null Aina iloinen jääkiekkokasvo

Aina iloinen jääkiekkokasvo

Jääkiekkoilijat lämmittelevät ennen peliä Hartwall Areenan käytävillä, kilpailuiden vapaaehtoiset hoitavat rivakasti tehtäviään, ja Tuula Puputti auttaa joukkueen huoltajaa. Hän nauraa iloisen kuplivaa nauruaan, kunnes katoaa kisamaskotti HockeyBirdin valtavan hahmon taakse. Aina hyväntuulinen ja avulias Puputti toimii jääkiekon MM-kilpailuissa palvelukoordinaattorina.

Puputin työt kisaorganisaation palveluksessa alkoivat jo syksyllä 2010, kun hänen edellinen pestinsä Suomen Olympiakomiteassa päättyi. Jääkiekon MM-kilpailut ovat mieleinen työ entiselle maajoukkuejääkiekkoilijalle. Omalla urallaan maalivahtina toiminut Puputti saavutti olympiapronssia Naganossa, kolme MM-pronssia ja kaksi EM-kultaa.

– Nyt on samanlainen olo kuin silloin, kun pelasin itse: odotellaan, vatsanpohjassa on perhosia ja hype tekee tuloaan. Edessä on huippusuoritus, josta pitää osata myös nauttia.

– Toisaalta jääkiekkoilijana työn ja levon suhde oli arvokilpailuissa hyvin erilainen. Silloin keskityttiin vain seuraavaan peliin. Nyt on miljoona asiaa meneillään samanaikaisesti, Puputti summaa.

 

Jääkiekkoura opetti Tuula Puputille paineen- ja kiireensietokykyä, joista molemmista on hyötyä kaksiviikkoisessa turnauksessa. Työ Olympiakomiteassa taas auttoi ymmärtämään joukkueiden erityistarpeet pitkissä arvokilpailuissa.

Mukana ovat 16 maan joukkueet, jotka on jaettu kahteen lohkoon. Jaettujen kilpailuiden alkusarjat ja neljännesfinaalit pelataan Helsingissä ja Tukholmassa. Semifinaalit ja mitalipelit pelataan Helsingissä.

Palvelukoordinaattorin työkenttä on ollut laaja. Tehtävinä ovat olleet joukkueiden majoitus- ja päiväohjelmajärjestelyt sekä erilaiset vapaaehtoisten rekrytointiin liittyneet projektit, esimerkiksi tapahtumatuotantokoulutus Vierumäellä, työllistämisohjelmat ja lukuisat kansainväliset kokoukset kilpailuiden omistajan eli Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) kanssa. Lisäksi Puputti on ollut mukana 800 vapaaehtoisen rekrytoinnissa ja kouluttamisessa.

 

Vapaaehtoisista suurin osa on rekrytoitu internetin välityksellä, mutta myös Helmi Liiketalousopistosta on mukana 200 liiketalouden ja matkailun opiskelijaa ja Henkilöstökeskuksesta on tullut 50 nuorta työllistämisprojektin kautta. Ilman vapaaehtoisia olisi mahdotonta järjestää näin suuria tapahtumia.

Päivät venyvät pitkiksi niin vapaaehtoisilla kuin Puputillakin. Vapaaehtoisten avuliaisuus, innostus ja kyky sytyttää kaverikin ovat tehneet vaikutuksen.

– Ilmapiiri kilpailuissa on aina hyvin energisoiva ja innostava. Kilpailuiden jälkeen, kun puhelin vihdoinkin lakkaa soimasta, tulee usein tyhjä, jopa hylätty olo. Toisaalta silloin on aikaa keskittyä perheeseen, ystäviin ja harrastuksiin. Suuntaan kisojen jälkeen varmasti golfkentälle. Siellä kisastressi pääsee purkautumaan, kun keskittyminen peliin vie kaiken huomion.

 

P.S. Asun kilpailuiden ajan Helsingin Hartwall Areenassa, koska järjestelyjä riittää. Toivottavasti ehdin käymään ihan omassa kodissani kantakaupungilla.

 

En ole koskaan voittanut jääkiekon maailmanmestaruutta. Halusin olla ensimmäinen suomalainen naismaalivahti, joka sen kunnian saisi.

 

Nautin golfkierroksesta Kytäjän maisemissa Murun kanssa. Eagle oli kerran aivan hilkulla, mistä innostuin suuresti.

 

Susanna Sokka

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.