Aluksi vaihdetaan mikrofoni
Lauantain harjoitukset. Antti Pohjola asentaa mikrofonia. Oikealla Päivi Linnoinen ja Seppo Holm.

Lauantain harjoitukset. Antti Pohjola asentaa mikrofonia. Oikealla Päivi Linnoinen ja Seppo Holm.

Aluksi vaihdetaan mikrofoni

Kirkkoherra Päivi Linnoinen tiivisti saarnansa yhdeksään minuuttiin. Hän puhui armosta Tapiolan radiokirkossa sunnuntaina.

Äänisuunnittelija Antti Pohjola Yleisradiosta pysäköi lähetysautonsa Tapiolan kirkolle lauantaina 15.2. Hän vetää mikrofonit kirkkoon, sillä sunnuntaina Tapiolasta radioidaan jumalanpalvelus. Tämä on ensimmäinen lähetys neljän radiokirkon sarjasta tänä vuonna Tapiolasta. Muut kerrat ovat kesällä, syksyllä ja joulun alla.

Kanttori Hannu Jurmu antaa harjoituksissa viime hetken ohjeita kuorolaisille. Kyseessä on yhdistetty Tapiolan seurakunnan kamarikuoro ja Kirkon kuoro.
Pastori Seppo Holm on jumalanpalveluksen tuottajana tehnyt messuun sekuntisuunnitelman. Siihen sisältyy ehtoollinen, jota jakaa viisi jakoparia eri puolilla kirkkoa.
Holm kertoo, että radiokirkon tuottajan täytyy käydä Yleisradion ja Kirkkohallituksen yhteinen koulutusohjelma.
”On asetettava tiukat rajat eri osien pituudelle. Radioaikaa on 59 minuuttia”, Holm tähdentää.

Esirukousten pituudeksi on merkitty kaksi minuuttia ja 17 sekuntia. Rippikoululainen Väinö Tuovinen lukee napakasti kirjoittamansa esirukouksen.
Antti Pohjola sanoo, että radiokirkon loppuun pitää aina mahduttaa Herran siunaus. Sitä ilman messua ei voi lopettaa. Liturgi Marianne Tiihonen nauhoittaa etukäteen Herran siunauksen. Yle ajaa sen ohjelman lopulla, mikäli messu uhkaa venyä lähetysaikaa pidemmäksi.

Messun läpimeno kestää harjoituksissa kaksi minuuttia liian kauan. Holm sanoo, että puherytmiä ei nopeuteta, vaan pakettia tiivistetään muuten.
”Puheen täytyy kuulostaa levolliselta ja luonnolliselta.”
Linnoinen aloittaa saarnansa sunnuntaina muistelemalla lapsuutensa hiihtovoittoa. Hän puhuu siitä, kuinka ensimmäiset tulevat viimeisiksi ja viimeiset ensimmäiseksi. Hän muistuttaa, että tappiot opettavat kuitenkin usein enemmän kuin voitot.
Kirkkoherra sanoo halua­vansa ajatella elämän ympyrän kehäksi, jossa loppu voi olla alku ja päinvastoin. Kehällä ollaan tasa-arvoisia.
”Armon avaruutta ei pysty mittaamaan”, hän korostaa.

Seurakuntalaisista Ossi­ Turku ja Kyllikki Lauronen kehuvat messua antoisaksi. Musiikkia on paljon, muun muassa koko ehtoollisen ajan. Luomakuntaakin muistetaan. Kuoro ja Jurmu laulavat Psalmista 36, että ”ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra”.
Messu mahtui lähetysaikaan, mutta huoliakin oli. Aluksi liturgin lähetin ei väärän valinnan vuoksi toiminut, vaan äänen nappasivat yleisömikrofonit.
Kirkossa tätä ei huomannut, mutta radiossa ääni oli aluksi vaimea. Ylivahtimestari Antti Ruuskanen kävi huomaamatta vaihtamassa Tiihoselle toimivan lähettimen. Lisäksi toisen tekstinlukijan Marjatta Welling-Salosen nimi jäi radion kuuluttajalta kertomatta.
”Seuraaviin kertoihin jäi hiukan parannettavaa”, Ruuskanen toteaa tyynesti.
Radiokirkolla on viikoittain 190 000 kuulijaa. Se on Yleisradion vanhin ohjelmamuoto, jota on lähetetty kohta 90 vuoden ajan. Messu on kuultavissa nykyään aina viikon verran myös Yle Areenassa.
 

Jaa tämä artikkeli: