null Ajan hermolla

Ajan hermolla

Kirjallisuuspiirissä keskustelu on vilkasta ja joskus joudutaan äänestämään.

Hämeenkylän seurakunnan kirjallisuuspiiri kokoontuu aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina Pähkinärinteessä. Kerhotilan täyttää iloinen puheensorina, kun osallistujat asettuvat pöydän ääreen.

Riitta Koistinen toimii kirjallisuuspiirin ”avaimenkantajana”. Hän pitää huolta käytännön asioista, kuten tilan avaimesta ja huolehtii, että seuraavaksi kerraksi sovitaan luettava kirja.

Toinen kirjallisuuspiirin kantavista voimista on äidinkielenopettaja Kaarina Kallio. Hän on toiminut piirissä sen perustamisesta, syksystä 1987 lähtien.

— Vanhustyön johtokunta perusti lukupiirin melko pian sen jälkeen, kun Hämeenkylästä oli tullut oma seurakunta, Kallio kertoo.

Osallistujat pysyivät pitkään samoina, mutta aina välillä on mukaan tullut ilahduttavasti uusia jäseniä. Varsinkin viime syksynä piiri ihan piristyi uusista osallistujista. Yksi vanhimmista, myös iältään, on alusta asti mukana ollut Meri Castren, 92.

Elämäkertoja ja pieniä helmiä

Helmikuun kokoontumisessa keskusteltiin Heidi Köngäksen romaanista Jokin sinusta. Kirja kertoo lapsen kahdesta äidistä, molempien äitien ja lapsen itsensä näkökulmasta. Kun jokainen voi tuoda piirissä esille kirjan herättämät ajatukset, keskustelu on vilkasta ja antoisaa.

Usein keskustellaan myös muista kirjoista, vaikka oman kirjahyllyn aarteista, jotka ovat löytyneet uudelleen, ja hyviä lukuvinkkejä satelee. Elämänkerroista pidetään, ja keskustelussa vilahteleekin Enid Blytonin elämänkerta ja Tapiovaaran veljeksistä kertova Yksitoista Tapiovaaraa, mutta myös Finlandia-ehdokkaat.

— Kirjallisuuspiiri on ajan hermolla, ja usein olemme aikaamme edellä. Luimme jo keväällä ehdokkaana olleen Nevanlinnan Marien ja voittajan Sofi Oksasen Puhdistuksen, Riitta Koistinen kertoo.

Mika Waltarin juhlavuonna luettiin toki Waltaria, mutta usein yritetään löytää kirjamaailman pieniä helmiä, esimerkkinä vaikka Bo Carpelanin Kaari.

Kirjojen maailmat tuovat mukaan myös omakohtaisia kokemuksia esimerkiksi salakuljetuksen ajasta tai Helsingin pommituksista. Lukupiiri on lisäksi hyvä paikka kirjojen kierrätykselle, kirjoja lainataan ahkerasti toisille ja vaihdetaan mielipiteitä.

Kirjailijavieraita

Vaikka tapaamiset perustuvat omiin lukukokemuksiin, on piirissä vieraillut joskus kirjailija. Äidinkielenopettaja Terttu Tupala oli kertomassa kirjastaan Minne loittonitte päivät ja alussa piirin jäseniin kuului Suomen Kuvalehden runokilpailun voittaja Kaisu Pato-Oja.

— Hänen voittorunonsa Pielisen balladin oli Veikko Sinisalo lausunut äänilevylle, ja soitimme sen piirin aivan ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Kaikille tuli yllätyksenä, että runoilija itse oli paikalla, Kaarina Kallio kertoo.

Nauhoitettuja kirjailijoiden radiohaastatteluja on kuunneltu myös lukemisen pohjaksi. Piirin kirjahyllystä löytyy Hämeenkylän kirkkoherra Jukka Nevalan Vihreä rukouskirja, mutta kirkkoherraa itseään odotetaan vielä vierailulle.

Avoimet ovet

Seuraavalle kerralle valitaan yleensä yksi kirja, jonka kaikki lukevat. Joskus kirjaa voi olla vaikea saada tai sitä ei ehdi lukea, mutta Koistinen korostaa, että se ei ole este osallistumiselle.

— Mukaan voi tulla, vaikka sovittua kirjaa ei olisi lukenutkaan. Ja lukea saa mitä vaan, vaikka jonkun muun kirjan ja kertoa siitä, Koistinen kannustaa.

Joskus kirjasta on jouduttu äänestämään, kun hyviä ehdotuksia on ollut paljon. Koska käännöskirjallisuutta ei ole ollut pitkään aikaan piiriläisten punnittavana, nyt ensi kerraksi valitaan Paul Austerin Sattumuksia Brooklynissä.

Kirjallisuuspiiriin ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Piiri kokoontuu elokuusta kesäkuuhun, mutta mukaan voi tulla koska vain.

Kirjallisuuspiiri ma 2.3. klo 12. osoitteessa Lammaskuja 2 B

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.