null Älä pelkää – olet osa Suurta Tarinaa

Älä pelkää – olet osa Suurta Tarinaa

Uskonto, tarinan kerronta ja fundamentalistinen oikeassa oleminen ovat keskeisiä aiheita Ursula K. Le Guinin romaanissa Kahdesti haarautuva puu.

Kirjassa elettävä aika on jossain kaukana tulevaisuudessa, muttei niin kaukana, että muisto Maan entisestä elämästä olisi ehtinyt kadota.

Tähtien välisen yhteisön Ekumeenin edustaja nuori tutkija Sutty lähetetään Aka-planeetalle. Siellä nuori nainen saa tehtäväkseen selvittää, onko tiettömien taipaleiden takana vuoristossa vielä jäljellä Akalla kiellettyjä uskomuksia.

Aka on omaksunut teknologisen edistymisen nimissä yhdenmukaisuuden aatteen, joka on sisällöllisesti kevyt ja ontto. Pienet viittaukset muuhun ajatteluun saavat Suttyn kiinnostuman: On mahdollista olla muuta kuin ulkoa ohjautuva materiaa palvova laumasielu. On mahdollista löytää yhteys ruumiin ja sielun välillä ja on mahdollista kantaa mukanaan aitoa historiaa.

”Mistä oikein johtui, että jokainen maailmassa halusi kulkea samaan suuntaan, puhua samaa kieltä ja uskoa samoihin asioihin? Oliko se pelkoa pahuutta kohtaan vai pelkoa erilaisuutta kohtaan”, pohtii Sutty.

Hän löytää tutkimusmatkallaan erilaisuuden sallivan uskonnon jäänteet, jos löytöä nyt uskonnoksi sopii lainkaan nimittää. Oleellista siinä ovat ihmisten tarinat ja kokemukset. Elämä nähdään lukemattomien kokemusten kudoksena – kuin puun lehtinä. Jokainen inhimillinen kokemus on arvokas ja säilyttämisen arvoinen. Säilyttämisessä ja edelleen kertomisessa onkin kaiken ydin. Dogmaattista ylärakennetta ei tarvita eikä tunneta halua hallita ja kontrolloida Suurta Tarinaa, johon jokainen liittää oman osansa.

Kahdesti haarautuva puu ei itsekään saarnaa tai osoittele. Löydöt tarjoillaan vaivihkaa ja vähitellen kirjassa kasvaa ymmärrys myös fundamentalismiin juuttunutta ihmistä kohtaan.

Kirjan mukaan historia ja Suuri Tarina ovat sama asia. Ne ovat tapoja pitää ja säilyttää pyhät asiat. Pyhyys taas on sitä, mikä on totta, sitä jonka edestä on kärsitty. Se, mikä on kaunista. Pyhyys on totuudessa, tuskassa ja kauneudessa. Siksi niistä kertominen on pyhää.

Le Guinin kirja on tavattoman viehättävä ja ulottuvuuksiltaan syvä. Kuin huomaamatta lukija alkaa pohtia omaa suhdettaan siihen, mitä todellisuudeksi kutsutaan. Mikä on hänen tarinansa?

Ursula K. Le Guin: Kahdesti haarautuva puu. Suomentanut Jyrki Iivonen. BTJ-kustannus 2009. 302 s., 34 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.