null Akrobaatti auttaa nuoria pakolaisia

Leirille. Topi Hurtig auttaa pakolaislapsia käsittelemään tunteitaan sirkuksen avulla.

Leirille. Topi Hurtig auttaa pakolaislapsia käsittelemään tunteitaan sirkuksen avulla.

Akrobaatti auttaa nuoria pakolaisia

Zaatrin pakolaisleiri Jordaniassa, tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Ammanista, on rankka paikka. Autiomaahan perustetussa leirissä hiekka tunkeutuu kaikkialle, talvella on kylmä ja kesällä kuuma. Siellä, 80 neliömetrin teltassa, helsinkiläinen Topi Hurtig opettaa jongleerausta, akrobatiaa ja klovneriaa nuorille syyrialaispakolaisille.

– Sirkustoiminta pakolaisleiriolosuhteissa voi kuulostaa oudolta. Se on kuitenkin hyvä tapa purkaa sekä sodan traumoja että energiaa, jota nuoriin patoutuu kun leirillä on pakko elää pienissä tiloissa, Topi Hurtig sanoo.

– Sirkuksessa on se hassu juttu, että se vetää mukaansa ja arki unohtuu. Tämä tapahtuu joka kerta, kun teen sirkustreeniä erityisryhmien kanssa.

Hurtig on sosiaalisen sirkuksen ammattilainen. Hän työskentelee helsinkiläisessä sirkusyhdistys Magentassa, joka on erikoistunut sirkustoimintaan erityisryhmien kuten syrjäytymisvaarassa olevien nuorten sekä vanhusten ja vammautuneiden parissa.

– Pakolaisleirillä tunnin sisältö ei eroa millään lailla erityisryhmien tunneista Suomessa. Aktivoimme nuoria fyysisesti ja henkisesti, luovuus ja tunteiden käsittely on tärkeää.

Sirkus on urheilua, jossa kilpailun sijalla ovat yhteistyö ja auttaminen ja jossa on tärkeää oppia epäonnistumaan.

– On vaikeaa sanoa, millaisia nämä lapset ja nuoret olivat ennen Syyrian sotaa, Hurtig miettii.

– Asiantuntijat sanovat, että lasten aivoissa limbinen eli tunteita säätelevä järjestelmä lamautuu sotatilanteissa. Lapset eivät pysty tekemään monimutkaista ajattelua ja toimintaa vaativia asioita. Aluksi, keskellä harjoitusta, jotkut lapset näyttivät unohtaneen, mitä olivat tekemässä. Mutta tunnepuolen harjoitteissa he rentoutuivat.

Tunteet näkyvät. Tunneilla nauretaan ja halataan, mutta myös viha purkautuu, ja silloin tapellaan ja itketään. Suurin osa pojista ja tytöistä on selvästi aikuisen huomion tarpeessa. Leikit ovat usein väkivaltaisia – sirkuskeilat muuttuvat singon ammuksiksi ja puujalat singoiksi.

– Toisaalta pojat tykkäävät prinsessa ja hirviö -leikistä, jossa jokainen esittää vuorollaan prinsessaa, hirviötä ja linnaa.

36-vuotiaalla Topi Hurtigilla on diplomi-insinöörin paperit ja hän teki vuosia alan työtä. Hän meni akrobatiatunnille, koska oli kyllästynyt kilpailulajeihin.

Sirkus vei mukanaan saman tien ja on nyt kutsumustyötä. Kun Kirkon Ulkomaanapu keväällä kysyi, kuinka nopeasti neljän hengen sirkusryhmä olisi valmis lähtemään Jordaniaan, lähtöön päästiin kahden viikon päästä.

Sirkus Za’atri on osa Kirkon Ulkomaanavun humanitaarista koulutusapua Syyriasta paenneille. Toiminta jatkuu vuoden loppuun ja tarkoitus on kouluttaa pakolaisten parista jatkajat toiminnalle.

– Magenta on voittoa tuottamaton yhdistys. Meillä on tarve tehdä hyvää. Pakolaisleirillä avun tarve on käsin kosketeltava ja työn tulos näkyy lasten ja nuorten ilossa.

Ulla Kärki
Kirjoittaja työskentelee Kirkon Ulkomaanavun tiedottajana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.