null Aikamatka Golgatalle

Pikku yllätys. Koulukiusattu nuorimies astuu aikakoneeseen ja päätyy Golgatalle. Kuva: Image Source

Pikku yllätys. Koulukiusattu nuorimies astuu aikakoneeseen ja päätyy Golgatalle. Kuva: Image Source

Aikamatka Golgatalle

Kirja Arvaa, mitä aikaa eletään: Karl Glogauer ei löydä paikkaansa järjen aikakaudella.

Koulukiusattu nuorimies tilkitsee sisäistä tyhjyyttään folk-musiikin kuuntelulla, lyhyeksi jäävillä seurustelusuhteilla, mystiikan opintopiireillä ja pubifilosofien opetuksilla.

Tähän mennessä kyse voisi olla mistä tahansa romaanista, joka kuvaa 1960-luvun ”svengaavan” Lontoon opiskelijapiirejä ja ulkopuolisen nuoren ikuista jaakobinpainia. Mutta Michael Moorcockin Katso ihmistä! -romaani on nimenomaan tieteiskirjallisuutta.

Glogauer tutustuu omintakeiseen fyysikkoon, joka kehittelee aikakonetta. Koehenkilöksi lupautuva Glogauer haluaa Palestiinaan, vuoteen 29 jKr. Itsesäälissä rypevä armon etsijä toivoo pääsevänsä todistamaan evankeliumien tapahtumia, Jeesuksen ristikuolemaa ja ylösnousemusta.

Aikakone iskeytyy erämaahan. Essealaiset pelastavat pahasti loukkaantuneen Glogauerin ”henkiolentojen vetämistä rautaisista sotavaunuista”. Aikamatkaaja päättää esiintyä syyrialaisena kauppiaana. Hän tutustuu Johannes Kastajaan ja essealaisten yhteisön luostarimaiseen elämään.

Verkkaisen alun jälkeen tapahtumat lähtevät vyörymään kohti yllättävää, hurjaa ja traagista loppua. Juonta ei sovi tätä enempää paljastaa, siksi radikaalista evankeliumien uudelleenkirjoituksesta on kyse.

Brittiläinen Michael Moorcock (s. 1939) oli 1960-luvulla keskeisiä vaikuttajia tieteis- ja fantasiakirjallisuuden ”uudessa aallossa”. Moorcock ja hänen aikalaisensa käänsivät huomionsa avaruusmatkoista ihmismielen sisäisiin avaruuksiin. He toivat mukanaan kaunokirjallisia arvoja ja aikuislukijaa puhuttelevaa sisältöä. Perinteisen scifin teknologiapainotteisuuden sijasta ammennettiin psykologiasta ja filosofiasta.

Mikä saa toiset samaistumaan kärsimyksiin ja toiset huutamaan kuorossa Barabbasta?

Katso ihmistä! julkaistiin alun perin New Worlds -lehdessä. Pitkä novelli voitti Nebula-palkinnon. Moorcock laajensi sen täyspitkäksi kirjaksi, joka ilmestyi vuonna 1969.

Monessa mielessä Katso ihmistä on mitä 1960-lukulaisin kirja. Se kysyy ja kyseenalaistaa, ilmeisen tahallaan myös provosoi. Moorcock herätti Englannissa suuttumusta, vaikka mistään Salama-sodasta ei ollut kyse.

Raimo E. Tikkasen sujuva suomennos ilmestyy neljä vuosikymmentä alkuteoksen jälkeen. Kustantajana on tamperelainen, laatu-scifiin ja fantasiaan erikoistunut Vaskikirjat. Toivottavasti suuttumukset voidaan jo ohittaa ja keskittyä pienoisen kulttikirjan aikaa kestäneisiin puoliin.

Moorcock kuvaa nykyihmistä sieluaan etsimässä. Romaanin rönsyilevät pohdinnat pureutuvat syyllisyyteen ja pelkoon, siihen, miksi arkielämämme on niin väkivallan kyllästämää, ettemme enää huomaa sitä. Järjestäytyneiden uskontojen totuuksia epäillään, mutta tieteestäkään ei ole kestäväksi ihmisyyden perustaksi.

Glogauer esittää miksi-kysymyksiä kuin Mika Waltarin Sinuhe. Yksi suurimmista jää leijumaan ilmaan: mikä saa toiset samastumaan kärsimyksiin, kantamaan huolta luomakunnan tilasta – ja toiset huutamaan kuorossa Barabbasta.

Michael Moorcock: Katso ihmistä!
Suomennos Raimo E. Tikkanen, graafinen muotoilu ja kuvitus M-L Muukka.
Vaskikirjat 2009. 159 s., 18 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.