null Aivovuoto Venäjältä kiihtyy

Nuoret lähtevät. Liki puolet Venäjältä muuttaneista on 20–35-vuotiaita.

Nuoret lähtevät. Liki puolet Venäjältä muuttaneista on 20–35-vuotiaita.

Aivovuoto Venäjältä kiihtyy

Laman partaalla keikkuva talous ei lupaa hyvää tuloille.

Teksti ja kuva Pavol Stracansky / IPS
Talouspakotteet ja poliittinen ilmapiiri vauhdittavat älymystön lähtöä Venäjältä. Seurauksena on lisää ongelmia Venäjän taloudelle, asiantuntijat arvioivat.

Venäjän toiminta Krimillä ja Ukrainassa ei miellytä kaikkia opiskelijoita ja keskiluokkaan kuuluvia. Vaikka lännen talouspakotteet eivät vielä pure kovaa, tilanteen uskotaan pahenevan.

Lähtöpäätöksiä on jo tehty. Novorossijskissa Etelä-Venäjällä asuva tohtori Roman Kramskoi on menossa töihin Saksaan. Hän etsii lännestä rauhallisempia oloja.

– Päätös ei ole suora seuraus nykyisestä poliittisesta tilanteesta ja pakotteista, mutta ne olivat viimeinen pisara, hän sanoo.

Venäläisen median mukaan alkuvuosi on tuonut rutkasti kyselyjä yrityksille, jotka välittävät venäläisille työpaikkoja länsimaista. Maastamuutto on kuuma keskustelunaihe netissä.

Kansainvälisissä venäläisyrityksissä pelätään pakotteiden vaikutuksia. Bisnekset ulkomailla helpottuvat, kun lähtee sinne itsekin, osa yrittäjistä sanoo. Venäjälle jääminen voi merkitä yhteistyökumppaneiden menettämistä.

Moskovalainen opiskelija Zhenia Morozova oli aikonut lähteä Lontooseen opiskelemaan taidetta vähän vanhempana. Pakotteet vauhdittivat hänen suunnitelmiaan.

– Olen hankkinut tarvittavat tiedot ja neuvotellut vanhempieni kanssa rahoituksesta. En halua pakotteiden pilaavan opintohaaveitani, hän sanoo.

Venäjän ongelmana on jo ennestään vähenevä ja ikääntyvä väestö. YK ennustaa, että vähennys voi olla jopa 40 prosenttia nykyisestä 142 miljoonasta vuoteen 2050 mennessä. Talous joutuu koville, jos luovin ja tuottavin osa väestöstä lähtee maasta.

Levada-tutkimuslaitoksen viimevuotisen kyselyn mukaan lähes neljännes venäläisistä – ja nuorista vielä useampi – oli harkinnut maastamuuttoa.

Moskovalainen professori Andrei Korotajev pitää hyvänä sitä, että korkeasti koulutetut osaajat lähtevät ulkomaille, kunhan he palaavat uusien tietojensa ja kokemustensa kanssa.

Nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä lähtöä tekevät eivät kuitenkaan suunnittele paluuta, kuten eivät jo ulkomailla olevatkaan, arvioi Moskovan Riac-ajatushautomon johtaja Andrei Kortunov.

Venäjän johto on perillä riskeistä. Pääministeri Dmitri Medvedev on peräänkuuluttanut keinoja, joiden avulla opiskelijat ja koulutettu väki saadaan pysymään maassa.

Asiantuntijoiden mukaan ratkaisevaa ei ole yksin Ukrainan-politiikka. Vladimir Putin on vuonna 2012 alkaneella presidenttikaudellaan rajoittanut ihmisoikeuksia kiihtyvällä tahdilla.

Viime kuukausina on luonnosteltu lakeja rajoittamaan kokoontumis- ja sananvapautta sekä tiedonvälitystä internetiä myöten. Venäjän sosiaalisen median keulahahmo Pavel Durov lähti hiljan maasta.

– Jos ihmisten halutaan palaavan Venäjälle, ideologisen ilmaston on muututtava, Kortunov sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.