null Annankulman auttajat

Barbie-nukeille vaatteita. Pienillä huomionosoituksilla aikuiset vahvistavat lasten tunnetta, että joku välittää heistä. Kuvassa ovat Barbie-vaatteita valmistaneet Marja Alhanko (keskellä) ja Kaija Rave (oikealla) sekä puuhanainen Margaretha Jortama (vasemmalla).

Barbie-nukeille vaatteita. Pienillä huomionosoituksilla aikuiset vahvistavat lasten tunnetta, että joku välittää heistä. Kuvassa ovat Barbie-vaatteita valmistaneet Marja Alhanko (keskellä) ja Kaija Rave (oikealla) sekä puuhanainen Margaretha Jortama (vasemmalla).

Annankulman auttajat

Käsityöpiiri alkoi valmistaa Nuorten turvatalolle neuletöitä osoittaakseen huolenpitoa ja välittämistä.

Teksti Noora Melaanvuo
Kuva Esko Jämsä
Helsinkiläinen Margaretha Jortama sai syksyllä Lastenklinikan kummilapselta kirjeen, jossa toivottiin sateenkaaren värisiä sukkia. Jortama kysyi Annankulmassa tapaamiltaan Äiti Teresa -piiriläisiltä, haluaisiko joku heistä tehdä sukat. Annankulma on Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan olohuonemainen tila.

Tellervo Terävä lupasi toteuttaa pikkupotilaan toiveen.

– Tyttö tuli niin iloiseksi, että piti sukkia jaloissaan yötä päivää, Terävä kertoo kuulleensa.

Lapsen ilo sai käsityöharrastajat miettimään, voisivatko he tehdä muutakin kotimaan lasten ja nuorten hyväksi. Aiemmin he olivat lähettäneet peittoja Intiaan.

Jo joulun aikoihin SPR:n Nuorten turvatalo vastaanotti ryhmältä torkkupeittoja ja sukkia. Turvatalo on paikka, johon nuoret tai heidän huolestuneet vanhempansa voivat ottaa yhteyttä ilman ajanvarausta.

Piiri tekee taloon talven aikana vierailun ja vie mukanaan kaulaliinoja, pipoja, lapasia ja sukkia.

– Tämä on hyvän eteenpäin välittämistä, mihin presidenttikin on kehottanut, miettii Jortama.

Yhtenä uutena ajatuksena on alkaa tehdä Barbie-nukeille vaatteita ja toimittaa niitä paikkoihin, joissa on lapsia. Kaija Rave ja Marja Alhanko toivat ystävänpäivänä malleiksi itse valmistamiaan Barbie-vaatteita. Lehdistä on löytynyt ohjeita, joita muutkin ryhmäläiset voivat hyödyntää.

Torkkupeitot ovat ilahduttaneet Nuorten turvatalon väkeä. Niitä on turvatalon olohuoneessa, jossa nuoret viettävät aikaansa.

– Nuoret kääriytyvät torkkupeittoihin mielellään. Kauniit peitot ovat herättäneet ihailua myös sosiaalityöntekijöissä ja perheenjäsenissä, kertoo vt. johtaja Anne-Maria Pitkänen .

Pitkäsen mukaan muutkin villaiset tuliaiset ovat talon nuorille yleensä mieluisia.

Käsityöpiiriläiset aikovat ehdottaa henkilökunnalle, että he voisivat auttaa nuoria myös läksyjen teossa tai muutoin konkreettisesti. Tellervo Terävä sanoo, että tuntuisi hyvältä, jos hän voisi omalla tekemisellään ja läsnäolollaan keventää nuorten elämää.

Pitkänen ei tyrmää ajatusta suoralta kädeltä, sillä osa nuorista hyötyisi avusta.

– Lähden yhteistyökeskusteluun avoimin mielin. On ihanaa, että aikuiset haluavat välittää huolenpitoaan, hän toteaa.

Diakoni Raija Laajanen pitää käsityöpiirin aktiivisuutta hienona asiana.

– Työntekijöinä tehtävämme on mahdollistaa, että Annankulmassa kokoontuvat ryhmät voivat tehdä tärkeäksi kokemiaan asioita, kommentoi Laajanen.

Käsityöryhmäläiset ovat ostaneet langat kotimaan lahjoituksia varten itse. Seurakuntalaiset voivat myös tuoda heidän käyttöönsä ylimääräisiksi jääneitä langanpätkiä.

Äiti Teresa -ryhmä siirtyi Katajanokalta Annankatu 14:ssä sijaitsevaan Annankulmaan, kun tila aukesi vuosi sitten. Ihmisiä tuli mukaan tuolloin myös Martoista. Joukkoon on mahdollista ottaa nytkin uusia tekijöitä mukaan.

Annankulma on avoinna tiistaista torstaihin kello 11–15 ja perjantaisin kello 9–12. Käsityöryhmä kokoontuu torstaisin puoliltapäivin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.