null Äiti on supermahtava

Kaksi polvea puutarhureita. Sanna ja Eevi Partanen hoitavat rivitalokodin istutukset Pitäjänmäessä. Perheen isää ja poikia ne eivät kiinnosta.

Kaksi polvea puutarhureita. Sanna ja Eevi Partanen hoitavat rivitalokodin istutukset Pitäjänmäessä. Perheen isää ja poikia ne eivät kiinnosta.

Äiti on supermahtava

Nykyäidit keskittyvät lapsiinsa enemmän kuin heidän omat äitinsä tekivät.

Teksti Pihla Tiihonen
Kuva Sirpa Päivinen

Eevi Partanen, 11, suunnittelee äitinsä Sanna Partasen kanssa istutuksia etupihalle. Ainakin orvokkeja pitää saada.

– Tykkään kun orvokit nukahtavat illalla ja avautuvat aamulla tervehtimään, kun lähden kouluun, Eevi selittää.

Puutarhatyöt ovat tyttären ja äidin yhteinen harrastus. Pitäjänmäessä sijaitsevassa rivitalokodissa on etu- ja takapihaa yhteensä kuusikymmentä neliötä. Pihat puskevat lumikelloja sekä herukka- ja karviaispensaita. Eevin suosikkeja ovat omena- ja luumupuu, joista voi poimia syksyllä välipalaa.

Istutukset on suunniteltu olemaan parhaimmillaan keväisin ja syksyisin. Kesällä Eevi ja Sanna nimittäin kasvattavat raparperia, salaattia ja yrttejä Kuopion mökillä, hoitavat kukkia Karjalohjan mökillä sekä perunoita ja mansikkaa Kuusamon mökillä.

– Hätyytämme Kuusamossa poroja, jotka syövät mansikoita ja orvokkeja, Eevi kertoo.

Eevin perheeseen kuuluu yrittäjä-äiti, isä sekä 9- ja 4-vuotiaat pikkuveljet.

– Mutta pihahommat ovat vain minun ja äidin juttu. Katsomme myös telkkarista yhdessä puutarhaohjelmia.

Äidit antavat aikaa lapsilleen yhä enemmän. Kiireisyys ei vähennä lapsille omistautumista, vaan mieluummin tingitään muusta. Korkeasti koulutetut äidit hoitavat lapsiaan erityisen paljon.

Äidit keskittyvät yksinomaan lapsiin, esimerkiksi läksyissä auttamiseen ja yhdessä ulkoilemiseen, noin 15 tuntia viikossa. Nykyäidit saivat 1980-luvulla omilta äideiltään huomiota lähes kolme viikkotuntia vähemmän.

Tutkimustulokset ovat vuoden 2012 Perhebarometrista. Lapsiin käytetyn ajan lisääntymisen epäillään heijastavan yleisempää kulttuurista muutosta.

– Olen miettinyt, mitkä asiat menivät äitini kanssa hyvin ja mitkä epäonnistuivat. Koetan tehdä oman tyttöni kanssa kaiken mahdollisimman hyvin, Sanna sanoo.

Robinin kuvat tervehtivät Eevin huoneen ovella. Fanitus yhdistää tytärtä ja äitiä, jotka ovat käyneet katsomassa Robinia livenäkin.

Huoneen lattiaa peittää ruttuinen pinkki matto, jonka poimuissa ajelehtii sukkia, paitoja ja pehmoleluja. Sängynpeitto on myttynä jättimäisen unipupun vieressä.

– Siivoaminen on melkein ainoa asia, josta riitelemme Eevin kanssa säännöllisesti, Sanna kertoo.

– Minusta siivoaminen on ikävystyttävää, Eevi toteaa.

Hän mieluummin keskustelee äitinsä kanssa sellaisista aiheista kuin tarvitseeko olla niin kuin muut, kuka keksi ajan ja mistä kynsi koostuu.

– Eevi on syvämietteinen tyttö, hänen äitinsä kehuu.

Eevi kirjoitti muiden Pitäjänmäen peruskoulun neljäsluokkalaisten kanssa äidistään tätä juttua varten. Kysymykseen ”Mitä muuttaisit äidistäsi?” Eevi vastasi: ”Hän on täydellinen. Jos lähtisin muuttamaan äidistäni edes yhtä asiaa, hän ei olisi enää sama”. Suurin osa koululaisista oli samoilla linjoilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.