Älä surmaa unelmaa
Kaikki isäni hotellit on samannimisen näytelmän käsiohjelman mukaan romaani, jossa esiintyy eniten kirjailija John Irvingin suosikkiteemoja: New England, prostituoidut, paini, Wien, karhut, kuolemaan johtava onnettomuus, vanhemman poissaolo, elokuvan teko tai käsikirjoittaminen sekä seksuaaliset poikkeavuudet.
Kirja on villi tarina vähintäänkin omituisesta Berryn perheestä, jonka kohdalla moralisointi on täysin turhaa. Vaikka elämässä tapahtuu hirveitä, perhe pitää yhtä, ja kestetyistä vaikeuksista tulee sitä yhteen liittävä voima. Unelmilla on tilaa lentää, vaikka kaikki muut näkisivät, että kysymyksessä on kupla. Joukkoon mahtuu myös haiseva vanha Suru-koira ja puhuva karhu. Kun koirasta aika jättää, se seuraa täytettynä perheen matkalle Eurooppaan. Matkasta tulee monella tavalla kohtalokas.
Kun kirjan tapahtumien runsaus siirtyy näyttämölle, ollaan ongelmissa. Valinta on ollut varmasti vaikea. Miten hulvattomat tilanteet pidetään kasassa ja liitetään toisiinsa?
Johanna Freundlichin ohjauksessa ratkaisua on haettu siitä, että tarina kerrotaan suoraan yleisölle. Välillä se toimii, välillä taas aution näyttämön eri puolilta lauotut kommentit hajottavat, ja tapahtumat puuroutuvat. Traaginen ei erotu, kun sen kanssa ei pysähdytä. Nuorimman lapsen Lillyn (Marjut Maristo) kohtalon loppuratkaisu jää ilmaan.
Kolme tuntia on katsojan kannalta pitkä aika. Esitys olisi kestänyt huomattavasti nopeamman vauhdin. Isoveli Frank Berry (Juho Milonoff) ja isä Win Berry (Pekka Valkeejärvi) ovat mainiolla tavalla ”yliviritettyjä” hahmoja. Entä jos koko porukka olisi saanut revitellä samaan tyyliin ja nopeampaan tahtiin? – Etsimättä mieleen muistuu Ryhmäteatterin Päällystakin kerronnan nopea ja toimiva rytmitys.
Laura Malmivaaran Susie-karhu on sympaattinen hahmo. Lapsesta asti ”rumuutensa” oppinut tyttö suojautuu ja ärhentelee. Kun tulee kunnolla nähdyksi, joutavat naamiot syrjään.
Berryn perhe rohkaisee uskomaan unelmaan. Se kantaa sietämättömän yli.
Kaikki isäni hotellit. Ohjaus Johanna Freundlich. Suomenkielinen kantaesitys Kom-teatterissa 5.11.
Jaa tämä artikkeli: