null Aikuisen läsnäoloa tekstiviestillä

Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Aikuisen läsnäoloa tekstiviestillä

”Olenko sopivan painoinen?” ”Miten saisin vastakkaisen sukupuolen kiinnostumaan itsestäni?” Kasvuikäisten lasten päässä vilisee kysymyksiä, joista ei ole aina helppoa mennä keskustelemaan aikuisten kanssa.

Seurakunnilla on käytössä tekstiviestitukipuhelin eli ”Tekstaritupu”, johon koululaiset voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä. Viesteihin vastaavat ”Tuput” eli tehtävään koulutetut työntekijät.

Tekstaritupu on käytössä eri puolilla Suomea. Espoossa palvelua alettiin tarjota viime keväänä, ja sille oli heti kysyntää.

”Vilkkaimpina viikkoina tuli 150 kysymystä, ja vähimmillään Tupulle lähetettiin 30 viestiä viikossa”, kertoo Tekstaritupusta Espoossa vastaava erityisnuorisotyönohjaaja Piia Kanniainen-Anttila Leppävaaran seurakunnasta.

Matalan kynnyksen kohtaamismuoto

Tekstaritupua on markkinoitu alakoululaisille. Tarkoituksena on tarjota heille matalan kynnyksen kohtaamismuoto.

Kysyjä ja vastaaja jäävät toisilleen tuntemattomiksi. Sillä on iso merkitys.

”Tupulle tulee kysymyksiä, joita ei muuten esitettäisi”, Kanniainen-Anttila sanoo.

Lasta saattavat mietityttää esimerkiksi kaverien saamisen vaikeus tai koulukiusaaminen. Usein myös omaan kasvuun tai seurustelun aloittamiseen liittyvät asiat hämmentävät.

”Tuonikäisten ajatuksissa näyttää tapahtuneen vain vähän muutoksia kolmessakymmenessä vuodessa. Edelleen on tykkäämisjuttuja, kaveriasioita ja sitä, että äiti ei tajua”, naurahtaa Kanniainen-Anttila, jolla on itselläänkin lapsia.

Iltapäivän tyhjiö täyttyy

Joskus lapset tuntuvat testaavan, vastaako Tupu kysymyksiin oikeasti. He tiedustelevat esimerkiksi, mitä päivystäjä tekee tai mikä on hänen lempivärinsä.

”Sellaiset kysymykset eivät palvele tarkoitusta, mutta niihinkin vastataan. Myöhemmin lapselta voi tulla oikea kysymys”, kertoo Espoonlahden seurakunnan nuorisotyönohjaaja Stella Björkholm.

Björkholm uskoo Tekstaritupun täyttävän iltapäivien tyhjiötä.

”Vanhemmat eivät ole kotona, tai vaikka olisivatkin, he eivät ehkä ole kuulolla. Tekstaritupu tarjoaa aikuisen läsnäoloa viestillä”, Björkholm sanoo.

Keväällä Tupu sai monilta lapsilta kiitosviestejä, että tekstiviestit olivat auttaneet heitä.

Ohjausta aikuisen puoleen

Jos lapsella on tarvetta pidempään keskusteluun, päivystäjä voi kehottaa häntä juttelemaan lähipiirinsä aikuisen kanssa. Silloin kun sopivaa aikuista ei löydy, lapselle annetaan seurakunnan työntekijän tai jonkun muun auttajan yhteystiedot lähiseudulla.

”Espoossa toimii laaja tukiverkosto. Täällä on helppo ohjata koululaista eteenpäin”, sanoo Kanniainen-Anttila.

Mikäli haluaa jutella edelleen anonyymisti mutta pidemmin sanankääntein, yksi mahdollisuus on ottaa yhteyttä Nettitupuun osoitteessa www.nettitupu.fi. Vuosi sitten seurakunnissa lanseerattiin valtakunnallinen palvelu, johon kuuluu mahdollisuus chat-keskusteluun aikuisen kanssa.

Chat on auki vain määrättyinä aikoina, mutta Nettitupulle voi lähettää myös off-line-viestejä. Niihin ei kannata odottaa reaaliaikaista vastausta, vaan lähettäjän antamaan sähköpostiosoitteeseen reagoidaan viiveellä. Myöskään Tekstaritupu ei ole tarkoitettu akuutimpien kriisien ratkaisemiseen, koska se toimii vain koulupäivien aikana. Esimerkiksi perjantai-iltana Tupulle lähetettyyn viestiin reagoidaan maanantaina.

Muita lasten ja nuorten auttavia palveluja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) toimii maanantaista perjantaihin kello 14–20 ja lauantaista sunnuntaihin kello 17–20.

Väestöliiton nuorten nettisivuilla www.vaestoliitto.fi/nuoret voi kysyä seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista. Palvelu palaa kesätauolta 3. syyskuuta. Väestöliiton pyörittämä Poikien puhelin (p. 0800-94884) puolestaan palvelee maanantaista torstaihin kelo 13–18.

Perheväkivallasta kärsivä voi rekisteröityään varata Ensi- ja turvakotien liiton Nettiturvakodista kahdenkeskisen verkkokeskusteluajan. Palvelu löytyy osoitteesta www.turvakoti.net kohdasta ajanvaraus.

Akuuteissa kriiseissä kaikenikäisiä palvelevat Espoon sosiaali- ja kriisipäivystys (p. 09 816 42439) sekä Espoon SPR:n turvatalo (p. 09 8195 5360).

Tekstaritupu pähkinänkuoressa

Tekstaritupu on mobiilipalvelu, joka toimii jo parillakymmenellä paikkakunnalla Suomessa. Se on suunnattu kouluikäisille lapsille ja nuorille elämän suurten ja pienten kysymysten selvittämiseen. Tupua voi lähestyä millä tahansa aiheella, joka askarruttaa ja vastauksen saa aina.

Palvelun periaatteisiin kuuluu viestin lähettäjän, lapsen tai nuoren, anonymiteetin säilyttäminen. Moni lapsi ja perhe on päässyt tärkeän avun lähteelle Tekstaritupun avulla.

Tupu vastaa koulupäivisin, ei viikonloppuisin, myöhään illalla tai koulun loma-aikoina. Kysyjä saa vastauksen viimeistään seuraavana koulupäivänä.

Tupuna toimii aina koulutettu seurakunnan työntekijä, useimmiten nuorisotyönohjaaja tai pappi. Lisätietoa Tekstaritupusta saa osoitteesta www.tekstaritupu.net.

Stella Björkholm

Espoonlahden seurakunta

TEKSTARITUPU ESPOOSSA:

Lähetä viesti numeroon: 18200

kirjoita viestin alkuun ”Tupu”.

Palvelu on lähettäjälle maksuton.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.