä onnistumisissa, kiitollinen hyväntahtoisuudesta, kärsivällinen tuskissa ja myönteinen arvostelun keskellä.
  • Time Deum. — Kunnioita Jumalaa.
    Älä ole ylimielinen onnen hetkellä äläkä vaivu epätoivoon vaikeuksissa. Luovuta itsesi kokonaan Jumalalle, niin raskas tulee siedettäväksi. Muista, että rauha syntyy usein kärsivällisyydestä.
  • Vende omnia. — Myy kaikki.
    Luovu turhasta mukavuudenhalustasi. Tee hyvä vaihtokauppa: usko itsesi Luojan haltuun, niin saat häneltä kaiken niin maallista kuin iankaikkistakin elämää varten. Sillä ei kukaan ole vapaampi kuin se, joka on luopunut helpon elämän tavoittelusta ja antanut itsensä Luojansa käyttöön. Paneudu siihen mitä teet, ettei elämä mene ohi.
  • (Xus) Christus sit vita. — Kristus olkoon elämäsi.
    Maailmassa on niin paljon kaikkea, että tärkein usein unohtuu ja olennainen jää syrjään. Muista silloin lapsuuden yksinkertainen usko, iltarukous, suvivirsi. Kristus olkoon elämäsi, mietiskelysi ja toivosi kohde.
  • (Y) Hymnos cane Deo. — Ylistä Jumalaa yksinäisyydessä.
    Ihmisen perimmäinen tarkoitus on rakastaa Luojaansa koko sydämestään, ylistää häntä rukoilemalla yksinäisyydessä ja pitämällä huolta veljistä ja sisarista lähellä ja kaukana.
  • Zachae! descende. — Sakkeus! Astu alas!
    Rakas ystävä! Astu alas oman viisautesi korkeuksista ja ala opiskella Jumalan koulussa nöyryyden, lempeyden ja kärsivällisyyden hyveitä. 


Hyvän elämän aakkoset ovat kirjasta Pieni Kempi (Kirjapaja 2008).
Aakkosten selitykset perustuvat Pieneen Kempiin ja Silja Forsbergin haastatteluun.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.