null Ammattina ristit

Salvadorilaisen naisen elämää kuvaava risti on syntynyt Christian Chavarrian äidin toivomuksesta.

Salvadorilaisen naisen elämää kuvaava risti on syntynyt Christian Chavarrian äidin toivomuksesta.

Ammattina ristit

Ristien maalaaminen muutti Christian Chavarrian elämän

Haluan tehdä jotain oman maani hyväksi ja auttaa etenkin niitä, jotka haluavat opiskella, sanoo Christian Chavarria kotinsa suuren ruokapöydän ääressä El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa.

Pöydän ympärillä on paikallisten ystävien lisäksi tällä kertaa myös muutama suomalainen vieras. Keskustelua käydään espanjaksi, englanniksi ja yllättäen myös ruotsiksi. Pakolaisuus lisää kielitaitoa.

Pöydästä näkyy nurkkaan sijoitettu suuri risti.

— Äiti halusi, että maalaan ristiin naisen. Luku- ja kirjoitustaidoton äitini oli voimakas tasa-arvon kannattaja.

Tasa-arvon ajaminen ei ole yhtä helppoa machokulttuurin läpäisemässä latinalaisessa Amerikassa kuin Pohjoismaissa. Christian Chavarrian äiti tuntuu olleen poikkeuksellisen sitkeä ja rohkea nainen. Hän kasvatti sodan keskellä ison lapsijoukon, jaksoi kannustaa näitä opiskelemaan ja taiteellisesti lahjakasta Christiania kehittämään lahjojaan.

Ruotsiin pakoon sisällissotaa

El Salvadorin sisällissodan alkaessa vuonna 1980 Christian oli nelivuotias. Heti sodan alussa hän menetti kaksi veljeään, jotka molemmat olivat vielä lapsia.

Sodan aikana Christian Chavarria joutui näkemään hirvittävää raakuutta ja menetti lisää läheisiään. Hän joutui lähtemään sotaa pakoon Hondurasiin ja palaamaan sieltä ja päätyi 15-vuotiaana pakolaiseksi Ruotsiin.

Joutuminen yksin lumiseen pikkukaupunkiin Ruotsin Örnsköldvikiin oli nuorelle miehelle järkyttävä kokemus, vaikkakin todennäköisesti ainoa mahdollisuus pysyä hengissä. Hän oli nähnyt sissitoveriensa tappajat ja hänetkin oli uhattu tappaa. Rohkea äiti oli vaatinut El Salvadorin luterilaista piispaa järjestämään taiteellisesti lahjakkaan pojan turvaan.

Sodanaikaiset kokemukset ovat vaivanneet Christiania pitkälle aikuisuuteen.

— Meni kauan, ennen kuin pystyin puhumaan menneisyydestäni mitään. Vasta nyt, monien vuosien jälkeen, olen pääsemässä menneen yli. Jumalan avulla, muuten en olisi onnistunut, Christian sanoo ja kyyneleet tulevat hänen silmiinsä.

Puuristeistä tuli vientituote

Kun sota päättyi vuonna 1992, Christian Chavarria palasi kotimaahansa ja jatkoi taiteellista työtään.

Hän alkoi maalata salvadorilaisella kirkasvärisellä naivistisella tyylillä muun muassa ristejä. Maalaustyyli on peräisin nyt 63-vuotiaalta Fernando Llortilta, joka on kotoisin El Salvadorin koillisosasta La Palmasta. Siellä talojen seinät ja lyhtypylväätkin on koristeltu värikkäin kukin, eläinhahmoin ja linnuin. Llortin tyyliä on verrattu Joan Mirón ja Pablo Picasson tapaan maalata.

Christianin elämä muuttui vajaa 12 vuotta sitten, kun suomalaiset näkivät hänen puiset iloisenväriset ristinsä. Alkoi yhteistyö Kirkon Ulkomaanavun kanssa. Työstään saamilla tuloilla Christian on voinut elättää sukulaisiaan.

Ristejä on myyty Suomen lisäksi myös Ruotsiin, Saksaan ja USA:han. Niinpä Christian on voinut antaa työtä muillekin. Nykyään hän työllistää neljä työntekijää.

Työntekijöilleen Christian maksaa kunnon palkan.

— Suomalaiset ovat maksaneet minulle hyvän ja oikeudenmukaisen palkan. Niinpä haluan itsekin tehdä samoin.

Sorretut köyhät ja eristäytyneet rikkaat

Sisällissodan taustalla olivat suuret yhteiskunnalliset erot, joihin oli vaadittu muutosta pitkään. Myös papit vaativat hallitukselta toimia jo 1970-luvulla, mutta muutoksen sijaan siviilejä ja useita pappeja murhattiin.

Arkkipiispa Oscar Romero, joka oli nuorempana konservatiivi, näki niin paljon ihmisoikeusrikkomuksia, että hän muuttui. Hänkin alkoi puhua köyhien ja sorrettujen puolesta ja vaatia oikeudenmukaisuutta. Kun Romero ammuttiin kesken messun 1980, sisällissota ei ollut enää estettävissä.

Edelleenkin ihmisten väliset varallisuuserot ovat El Salvadorissa valtavat. Lähes puolet väestöstä joutuu sinnittelemään köyhyysrajan alapuolella. Pari miljoonaa salvadorilaista on töissä USA:n puolella. He tukevat lähettämillään rahoilla köyhiä sukulaisiaan kotimaassaan.

Rikas vähemmistö elää piikkilanka-aitojen takana omaa eristäytynyttä elämäänsä vartijoiden turvaamina.

Yksityiset ihmiset tekevät mitä voivat. Christian Chavarrian luona kylässä oleva hammaslääkäri Guillermo Barillas Yagvevano on myös valinnut oman maansa köyhien auttamisen. Hän kertoo tulleensa takaisin kotimaahansa New Yorkista ja pitää nyt yksityisklinikkaa köyhien asuma-alueella.

Pitkäaikainen unelma: oma koti

Christian Chavarrian unelma on pitkään ollut oma koti. Se ei ole kumma, kun muistaa hänen lapsena kokemansa köyhyyden, sisällissodan kauhut ja pakolaisuuden.

Christianin talon omisti aiemmin mies, jolla oli seitsemän taloa, joiden kunto oli tosin päässyt huonoksi.

— Ennen vaaleja alkoi levitä huhu, että jos vasemmisto voittaa vaalit, jokainen jolla on enemmän kuin kaksi taloa, joutuu antamaan muut talonsa köyhille. Näytti siltä, että vasemmisto voittaa. Niinpä talon omistaja myi kiireesti ylimääräiset talonsa puoleen hintaan.

Tuossa tilanteessa Christian pystyi ostamaan talon, josta perusteellisen korjaamisen jälkeen tuli hänen kotinsa. Nyt kunnostustyö on tehty ja unelma on täyttynyt.

— Olen tästä kaikesta kiitollinen suomalaisille, hän sanoo.

 

Christian Chavarrian pajan ristejä ja muita tuotteita, kuten Domino-pelejä, avaimenperiä ja valokuvakehyksiä, myydään osoitteessa www.sacrum.fi/tuotteet/Kirkon Ulkomaanavun tuotteet.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.