Äitien koulutus vähentää silpomista

Äitien koulutus vähentää silpomista

Kirkko & kaupunki kertoi (15.1.) tyttöjen sukuelinten silpomisesta. Syvään juurtuneita haitallisia perinteitä on vaikea kitkeä. Kehitysyhteistyön avulla ihmisoikeusloukkauksiin voidaan puuttua.

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus on tehnyt tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa vuodesta 2007 lähtien paikallisen Candlelight for Health, Education and Environment -kansalaisjärjestön kanssa. Työn tulokset osoittavat, että äidit ovat muutoksen keskiössä.

Elämäntaidot ja tiedot, mutta toisaalta myös haitalliset perinteet periytyvät usein juuri äideiltä lapsille. Näin ollen nämä voidaan kitkeä äitien tarpeita kuuntelemalla ja heitä kouluttamalla. Äidit haluavat luoda lapsilleen turvaa ja tarjota selviytymiskeinoja tulevaisuuden varalle kaikkialla maailmassa. Monet äidit kuulevat silpomisen haittavaikutuksista ensimmäistä kertaa elämässään kansalaisjärjestöjen pitämissä koulutuksissa.

Esimerkiksi somalimaalaiselle Hinda Abdi Raalibille valkeni koulutuksessa, että hänen kuukautisten aikana ja avioelämässä kokemat tuskansa sekä hengenvaara synnyttäessä johtuivat silpomisesta. Sen ymmärrettyään hän päätti säästää oman tyttärensä silpomiselta sekä jakaa tietonsa niiden äitien kanssa, jotka eivät vielä tajua tätä.

Äiteihin kannattaa panostaa, sillä heidän laiminlyömisensä tulee ihmisoikeuksien toteutumisen näkökulmasta kalliiksi.

Milla Mäkinen

tasa-arvokoordinaattori,
Solidaarisuus

Jaa tämä artikkeli: